Ο ΠΑΣ έχασε 2-1 από τον Πανιώνιο με πλαστογραφία αποτελέσματος
Αθλητικά

Η διαιτησία αποτελείωσε μια και καλή τον ΠΑΣ

Μία αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, ο ΠΑΣ ανεβαίνει τον δικό του «Γολγοθά», καθώς έχασε με σκορ 2-1 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και πλέον έχει μπει στο ασανσέρ για την κάθοδό του στη Σούπερ Λίγκα 2.

Κατηγορία που θα δημιουργηθεί από την αναδιάρθρωση, με τις τρεις ομάδες, που θα υποβιβαστούν από τη Σούπερ Λίγκα και τις εννέα ομάδες, που θα είναι στις θέσεις 2-10 της σημερινής Β’ Εθνικής. Βέβαια υπάρχει ένας μόνο συνδυασμός αποτελεσμάτων να πάει ο ΠΑΣ στα μπαράζ. Να χάσει ο ΟΦΗ στο Περιστέρι την Κυριακή του Θωμά από τον Ατρόμητο και να κερδίσει ο ΠΑΣ τον ΠΑΟΚ στα Γιάννινα. Πολύ δύσκολος συνδυασμός, με έναν ΠΑΣ που έχει τα προβλήματά του, ενώ και η διαιτησία τον πάει… «καροτσάκι» τον τελευταίο καιρό. Στα ξένα πρωταθλήματα μπορείς να πεις ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα και με όσα έγιναν μέχρι τώρα, είναι δύσκολο να υπάρξουν τέτοιες ανατροπές.

Σήμερα στη Νέα Σμύρνη, ο ΠΑΣ μπορεί να μη ήταν ιδιαίτερα καλός, ειδικά στο τελείωμα των φάσεων, αλλά δικαιούται να φωνάζει και πάλι για τη διαιτησία. Και απορούμε πώς ο κορυφαίος έλληνας διαιτητής Αναστάσιος Παπαπέτρου δεν είδε ότι με το χέρι ο Σπιριντόνοβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-1. Και επιπλέον στο 94’ ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Νικολιά, σηκώνοντας ο επόπτης τη σημαία υποδεικνύοντας οφσάιντ τον Κάργα, που έδωσε την πάσα στον σκόρερ. Ναι μεν είναι δύσκολη και οριακή φάση, αλλά στην αμφιβολία ποτέ δεν «ζεματάς» μια ομάδα, που παλεύει για την παραμονή της και παίζει μια Κατηγορία. Στο ριπλέι φαίνεται καθαρά ότι ο Κάργας καλυπτόταν.

Πέρα απ’ αυτό, και ο ΠΑΣ δεν είχε την απόδοση του έπρεπε, για έναν αγώνα που ήταν γι’ αυτόν «ζωής και θανάτου». Μπήκε παγωμένος στο γήπεδο και, αντί να σφίξει τα δόντια για να μην δεχτεί τέρμα στο πρώτο τέταρτο που ήταν λογικό ότι θα είχαν πίεση από τους γηπεδούχους, δέχτηκε γκολ μόλις στο 7ο λεπτό με σουτ του Μασούρα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Μετά το γκολ, ο ΠΑΣ άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και να βγαίνει στην αντεπίθεση, αλλά δεν είχε καλά τελειώματα. Το γνωστό, δηλαδή, πρόβλημα που είχε στα περισσότερα παιχνίδια. Στην επανάληψη με τις αλλαγές που έγιναν, πάλεψε το παιχνίδι και στο 54’ το έφερε στα ίσα με το πέναλτι του Κριζμάν. Ακολούθησε ένα 15λεπτο που ο ΠΑΣ πίεζε για να κάνει την ανατροπή, αλλά δυστυχώς με ανορθόδοξο τρόπο. Όμως στο 65’ έγινε το 2-1 με γκολ από χέρι, σε ένα σημείο του αγώνα που η αγωνία σπάει θερμόμετρα και το άγχος κάνει ασήκωτα τα πόδια. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΣ έπαιξε πιο επιθετικά, ρίσκαρε γιατί ήταν εκτεθειμένος στις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων και στις καθυστερήσεις σημείωσε ένα κανονικό γκολ με τον Νικολιά, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Το αποτέλεσμα ασφαλώς και αδικεί τον ΠΑΣ. Μπορεί να μην έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και να μην ήταν η ομάδα που ήθελαν να δουν οι φίλοι του, αλλά το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε από τη διαιτησία. Κρίμα στον Παπαπέτρου, που θεωρείται από τους κορυφαίους διαιτητές. Και τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά έλεος, όχι όλα σε βάρος του ΠΑΣ Δεν δικαιολογείται τόσο ικανός ρέφερι να μην δει ότι με το χέρι ο Σπιριντόνοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Παπαπέτρου κανονικά στο 83′ έπρεπε να αποβάλει τον Σεργκελασβίλι, για τη σκαριά στο πόδι του Κόρμπου, αλλά δεν το έκανε αισθανόμενος τύψεις για το γκολ που μέτρησε με το χέρι. Και ο επόπτης από τα Χανιά, που ακύρωσε το γκολ, έκανε έγκλημα. Στις οριακές φάσεις, όταν δεν είσαι σίγουρος, δεν ακυρώνεις γκολ για να καταδικάσεις σε υποβιβασμό μια ομάδα.

Από τον ΠΑΣ κορυφαίοι ήταν οι Κάστρο και Αλέξης Μιχαήλ. Βοήθησαν οι Λεό και Νικολιάς στην επανάληψη, μαχητικός ήταν ο Τζημόπουλος, φιλότιμος ο Μπουκουβάλας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έκαναν σπουδαία πράγματα.

Τα γκολ

7’: Τρομερό σουτ του Μασούρα από το ύψος της περιοχής, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα του Μιχαήλ, που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

54’: Σε κάθετη μπαλιά του Κάστρο ο Κριζμάν ανατράπηκε από τον Σταυρόπουλο. Το καθαρό πέναλτι καταλόγισε ο Παπαπέτρου και μετέτρεψε σε γκολ ο Κριζμάν, κάνοντας το 1-1.

65’: Σε λάθος απόκρουση του Κάργα, ο Μπουμάλ έφυγε από αριστερά, έκανε παράλληλη σέντρα και ο Σπιριντόνοβιτς με το χέρι έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Ναι μεν είχε κολλημένο το χέρι, αλλά τι σημασία έχει αυτό στη συγκεκριμένη φάση;

Οι φάσεις

24′: Γύρισμα του Παμλίδη στην αντίπαλη περιοχή, έδιωξαν οι γηπεδούχοι, πριν προλάβει ο Μάνος να κάνει το σουτ.

29′: Σουτ του Μαξίμοβιτς έξω από την περιοχή, μπλόκαρε ο Μιχαήλ.

36′: Καλή στιγμή για τον ΠΑΣ. Απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Σεργκελασβίλι, έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Μαλέρμπ. Το κόρνερ εκτέλεσε ο γεωργιανός αμυντικός, έπιασε κεφαλιά ο Μιχαήλ που πέρασε άουτ.

39’: Με ατομική προσπάθεια ο Κάστρο, που άλλαξε την μπάλα με τον Κριζμάνν μπήκε στα καρέ του Πανιώνιου, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη φάση και έδιωξαν οι αμυντικοί των γηπεδούχων.

48’: Βεβιασμένο σουτ του Πάντελιτς από το ύψος της περιοχής φεύγει άουτ.

94′: Γκολ για τον ΠΑΣ, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάνιτ του Κάργα, ο οποίος όμως καλυπτόταν. Έγινε τραβέρσα στα καρέ του ΠΑΣ, ο Κάργας που καλυπτόταν έστω και οριακά, έδωσε την μπάλα στον Νικολιά που την έστειλε στα δίχτυα, αλλά με υπόδειξη του επόπτη Σινιοράκη ακυρώθηκε το γκολ. Πολύ δύσκολη φάση, έντονες οι διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων.

Η διαιτησία

Διαιτητής ο Παπαπέτρου του συνδέσμου Αθηνών. Βοηθοί του οι Κρέτσιμος (Δυτικής Αττικής), Σινιοράκης (Χανίων). Τέταρτος διαιτητής ο Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς) και παρατηρητής ο Εμμανουήλ Ταπατζάς (Θράκης). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Σταυρόπουλος (89’) – Τζημόπουλος (57’), Αθανασιάδης (69’).

Οι συνθέσεις

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μαλέρμπ, Παπαγεωργίου (60’ Σπιριντόνοβιτς), Σταυρόπουλος, Ντομίνγκες, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Μανιάτης (59΄Τσιλούλης), Μαξίμοβιτς, Μασούρας, Μπουμάλ (93’ Μίκο), Ντουρμισάι.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ν. Μιχαήλ, Μπουκουβάλας, Αλ. Μιχαήλ, Κάργας, Σεργκελασβίλι, Παμλίδης (46’ Αθανασιάδης), Τζημόπουλος, Κάστρο, Πάντελιτς (52’ Νικολιάς), Μάνος (70’Λεό), Κρίζμαν.

Σχετικά άρθρα

Σώβρακα και Φανέλες

Πάνος Ζώης

Τα δάκρυα του 2019 και τα χαμόγελα του 2020

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

«Καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες την Κέρκυρα

Ηπειρωτικός Αγών