ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μικρή στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση

Αυξημένος και στην περιοχή μας είναι ο αριθμός των παιδιών, που επέλεξαν φέτος να φοιτήσουν σε κάποιο Επαγγελματικό Λύκειο, γεγονός που συνδέεται τόσο με την προσδοκία άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και με την προσπάθεια αναβάθμισης των ΕΠΑ.Λ.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την ενημερωτική συνάντηση, με θέμα «Οι πυλώνες του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.”- Από τα 9 ΕΠΑ.Λ. της πιλοτικής φάσης στην καθολική εφαρμογή», που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη.
«Από το 2016 υπάρχει ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ενδυνάμωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα και τα μαθηματικά στην Α’ τάξη, ώστε να ανταποκριθούν στις επόμενες τάξεις. Επίσης, έχει προσληφθεί ένας σημαντικός αριθμός ψυχολόγων, ώστε να ενισχύσουν και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, ενώ προβλέπεται και ο θεσμός του σύμβουλου καθηγητή, που εξασφαλίζει τη διασύνδεση ανάμεσα στα παιδιά και τη σχολική κοινότητα», τόνισε η κ. Τζούφη, ενώ στάθηκε και στην αύξηση των παιδιών στις Τάξεις Μαθητείας, συνδέοντάς τη με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που δίνει ένα επιπλέον κίνητρο. «Θέλουμε η επαγγελματική εκπαίδευση να είναι μια επιλογή για τα παιδιά, που θα δίνει ισότιμες δυνατότητες εκπαιδευτικά και επαγγελματικά», κατέληξε.
Για ένα έργο με πολλούς πυλώνες παρέμβασης έκανε λόγο ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του έργου Θέμης Κοτσυφάκης, εστιάζοντας και στα προγράμματα δράσης, που αναπτύσσονται σε πολλούς τομείς.
Τέλος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού τόνισε πως το νέο πρόγραμμα στα ΕΠΑ.Λ. έχει αγκαλιαστεί και από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς. «Στην Ήπειρο έχουμε μια αύξηση των εγγραφών 6,5-10% στα ΕΠΑ.Λ., γεγονός πολύ σημαντικό, σε μια εποχή, που ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται γενικά. Στόχος μας είναι να κάνουμε την επαγγελματική εκπαίδευση ελκυστική και να μην απευθύνεται μόνο στα παιδιά ενός κατώτερου θεού ή που δεν τα καταφέρνουν στα Γενικά Λύκεια», ανέφερε, προσθέτοντας πως πολλοί γονείς πλέον κατανοούν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά τους να ενταχθούν πολύ πιο γρήγορα και άμεσα στον εργασιακό κόσμο.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας