Ο Γιώργος Χριστοβασίλης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣ στις 3 Ιουλίου 2008 και τώρα μεταβιβάζει τις μετοχές στους δύο γιούς του
Αθλητικά

Πάνω στον ΚΑΠ θα «πατήσει» ο ΠΑΣ Γιάννινα

Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν έχουν βάση οι δηλώσεις Χριστοβασίλη ότι θα κινηθεί νομικά κατά της αναδιάρθρωσης

Οι δηλώσεις, που έκανε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιώργος Χριστοβασίλης, ότι ο ΠΑΣ θα κινηθεί νομικά κατά του σχεδίου της αναδιάρθρωσης, θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αν πραγματικά υπάρξει νομική παρέμβαση της τοπικής ομάδας ή αυτά ήταν λόγια πικρίας από τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ, σε αυτές τις δηλώσεις, έκανε αναφορά στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), ότι βάσει των διατάξεων αυτού, οποιοδήποτε σχέδιο αυξομοίωσης ομάδων αποφασιστεί, θα ισχύει από την μεθεπόμενη σεζόν. Σήμερα, που η Σούπερ Λίγκα έχει στο πρόγραμμα να επικυρώσει τη βαθμολογία, θα φανεί αν υπάρξει παρέμβαση του ΠΑΣ. Και το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ θα μεθοδεύσει τις περαιτέρω κινήσεις του για το θέμα αυτό, με προσφυγή στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ή ακόμη και στο αθλητικό δικαστήριο της ΟΥΕΦΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συνδρομητικού καναλιού NOVA, ο ΠΑΣ θα επιδιώξει να προσβάλει την απόφαση για την επικύρωση της βαθμολογίας, πατώντας στο άρθρο 5, παρ. 2 α του ΚΑΠ, που αναφέρει ότι «Διαρκούσης της αγωνιστικής περιόδου απαγορεύεται η τροποποίηση διατάξεων του παρόντος Κανονισμού. Οποιαδήποτε τροποποίηση κατά τη διάρκεια αυτή, ισχύει από την επόμενη περίοδο, εκτός αν πρόκειται για αυξομείωση των ομάδων κάθε κατηγορίας, οπότε ισχύει από τη μεθεπόμενη». Σε συνδυασμό με το άρθρο 7 παρ. 1, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η προκήρυξη οποιουδήποτε πρωταθλήματος, πρέπει να καθορίζει τους κανόνες και τους όρους διεξαγωγής του. Ειδικότερα θα πρέπει να αναφέρονται σ’ αυτή, ο αριθμός ομάδων για την αγωνιστική περίοδο που αφορά η προκήρυξη, υποχρεωτικά δε και για την επόμενη αυτής…». Πέρα από τα δύο αυτά άρθρα, ξεκάθαρο είναι και το άρθρο 27 παράγραφος 2 του ΚΑΠ που αναφέρει: «2. α) Ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται ή προβιβάζονται στις διάφορες κατηγορίες, καθορίζεται αποκλειστικά με την προκήρυξη του κάθε πρωταθλήματος β) Οποιαδήποτε αυξομείωση στον αριθμό των ομάδων των διαφόρων κατηγοριών, πρέπει να προβλέπεται από την προκήρυξη και ισχύει από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο».

Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) είναι ο βασικός κανονισμός βάσει που καθορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο. Σε πολλά άρθρα αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυξομοίωσης ομάδων θα ισχύουν από την μεθεπόμενη σεζόν. Και αυτή η διάταξη μπήκε στον ΚΑΠ ως δικλείδα ασφαλείας, για να αποτρέπονται αποφάσεις σκοπιμότητας, προκειμένου να σωθούν από υποβιβασμούς ομάδες που κινδυνεύουν.

Για σήμερα Πέμπτη, η Σούπερ Λίγκα έχει προγραμματισμένη την επικύρωση της βαθμολογίας και θα δούμε αν κάνει παρέμβαση η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Επίσης, από την περασμένη Δευτέρα είχε διαρρεύσει ότι εντός της εβδομάδας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών θα ψηφιστεί στη Βουλή και η τροπολογία της αναδιάρθρωσης με τη μείωση των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα. Μέχρι χθες η τροπολογία αυτή δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, η Σούπερ Λίγκα επρόκειτο προχθές Τρίτη να κάνει την κλήρωση για το μπαράζ ΟΦΗ – Πλατανιά. Όμως έκανε πίσω και αποφάσισε πρώτα να επικυρώσει σήμερα τη βαθμολογία και μετά να κάνει την κλήρωση. Όμως το μπαράζ αυτό μπορεί να αργήσει να γίνει, γιατί ο Απόλλων Λάρισας και άλλες ομάδες της Β’ Εθνικής θα επιχειρήσουν να «μπλοκάρουν» την επικύρωση της βαθμολογίας Β’ Εθνικής.

Σχετικά άρθρα

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης

Αποστόλης Τζελέτας

Νέο μοντέλο χρηματοδότησης θέλουν οι μικροί δήμοι

Γεωργία Χαλάτση

«Μοντέλο Ηπείρου» σε εθνικό επίπεδο