Φωτογραφία αρχείου
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτα η πρόταση, μετά η διεκδίκηση

Μια ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να διεκδικήσει την αξιοποίηση του παλιού πανεπιστημίου, στην Δομπόλη, επεξεργάζεται ο δήμος Ιωαννιτών.

Η αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιου Μυλωνά, στο κέντρο της πόλης. Όπως προέβλεπε και η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η προτομή θα μεταφερθεί στο παλιό πανεπιστήμιο, εφόσον αυτό αποκατασταθεί.

Το αίτημα εδώ και χρόνια είναι καθολικό, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τους πρώτους αποφοίτους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που σπούδασαν στο παλιό κτίριο και συνέδεσαν τη ζωή τους με την πόλη των Ιωαννίνων.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου ήταν ένας από αυτούς. «Θα ήταν υπέροχο η πόλη να διατηρήσει την αλυσίδα της ιστορικής μνήμης, αναδεικνύοντας το πρώτο κτίριο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετατρέποντάς του σε ένα πολυδύναμο κέντρο δράσεων, όχι μόνο της νέας γενιάς, με πυρήνες νεανικών δράσεων, όπως το έχει οραματιστεί ο δήμαρχος και τη συνέργεια όλων, μαζί και των δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων, που τόσα οφείλουμε σε αυτήν τη πόλη, σε αυτό το πανεπιστήμιο, στην ηπειρώτικη παράδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως στόχος της δημοτικής αρχής, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης ακινήτων από το κεντρικό κράτος, είναι να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση και μελέτη αξιοποίησης.

«Είμαστε σε σκέψεις. Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μια πλήρη πρόταση, με την οποία να ταυτιστεί και ο δήμος Ιωαννιτών, ώστε να διεκδικήσουμε και τους πόρους που χρειάζονται και να προχωρήσουμε στην μετατροπή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από ένα ερείπιο σε ένα δημιουργικό χώρο για την πόλη», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, μια πρόταση που το περασμένο καλοκαίρι είχε φτάσει στα χέρια της δημοτικής αρχής, ήταν του αρχιτέκτονα και καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εμμανουήλ Κολοκυθά, σχετικά με τη μετατροπή του σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Η ιδιαιτερότητα της πρότασης αυτής ήταν να ξεκινήσει να λειτουργεί, μετά από κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις, μέσα από την καλλιτεχνική «χρήση», διαμορφώνοντας χώρους για εκθέσεις, εργαστήρια κ.ά. Παράλληλα, εστιάζει και στη σύνδεση με την πόλη, αφού εκατοντάδες είναι καθημερινά οι πολίτες που επισκέπτονται τις Οικονομικές Υπηρεσίες,, οι οποίες λειτουργούν στο ανακατασκευασμένο τμήμα, αλλά και με το παρακείμενο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας.

Σχετικό ψήφισμα, μάλιστα, για τη διάσωση, αλλά και τη μετατροπή του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου σε ένα σύγχρονο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, είχε παραδοθεί στον δήμαρχο από αποφοίτους της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες υπογραφές με στόχο την διάσωση, αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου είχαν συγκεντρωθεί και το 2016, σε μια καμπάνια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο διαδίκτυο.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου