ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ευριπίδης Γιάκος: «Στον τόπο του δεν άγιασε κανείς»

«Το κεφάλαιο ΠΑΣ Γιάννινα έκλεισε για μένα». Με αυτή τη φράση ο Ευριπίδης Γιάκος κλείνει οριστικά την πόρτα επιστροφής του στα Γιάννενα ακόμη και όταν φτάσει στη δύση της καριέρας του, βγάζοντας μια πικρία για τη στάση της ομάδας απέναντί του, αλλά και συμπεριφορές φιλάθλων στο πρόσωπό του.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο ποδοσφαιριστής των Χανίων σήμερα μίλησε και για την απρόσμενη έκρηξη του στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» στην επιστροφή του ως αντίπαλος, ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΣ Γιάννινα για τον ανάρμοστο πανηγυρισμό του. Τέλος, δίνει τις δικές του απαντήσεις για το τέλος του στον ΠΑΣ Γιάννινα, το κεφάλαιο ΑΕΛ που πέρασε αστραπιαία από τη ζωή του, αλλά και τους σημερινούς του στόχους και τη ζωή του στα Χανιά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΛΑΚΙΑ

Τον περασμένο Μάιο, μετά τον τελευταίο αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα απέναντι στον ΠΑΟΚ και τον υποβιβασμό της ομάδας, «έσκασε σαν βόμβα» και η μη ανανέωση του δικού σου συμβολαίου μετά από έντεκα χρόνια με τους «κυανόλευκους». Αν δεν έληγε το συμβόλαιό σου, ήσουν διατεθειμένος να παραμείνεις σε μια ομάδα όπου ανδρώθηκες και σου έδωσε την ευκαιρία να μπεις στα μεγάλα σαλόνια της Super League;

Στις τελευταίες μου δηλώσεις στην NOVA είχα πει πως προτεραιότητα μου ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα και πως θα έμενα σε όποια κατηγορία και αν βρισκόταν. Δε μου έγινε όμως καμία πρόταση από τη διοίκηση της ομάδας και έτσι αποφάσισα κι εγώ από τη μεριά μου να αποχωρήσω.

Τι γεύση σου άφησε η αρχή και το τέλος σου στον ΠΑΣ Γιάννινα;

Ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα ο ΠΑΣ. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ με την ομάδα της πόλης που μεγάλωσα και υποστήριζα από μικρό παιδί. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα έζησα μεγάλες στιγμές, βγαίνοντας στην Ευρώπη, η τελευταία χρονιά όμως ήταν μια κακή παρένθεση, η ομάδα υποβιβάστηκε και άφησε σε όλους μας ένα κακό αποτέλεσμα. Φέτος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για να επιστρέψει στην κορυφή και πιστεύω πως της αξίζει.

Κλείνει για εσένα το κεφάλαιο ΠΑΣ Γιάννινα και ανοίγει αυτό της ΑΕΛ . Ο τύπος τότε ήθελε να είναι αυτός ο κύριος λόγος που επέφερε το διαζύγιο σου με τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Ποιά είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι πως δεν μου έγινε κάποια πρόταση από τη διοίκηση. Στην αρχή μου είπαν πως έπρεπε να φύγω, αργότερα υπήρξε και το ενδεχόμενο της παραμονής μου στην ομάδα, είχα πάρει όμως ήδη την απόφαση να αποχωρήσω. Είχε έρθει και η πρόταση από την ΑΕΛ, είχα μιλήσει με τον κ. Αλέξη Κούγια, ήταν μια ιστορική ομάδα που αγωνιζόταν στην Α’ εθνική και αποφάσισα να πάω κοντά τους, δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο.

Φτάνοντας λοιπόν στην Λάρισα και φορώντας πια τη φανέλα των «βυσσινί», η ΑΕΛ σου έκοψε απότομα τα φτερά, χωρίς να σου δώσει την ευκαιρία να δείξεις τις ικανότητές σου. Τι πήγε λάθος;

Από τη δική μου πλευρά δεν έγινε κάποιο λάθος. Πηγαίνοντας στην ΑΕΛ, με πίστεψε πολύ ο κ. Αλέξης Κούγιας και ο πρώτος προπονητής, ο κ.Πετριτς. Μόλις όμως άλλαξε η τεχνική ηγεσία και ήρθε ο κ. Γρηγορίου, ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν, τις περισσότερες φορές δεν έκανα προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα. Τότε ήρθαν και κάποιοι παίκτες δανεικοί από τον ΠΑΟΚ και κάπως έτσι έμεινα εκτός. Όλο αυτό μου άφησε μια πικρία, αλλά από την άλλη έτσι είναι η ζωή.

Μετά από δυο μεγάλους αθλητικούς συλλόγους, αποφάσισες να συνεχίσεις την ποδοσφαιρική σου καριέρα στα Χανιά. Ποιοί ήταν οι παράγοντες που σε οδήγησαν να υπογράψεις με μια ομάδα της Super League 2;

Είχα πολλές συμμετοχές στην Α’ εθνική με τον ΠΑΣ Γιάννινα και η Λάρισα είναι μία ιστορική ομάδα, όμως για έναν επαγγελματία αθλητή είναι πολύ δύσκολο να μένει εκτός και να μην αγωνίζεται για έξι ολόκληρους μήνες. Η τωρινή μου ομάδα, αν όχι φέτος, του χρόνου σίγουρα θα βρίσκεται στην Α’ εθνική. Υπάρχει οργάνωση και δυναμική, ο προπονητής και το επιτελείο του είναι πολύ καλοί , όπως και οι παίκτες που συνάντησα στην ομάδα. Είναι πολύ έμπειροι όλοι τους για την κατηγορία της ομάδας.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020. Επιστρέφεις στους «Ζωσιμάδες» ως αντίπαλος φορώντας τη φανέλα των Χανίων. Ποιά ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο;

Ήταν κάτι καινούργιο για εμένα, γύρισα στα Γιάννενα ως αντίπαλος πια, αλλά έπαιζα για την ομάδα που αγωνίζομαι σήμερα. Ήταν δύσκολο, γιατί έβλεπα απέναντί μου τους πρώην συμπαίκτες μου, που είναι και φίλοι μου, έπρεπε όμως να γίνει και αυτό. Έτσι είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο.

Στο 94’ η ομάδα των Χανίων ισοφαρίζει σε 1-1 και εσύ πανηγυρίζεις με έξαλλο τρόπο το γκολ, κάτι που δε συνηθίζεται από παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν με τη φανέλα της αντίπαλης ομάδας. Ο πανηγυρισμός αυτίς ερμηνεύτηκε ως ασέβεια όχι μόνο προς τους φιλάθλους, αλλά και προς τους παλιούς σου συμπαίκτες και την ομάδα που σε έφτασε ψηλά. Έχεις μετανιώσει γι’ αυτή σου την αντίδραση;

Το χειρότερο που έγινε εκείνη την μέρα και απολογούμαι για αυτό, είναι ο πανηγυρισμός μου, ο οποίος προήλθε από τις έντονες αποδοκιμασίες του κόσμου νωρίτερα. Δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι, ήταν λάθος και ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη στους ανθρώπους που με στηρίζουν. Σίγουρα η αντίδραση δεν ήταν η σωστή για έναν επαγγελματία αθλητή. Η συνέχεια θα γίνει στα πλέι οφ.

Από τη στιγμή, πάντως, που αποδίδεις την αντίδρασή σου στις αποδοκιμασίες στο πρόσωπό σου, γιατί ένιωσες την ανάγκη να απολογηθείς αμέσως μετά τον αγώνα, μέσα από τον προσωπικό σου λογαριασμό στο facebook, στους ανθρώπους που σε κρίνουν τόσο σκληρά ακόμα και σήμερα που δε βρίσκεσαι στην ομάδα;

Ένιωσα την ανάγκη να απολογηθώ στους φίλους μου που υποστηρίζουν την ομάδα του ΠΑΣ και στους ανθρώπους που με χειροκρότησαν, τους χειροκρότησα κι εγώ με την σειρά μου, ανεξάρτητα που μετά έκανα τη χειρονομία .Η χειρονομία μου ήταν να σηκώσω το χέρι μου και να πω με τον τρόπο μου στους απέναντι ότι δε μου άρεσε αυτό, δε θεωρώ πως η χειρονομία μου ήταν απρεπής.

Σε τι φάση της ζωής του βρίσκεσαι σήμερα. Πώς βλέπεις το μέλλον σου στα Χανιά;

Τα Χανιά είναι μια ανερχόμενη δύναμη, με μία πολύ ισχυρή διοίκηση. Οι στόχοι μου συμβαδίζουν με τους στόχους της ομάδας. Θέλω να επιστρέψω στην Α’ Εθνική μαζί με τα Χανιά και οι βάσεις έχουν ήδη μπει. Ό,τι άλλο προκύψει και είναι προς όφελος της ομάδας των Χανίων θα το συζητήσουμε και από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Υπάρχει στα πλάνα σου μια ενδεχόμενη επιστροφή στον ΠΑΣ; Θα ήθελες να τελειώσεις την επαγγελματική σου καριέρα εκεί απ’ όπου άρχισαν όλα.

Όχι, δε θα ήθελα να επιστρέψω ξανά. Να σου πω την αλήθεια κιόλας, άργησα να πάρω την απόφαση να φύγω. Πέρασα πολύ όμορφες στιγμές, όμως θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ πιο νωρίς. Το κεφάλαιο ΠΑΣ Γιάννινα έκλεισε για μένα, δεν είναι πλέον στόχος μου. Καλύτερα μακριά, στον τόπο του δεν άγιασε κανείς. Η ζωή μου στα Χανιά είναι καλύτερη, είμαι πολύ πιο ήρεμος.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας