Δεν άξιζε τόσο άδοξο τέλος στον ΠΑΣ Γιάννινα για τον Γιάννη Πετράκη
Αθλητικά

Τα δάκρυα του 2019 και τα χαμόγελα του 2020

Η χρονιά, που έφυγε, σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό, αλλά φεύγοντας άφησε αισιοδοξία για το νέο έτος.

Το 2019 που μας αποχαιρέτησε, δεν ήταν καλή χρονιά για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Με τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, σήμανε το τέλος μιας 8χρονης συνεχούς παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα, από τις πιο λαμπρές στην ιστορία της ομάδας, η δεύτερη καλύτερη μετά τη χρυσή δεκαετία 1972-82 που είχε σημειωθεί η επανάσταση του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου με την θρυλική ομάδα του «Άγιαξ της Ηπείρου». Όμως, το 2019 πριν φύγει, άφησε χαμόγελα για το 2020, καθώς ο ΠΑΣ, στην προτελευταία αγωνιστική του α’ γύρου, είναι στην 1η θέση με 4 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης. Προμήνυμα ότι όσο κακό ήταν το 2019, τόσο καλό μπορεί να είναι το 2020 για τον ιστορικό σύλλογο, αφού έχει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να επιστρέψει πάλι στη μεγάλη κατηγορία.
Ας ρίξουμε μια ματιά στη χρονιά που έφυγε, για να αναδείξουμε κάποια γεγονότα όπως και τα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία της. Το 2019 είχε μπει με ελπίδες για τον ΠΑΣ, έχοντας τότε 14 βαθμούς, έναντι 11 των ΟΦΗ και Λαμίας, 8 του Λεβαδειακού και 5 του Απόλλωνα Σμύρνης. Βάσει του σχεδίου της αναδιάρθρωσης υποβιβάζονταν οι τρεις τελευταίες ομάδες και η τέταρτη από το τέλος (13η θέση) έπαιζε μπαράζ με την 2η ομάδα της Β’ Εθνικής. Στην πορεία προσπέρασαν τον ΠΑΣ οι ομάδες Λαμία, ΟΦΗ με συνέπεια να είναι στην τελευταία τριάδα, ακολουθώντας τον δρόμο για τη Β’ Εθνική, μαζί με Λεβαδειακό και Απόλλωνα Σμύρνης. Ο ΟΦΗ σώθηκε τελικά στα μπαράζ με τον Πλατανιά. Όσο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το είχαν για πολύ καιρό στα συρτάρια. Όλως περιέργως, στο φινάλε του πρωταθλήματος το πήγαν για ψήφιση στη Βουλή και το έκαναν νόμο του κράτους, για να πληρώσει πάλι ο ΠΑΣ Γιάννινα ακριβά το τίμημα του υποβιβασμού, αφού, αν δε γινόταν αναδιάρθρωση με μείωση ομάδων, θα παρέμενε στη μεγάλη κατηγορία.

Γιατί υποβιβάστηκε ο ΠΑΣ, ενώ το 2016 είχε παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη; Οι λόγοι είναι πολλοί, με πιο βασικούς τους: 1) Ελλιπές δυναμικό καθώς δεν του βγήκαν οι μεταγραφές και η αποχώρηση του Πέδρο Κόντε άφησε ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό. Η ομάδα πούλησε τους καλύτερους παίκτες αφού, λόγω της «μαύρης τρύπας» που είχε με χρέη στο Δημόσιο, ήταν αναγκασμένη να ακολουθεί μνημονιακή οικονομική πολιτική με πωλήσεις παικτών. Έφευγαν οι κορυφαίοι και έρχονταν στην ομάδα οι μέτριοι, με συνέπεια χρόνο με τον χρόνο να χάνεται η δυναμική και η λάμψη. Ο ΠΑΣ θα υποβιβάζονταν έναν χρόνο νωρίτερα, αφού από το 2018 είχε ηχήσει το καμπανάκι κινδύνου, αλλά σώθηκε λόγω Κόντε, καθώς ο Ισπανός με μισή ευκαιρία έκανε το γκολ και έδινε πολύτιμους πόντους. 2) Κάποια ματς χάθηκαν τζάμπα από κακή διαχείριση και από λάθη παικτών. 3) Τον «αποτελείωσε» και η διαιτησία στα κρίσιμα παιχνίδια. Δε θα σας κουράσουμε τι έγινε στη διαδρομή και στα παιχνίδια με Ατρόμητο, Ξάνθη, Λάρισα, ΠΑΟΚ, Άρη. Θα σταθούμε στα δύο παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα και με Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, που έγιναν λίγο πριν από το νήμα του τερματισμού. Σε αυτά τα δύο ματς ο ΠΑΣ έχασε 5 βαθμούς από τις κακές διαιτησίες Παπαδόπουλου, Παπαπέτρου και τις λανθασμένες υποδείξεις των βοηθών Πάτρα και Σινιοράκη. Με τον Αστέρα Τρίπολης ακυρώθηκε ως οφσάιντ καθαρό γκολ του Κριζμάν, για να γίνει το 1-0 και να πάρει ο «Άγιαξ» το τρίποντο. Και στη Νέα Σμύρνη μέτρησε γκολ με χέρι του Σπιριντόνοβιτς και ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Κριζμάν. Έχασε ο ΠΑΣ 2-1, ενώ βάσει της εξέλιξης του αγώνα έπρεπε να κερδίσει αυτός με 1-2. Είχε τα προβλήματά τους ως ομάδα ο ΠΑΣ, τον αποτελείωσαν και οι κακές διαιτησίες! Μ’ αυτούς τους 5 βαθμούς που έχασε στα δύο τελευταία παιχνίδια από τη διαιτησία, ο ΠΑΣ θα έφτανε στους 32 και θα είχε σωθεί!

Άδικο το τέλος του Γιάννη Πετράκη

Ο υποβιβασμός του ΠΑΣ ήταν το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνο της χρονιάς που έφυγε, αλλά και της δεκαετίας 2010-20. Ήταν το τέλος μιας 8ετίας, όπου σ’ αυτή ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε εξέχουσα θέση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας τη χαμένη του ταυτότητα, το κύρος και την αξιοπιστία που είχε χάσει στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» της ποδοσφαιρικής απαξίωσής του. Όσον αφορά τα πρόσωπα του 2019, θα σταθούμε πρώτα στον προπονητή Γιάννη Πετράκη, καθώς αποχαιρέτησε τον ΠΑΣ μετά από 5,5 χρόνια συνεργασίας. Μάλιστα είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του «Άγιαξ» και δεν του άξιζε ένα τέλος ταυτισμένο με υποβιβασμό. Γιατί ο Πετράκης προσέφερε πολλά στην ομάδα σε αντίξοες συνθήκες, ανέδειξε πολλούς παίκτες που μοσχοπουλήθηκαν και κατατάσσεται στην παρέα των πιο πετυχημένων τεχνικών που πέρασαν από τα Γιάννινα. Από τα κεντρικά πρόσωπα του 2019 ήταν και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης. Είναι ο άνθρωπος που κρατά το πηδάλιο και χρεώνεται τα θετικά και αρνητικά από την πορεία του σκάφους. Επικρίθηκε γιατί δεν πήρε παίκτες από το πάνω ράφι που θα βοηθούσαν περισσότερο την ομάδα και γιατί δεν επενέβη στο ποδοσφαιρικό τμήμα να δει τι συμβαίνει και αν είναι αλήθεια όλα αυτά, καθώς βούιζαν τα Γιάννινα ότι βασικοί παίκτες ξενυχτούσαν.

Ο υποβιβασμός ήταν και για τον ίδιο ένα μεγάλο χτύπημα και αν δεν επιστρέψει άμεσα η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα, αφού τον βαρύνει και η φυσιολογική φθορά των 11 χρόνων στην ηγεσία της ομάδας. Όμως μην ξεχνά κανείς, ότι επί εποχής Αλέξη Κούγια ο ΠΑΣ μπορεί να γλίτωσε τη διάλυση του 2004 και να στάθηκε όρθιος, αλλά επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη έζησε πολύ μεγάλες στιγμές με την έξοδο στην Ευρώπη και με συνεχόμενη 8ετή παρουσία στα μεγάλα σαλόνια.

Κρίσιμη χρονιά το 2020 για τον ΠΑΣ

Μπορεί το 2019 να πίκρανε τους Γιαννιώτες με τον υποβιβασμό, αλλά πριν τους αποχαιρετήσει, τους άφησε χαμόγελα αισιοδοξίας. Ο ΠΑΣ είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με καλές εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό και με αξιόλογα στατιστικά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Το καλοκαίρι μπορεί να μην έγιναν ηχηρές μεταγραφές για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά το σημαντικό είναι ότι έμεινε ο βασικός κορμός από πέρσι και προσλήφθηκε ένας αξιόλογος προπονητής, ο Αργύρης Γιαννίκης, που κέρδισε την εκτίμηση και εμπιστοσύνη παικτών και φιλάθλων. Ήταν ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα, καθώς μεγάλωσε και ανατράφηκε στο γερμανικό ποδόσφαιρο και το όνομά του ήταν εκτός της προπονητολογίας του καλοκαιριού. Ο Χριστοβασίλης έχει τις ικανότητες να κάνει καλές επιλογές τεχνικών και κυρίως να στηρίζει το έργο τους. Ο Γιαννίκης είναι από τα πρόσωπα του 2019 στον ΠΑΣ. Το 2020 μπήκε αισιόδοξα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει το μέλλον της γιαννιώτικης ομάδας. Αν επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Γιατί έχοντας επίγνωση των λαθών και της εμπειρίας των προηγούμενων χρόνων, μπορεί να γίνουν σωστές κινήσεις για να ανατείλει η νέα εποχή της δεκαετίας του άνοιξε με την είσοδο του νέου χρόνου. Αν όμως δεν πετύχει άνοδο, το πισωγύρισμα θα είναι μεγαλύτερο από το φετινό, με κίνδυνο να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» περασμένων εποχών. Κάτι που δε θέλουν να θυμούνται ούτε ως εφιάλτη στα όνειρά τους οι χιλιάδες φίλοι της ομάδας. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι όσες φορές ο ΠΑΣ έπεσε από την Α’ Εθνική και δεν μπόρεσε να επιστρέψει, στη συνέχεια κατέρρευσε. Θυμίζουμε τους υποβιβασμούς των ετών 1987, 1991, 2003 και τα τραγικά επακόλουθά τους. Σε αντιδιαστολή με τους υποβιβασμούς των ετών 1984, 2001, 2010 όπου η επάνοδος στην Α’ Εθνική έκλεισε γρήγορα τις πληγές. Συνεπώς το 2020, μπορεί να μπήκε με χαμόγελα, αλλά είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Με 20 παίκτες η αποστολή του ΠΑΣ για το ματς με Ολυμπιακό

Με προβλήματα ο ΠΑΣ κόντρα στον Ολυμπιακό