«Ποδηλατική» ήταν η υποδοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στο διοικητήριο της Περιφέρειας. Για τις ανάγκες του καλωσορίσματος και της φωτογράφησης, το παρών έδωσαν μέλη του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Γιάννινα.
ΑθλητικάΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μεγάλο αθλητικό γεγονός, μεγάλα και τα οφέλη

Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, με πολύπλευρες, ωστόσο, διαστάσεις, αποτελεί ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, ο οποίος επιστρέφει μετά από δέκα χρόνια στη χώρα μας και μάλιστα αναβαθμισμένος.

Όπως είναι γνωστό, η πόλη των Ιωαννίνων έχει επιλεγεί να αποτελέσει τον τερματισμό του διεθνή αγώνα ποδηλασίας, την 1η Μαΐου, με το 5ο ετάπ, το επονομαζόμενο και «βασιλικό», λόγω της σημασίας του στην τελική βαθμολογία, να διεξάγεται σε ένα μεγάλο του κομμάτι στα όρια του Νομού Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, η συμμετοχή των οποίων αποτελεί ένα από τα ζητούμενα, οργανώθηκε σήμερα μια συνέντευξη τύπου, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, των δημάρχων Ιωαννίνων  Μωυσή Ελισάφ και Μετσόβου Κώστα Τζαφέα και πολλών άλλων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διοργάνωση.
Εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια, κάνει ορθοπεταλιά και πραγματοποιεί μία ακόμη σπουδαία αθλητική διοργάνωση, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια το Υπουργείο Αθλητισμού έχουν δοθεί άλλες διαστάσεις στον αθλητισμό, με αγκάλιασμα όλων των αθλημάτων και σε μια αποκεντρωτική βάση. «Δεν μπορεί να είναι μόνο η Αθήνα ή οι μεγάλες πόλεις της χώρας τα κέντρα των διεθνών γεγονότων και της ανάπτυξης του αθλητισμού. Γι’ αυτό και διοργανώνουμε αθλητικά γεγονότα σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, αξιοποιώντας την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αυγενάκης συνέκρινε τη διοργάνωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας με το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, λέγοντας ότι είναι επιδίωξη της κυβέρνησης η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, καθώς προσφέρουν τεράστια προβολή για τη χώρα μας και αφήνουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το Ράλλυ Ακρόπολις «μετρήθηκε» από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ότι έφερε στη χώρα 35 εκατ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τη διοργάνωση του ήταν 3,1 εκατ. ευρώ. Μιλώντας ειδικότερα για τον Ποδηλατικό Γύρο, είπε πως είναι ένα γεγονός τουριστικό, καθώς θα προβάλλει τις ομορφιές της χώρας, ψυχαγωγικό, γιατί πολύς κόσμος μπορεί να το παρακολουθήσει χωρίς αντίτιμο, αλλά και εκπαιδευτικό, καθώς συνοδεύεται από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Στην υπεραξία της διοργάνωσης στάθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, μιλώντας και με την ιδιότητα του ποδηλάτη. «Δέκα χρόνια περιμέναμε να πέσει μία στάλα βροχής στον ποδηλατικό κήπο και ήρθε ο Λευτέρης Αυγενάκης να αναβιώσει μία – μία τις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας δημιουργεί μια τουριστική υπεραξία, που δεν μπορεί κανείς να την πληρώσει. Υποδεχόμαστε όχι μόνο τους μεγάλους αθλητές της ποδηλασίας, αλλά και τα εκατομμύρια ζεύγη ματιών των εν δυνάμει τουριστών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ μνεία έκανε και στο κίνημα εθελοντισμού που αναδεικνύεται από τη διοργάνωση.

Επενδύει στη διοργάνωση η αυτοδιοίκηση

Πεπεισμένοι για τα μεγάλα οφέλη από τη διοργάνωση εμφανίστηκαν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, οι οποίοι δήλωσαν την πολύπλευρη στήριξή τους στο όλο εγχείρημα.
«Θα είναι μια απίθανη διαδρομή αυτή στην Ήπειρο. Η πιο δύσκολη, αλλά η πιο όμορφη διαδρομή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ιστορία των τοπωνυμίων της «Κατάρας» και του «Κάμπου του Δεσπότη», από όπου διέρχεται το 5ο ΕΤΑΠ. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ότι ο αγώνας θα περάσει από τον Νομό Ιωαννίνων την Πρωτομαγιά, ημέρα που από παιδί θυμάται ότι ανθίζουν τα κλωνάρια της οξιάς, ενώ στάθηκε στο ότι εικόνες της περιοχής θα προβληθούν από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως έγινε και με το Ράλλυ Ακρόπολις.
Ευχαριστίες για την επιλογή να είναι η πόλη των Ιωαννίνων ο τερματισμός του αγώνα, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος, από την πλευρά του, εστίασε στη συμμετοχή του Δήμου με κάθε μέσο στη διοργάνωση. Όπως αποκάλυψε, στην τελετή τερματισμού θα εμφανιστεί η Φιλαρμονική του Δήμου, τις ημέρες εκείνες θα οργανωθεί μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον αθλητισμό, ενώ στην πόλη θα λειτουργήσουν και info point για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης.
Την πίστη του ότι ο Ποδηλατικός Γύρος θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής, εξέφρασε και ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ο οποίος επισήμανε πως το ορεινό τρέξιμο και η ορεινή ποδηλασία βοηθούν έναν κατ’ εξοχήν χειμερινό προορισμό να έχει επισκέπτες όλο τον χρόνο.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, στη σύντομη παρέμβασή του, είπε πως είναι ζήτημα των τοπικών κοινωνιών να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για να αξιοποιήσουν τα οφέλη στη συνέχεια.

Ο αγώνας και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Την παρουσίαση του αγώνα, των 21 συμμετεχουσών ομάδων και των φανελών, των τρόπαιων δηλαδή των νικητών, έκανε συνοπτικά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπή Cycling Greece Γιώργος Λεβεντάκης, δίνοντας την υπόσχεση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο της Κρήτης την Τετάρτη 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από πέντε ετάπ, στα Γιάννενα την Κυριακή 1η Μαΐου.
Το 5ο ετάπ είναι εκείνο που θα κρίνει τον νικητή της γενικής κατάταξης. Παρότι χιλιομετρικά είναι το πιο μικρό, με μήκος 154,5 χιλιόμετρα, είναι το πιο δύσκολο όλων με 2.627 μέτρα υψομετρικά. Η εκκίνηση θα δοθεί στην Καλαμπάκα, όπου οι ποδηλάτες θα ανέβουν το μοναδικής μορφολογίας σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τον γύρο για να ξαναπεράσουν από την Καλαμπάκα. Κατόπιν κατευθύνονται προς την οροσειρά της Πίνδου, για να διασχίσουν την Κατάρα, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του Γύρου, στα 1.700 μέτρα. Μετά από το Μέτσοβο αρχίζει το τελικό στάδιο του ετάπ και η κίνηση προς την πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα τερματίσει, αφού πρώτα οι ποδηλάτες θα κάνουν τον γύρο της λίμνης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής των παράλληλων δράσεων Θάνος Γεωργίου παρουσίασε το πλάνο με τις δράσεις, που στόχο έχουν να αναδείξουν το ποδήλατο στην ελληνική κοινωνία ως μέσο άθλησης, μεταφοράς και ψυχαγωγίας. Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, επίκεντρο των δράσεων θα είναι ο πολιτιστικός πολυχώρος «Δημ. Χατζής», όπου θα στηθεί μια πίστα δεξιοτεχνίας αφιερωμένης στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, θα οργανωθούν ένα baby race και μαθήματα οδικής ασφάλειας, ενώ στον χώρο θα υπάρχει και ένα περίπτερο γνωριμίας με την ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας