Ο προπονητής Κώστας Νάτσης με τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο στο στάδιο «Ζωσιμάδες»
Αθλητικά

Κώστας Νάτσης: «Ο καλός σχεδιασμός έφερε τις επιτυχίες»

Τι λέει για τον ΠΑΣ και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ο γιαννιώτης προπονητής Κώστας Νάτσης

Ο Κώστας Νάτσης είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στα Γιάννινα και ειδικότερα στην ποδοσφαιρική κοινότητα του τόπου.

Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της γνωστής ακαδημίας «Ελπίδες» Ιωαννίνων και ασχολήθηκε πολλά χρόνια με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ως ποδοσφαιριστής στα νιάτα του και ως προπονητής αργότερα. Δεν είναι από τα προβεβλημένα πρόσωπα, αφού δεν έπαιξε στον ΠΑΣ, ούτε σε ομάδα Α’ Εθνικής. Είναι μια ζωή στα γήπεδα των Ιωαννίνων, παρακολουθεί από μικρό παιδί τον ΠΑΣ και ξέρει πολύ καλά αυτόν τον χώρο.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε στο στάδιο «Ζωσιμάδες» την περασμένη Κυριακή, πριν ξεκινήσει ο αγώνας του ΠΑΣ με την Κέρκυρα, είναι γεμάτη με λόγια καρδιάς από έναν άνθρωπο που έχει μεγάλη προσφορά πίσω από κάμερες και φώτα. Τον ρωτήσαμε για τον ΠΑΣ, τις ακαδημίες και για καυτά ζητήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. 

Να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς δε λείπετε από κανένα παιχνίδι του. Πώς βλέπετε τα πράγματα, θα πάρει το εισιτήριο ανόδου στη Σούπερ Λιγκ 1;

Έγινε το καλοκαίρι πολύ καλός σχεδιασμός και αυτός ο σχεδιασμός παράγει τώρα τους καρπούς του με την καλή πορεία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν πολύ καλό προπονητή και κράτησε τον βασικό κορμό από πέρσι με 7-8 παίκτες που μπορούν να παίξουν στη Σούπερ Λίγκα. Παράλληλα, αποκτήθηκαν και φιλόδοξοι παίκτες, που ξέρουν ότι στον ΠΑΣ θα αναδειχτούν και θα κάνουν μεγαλύτερη καριέρα. Συν τα παιδιά που έχουν προωθηθεί από τις ομάδες νέων, που θα γίνουν συν τω χρόνω αξιόλογοι ποδοσφαιριστές. Το μυστικό είναι ο καλός σχεδιασμός του καλοκαιριού. Αυτό πρέπει να το πιστώσουμε και στον πρόεδρο κ. Χριστοβασίλη. 

Δίκαια είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα στην πρώτη θέση;

Μα είναι η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας, κάτι που φαίνεται στο γήπεδο. Η φετινή άνοδος δε χάνεται με τίποτα. Ο τίτλος είναι του ΠΑΣ. Έχει όλο το πακέτο. Καλούς παίκτες, με κόσμο και με έναν αξιόλογο προπονητή, που είναι επιστήμονας στη δουλειά του. Μπράβο στον πρόεδρο που έφερε έναν τόσο αξιόλογο προπονητή στα Γιάννινα. 

Τι πρέπει να προσέξει για τη συνέχεια;

Να είναι ο καλός ΠΑΣ που έχουμε δει στα περισσότερα παιχνίδια. Έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες, στον προπονητή, στον πρόεδρο και πιστεύω ότι του χρόνου ο ΠΑΣ θα είναι και πάλι στη μεγάλη κατηγορία, εκεί που είναι και η φυσική θέση του. 

Να πάμε και στον χώρο των ακαδημιών που ξέρετε καλά. Πότε ιδρύθηκε η ακαδημία των «Ελπίδων» Ιωαννίνων;

Ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, το 2000, από μένα και συνεργάτες που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, τα παιδιά και τον αθλητισμό. Ήμουν εκλεγμένος στην Ομοσπονδία προπονητών, κάναμε ταξίδια σε Γερμανία και σε άλλες προηγμένες χώρες ποδοσφαιρικά και είδαμε πώς λειτουργούν οι ακαδημίες. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε και αυτό το πετυχημένο εγχείρημα στα Γιάννινα με πολύ καλές εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι βοηθήσαμε την πόλη μας και πολλά παιδιά στο να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. 

Πρέπει να ήταν από τις πρώτες ακαδημίες που έγιναν στα Γιάννινα.

Από τις πρώτες οργανωμένες ακαδημίες στα Γιάννινα, μέχρι και σχολή τερματοφυλάκων κάναμε με τον παλιό γκολκίπερ του ΠΑΣ Τάκη Κώτσια. Βγάλαμε τον Θεοδωράκη που είναι στον Ατρόμητο, και τον Πάντο που είχε πάει στον Ολυμπιακό. Αν δεν τραυματιζόταν ο Πάντος σε μια σύγκρουση με τον Κοβάσεβιτς, θα έκανε μεγάλη καριέρα. 

Είχατε και μια συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν ξέρω αν συνεχίζεται και σήμερα.

Ναι ισχύει και από τις δικές μας ακαδημίες όλα αυτά τα χρόνια πήγαν στις ομάδες νέων του ΠΑΣ Γιάννινα πάνω από 35 ποδοσφαιριστές. 

Πόσες ακαδημίες υπάρχουν στον νομό Ιωαννίνων;

Είναι γύρω στις 20 ακαδημίες που προσφέρουν ένα τεράστιο έργο. Αυτό που με χαροποιεί, είναι ότι παιδιά που παίζουν σε διάφορες ομάδες των Ιωαννίνων και ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο από τις «Ελπίδες» Ιωαννίνων, έρχονται και μας χαιρετάνε, αναγνωρίζουν το έργο μας και τη βοήθεια που τους δώσαμε. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, γιατί όλα τα παιδιά που πέρασαν από την ακαδημία μας, είναι σε σωστό δρόμο και καλοί πολίτες. Επίσης, πολλά παιδιά έχουν σπουδάσει και έγιναν επιστήμονες. Σκοπός των ακαδημιών δεν είναι να αξιοποιούν τα ταλέντο των παιδιών, αλλά έχουν και παιδαγωγικό ρόλο, να πλάθουν χαρακτήρες.

Οι ακαδημίες στα Γιάννινα υποκατέστησαν τις αλάνες που υπήρχαν παλιά σε διάφορες γειτονιές και έπαιζαν τα παιδιά ποδόσφαιρο. Είναι έτσι ή κάνουμε λάθος;

Κατά κάποιο τρόπο ναι, αφού χάθηκαν οι αλάνες και οι παλιές γειτονιές. Στις ακαδημίες γίνονται οργανωμένες προπονήσεις και είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τις παλιές αλάνες.

 «Η οικονομική κρίση χτύπησε και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο»

Να μιλήσουμε γενικότερα, πώς είναι η κατάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων;

Η οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια άφησε το στίγμα της και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι πότε θα παλεύουν οι παράγοντες για να κρατήσουν όρθια τα σωματεία; Πρέπει οι Ενώσεις και η ΕΠΟ να δουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχυθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είναι το οξυγόνο του ποδοσφαίρου.

Μας κάνει εντύπωση που δε βλέπουμε κόσμο στα ερασιτεχνικά γήπεδα. Άντε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορούμε να επικαλεστούμε τις μεταδόσεις των αγώνων και ένα σωρό άλλα ζητήματα. Στο ερασιτεχνικό δεν πάνε να δουν ούτε τις ομάδες των χωριών τους. Που οφείλεται αυτό;

Έχουν αλλάξει και οι συνήθειες του κόσμου, δεν είναι όπως παλιά που δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από το γήπεδο, για να καταπολεμήσεις την καθημερινή ρουτίνα. Ο άλλος κάθεται και βλέπει στην τηλεόραση ποδόσφαιρο. Φταίει και το γεγονός ότι στις ομάδες των χωριών δεν παίζουν γηγενείς παίκτες. Παλιά στην Κατσικά έπαιζαν επί το πλείστον παιδιά από το ίδιο χωριό. Αυτό συνέβαινε στην Ανατολή, στο Πέραμα, στην Ελεούσα και σε όλα τα χωριά. Ο άλλος πήγαινε να δει τον γιό του, τον ανιψιό του, τον συγγενή, τον φίλο του.

Μήπως είναι πολλά και τα σωματεία που δεν έχουν τις δυνατότητες να παρουσιάσουν κάτι ωραίο;

Θα μπορούσαν να γίνουν συγχωνεύσεις, ειδικά σε ομάδες χωριών που ανήκουν στον ίδιο δήμο και απέχουν μεταξύ τους 2 και 3 χιλιόμετρα. Θα ήταν καλό να γίνει, αλλά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί μπαίνει στον μέσον ο εγωισμός και κάθε χωριό θέλει να έχει την ομάδα του και να θυμάται την ιστορία της.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Στέφανος Σιόντης τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία του Άτλαντα