ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητείται έκταση για Παιδιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης στα Γιάννενα

Στη δημιουργία Παιδιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης, μιας μοναδικής στη χώρα μονάδας, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την ελληνική επικράτεια, προχωρά το Υπουργείο Υγείας στα Γιάννενα, μέσω του τομεακού του προγράμματος.

Αρχικά, το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί με 2,5 εκ. ευρώ την αγορά οικοπέδου, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, με δυνητικό δικαιούχο το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η διοίκηση του οποίου προκηρύσσει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π. Δ. 715/79, για την αγορά ενός ακινήτου ή όμορων ακινήτων (εδαφικής έκτασης) με σκοπό τη δημιουργία Παιδιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης ως Αποκεντρωμένης Μονάδας του Νοσοκομείου. Η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια της εδαφικής έκτασης θα ανέρχεται σε 20.000 τ.μ., ενώ ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ορίζεται η Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Η αναλυτική διακήρυξη είναι διαθέσιμη για ελεύθερη, πλήρη, άμεση και δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων www.gni-hatzikosta.gr.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, η περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα η πόλη των Ιωαννίνων, αποτελούν τον ιδανικό γεωγραφικό χώρο για τη δημιουργία ενός Παιδιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης δεδομένης της γειτνίασης με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, με τον πληθυσμό των τεσσάρων περιφερειών να ανέρχεται στους 1.460.000 κατοίκους. Επιπροσθέτως, η Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να καλύψουν ανάγκες νοσηλείας παιδιών στο υπόψη Κέντρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υπερσύγχρονο οδικό δίκτυο της περιοχής συντελεί στην άμεση πρόσβαση στο Κέντρο.
«Με δεδομένο όμως ότι αμιγή Παιδιατρικά Κέντρα Αποκατάστασης, αυτόνομα, κλειστής και ανοιχτής νοσηλείας υπάρχουν μόνο τρία στην Ευρώπη, το υπόψη Κέντρο δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες και να αναβαθμίσει την χώρα μας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας στην κατηγορία των παιδιατρικών περιστατικών αποκατάστασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη πρόκληση η αποκατάσταση σε παιδιά

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σε συνδυασμό με το Ινστιτούτο Health Metrics and Evaluation (ΗΜΕ), από τα 2,3 δισεκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών παγκοσμίως, το 3% χρήζει αποκατάστασης. Επίσης, η μελέτη επισημαίνει ότι όσο το παιδί μεγαλώνει σε ηλικία αυξάνεται η ανάγκη αποκατάστασης και τέλος ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης σε σχέση με τα κορίτσια ίδιας ηλικίας. Αν αναγάγουμε το ποσοστό αυτό στο ένα εκατομμύριο παιδιά, προκύπτει πως τα 30.000 χρήζουν αποκατάστασης βάσει του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Με βάση τα πορίσματα μίας τελευταίας ελληνικής μελέτης (25.09.2022) με θέμα τις ανάγκες της Παιδιατρικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και ειδικότερα της Παιδονευρολογικής Αποκατάστασης μέσα από την οπτική των παιδονευρολόγων Κυριάκου Μαρτάκη και Θάλειας Μπελλάλη (Delphi Study Martakis Belali), η παιδιατρική αποκατάσταση χρειάζεται εκτεταμένη βελτίωση με την δημιουργία παιδιατρικών κέντρων αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής περίθαλψης για εξωτερικούς ασθενείς. Σκοπός της παιδιατρικής αποκατάστασης είναι να ενισχυθεί ή να αποκατασταθεί η λειτουργική ικανότητα των παιδιών με κινητικά ή/και γνωστικά ελλείμματα (τόσο σε επίπεδο βλάβης όσο και σε επίπεδο λεiτουργικότητας). Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από πλευράς φυσιολογίας τα παιδιά δεν αποτελούν μικρούς ενήλικες. Επομένως, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η διαχείριση ασθενών με «πλαστικότητα», όπως είναι τα παιδιά τα οποία διαθέτουν εξελισσόμενο ερειστικό και νευρομυικό σύστημα. Για να σχεδιαστεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απαιτείται η κατανόηση της αλληλεπίδρασης των βιολογικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών παραγόντων που επηρεάζουν το παιδί.
Ασθένειες που αντιμετωπίζονται από την ομάδα αποκατάστασης είναι μιπληγία, παραπληγία, τετραπληγία, νοητική υστέρηση υπό την διάγνωση «εγκεφαλική παράλυση», ισχιδής ράχη, νευρομυικές διαταραχές όπως είναι οι μυϊκές δυστροφίες, τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού/κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αναπτυξιακές διαταραχές, ανωμαλίες πρόσληψης τροφής – διαταραχές θρέψης, νεανική αρθρίτιδα, απουσία ή παραμόρφωση άκρων, μυοσκελετικές διαταραχές, σύνδρομο Down – Retl – Apert, ψυχοκινητική καθυστέρηση και αυτισμός.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής