Αθλητικά

Φουντώνει για τα καλά η μάχη παραμονής στη Σούπερ Λιγκ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι σε μια περίεργη κατάσταση αυτόν τον καιρό, ιδιαίτερα βασανιστική για τους ανθρώπους του και για τον κόσμο.

Απομένουν ακόμα πέντε αγωνιστικές και μαθηματικά δεν έχει κριθεί τίποτα, όλα ακόμα είναι ανοιχτά, αλλά για να εξασφαλίσει την παραμονή θα πρέπει να βελτιώσει θεαματικά την απόδοση του για να πάρει τους ανάλογους βαθμούς. Οι περισσότεροι φίλαθλοι πιστεύουν ότι είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να κάνει τέσσερις τουλάχιστον νίκες στα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια για να πιάσει τους 30 βαθμούς από 19 που έχει σήμερα, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ. Η τοπική ομάδα έχει να αγωνιστεί με ΟΦΗ (εκτός), Αστέρα Τρίπολης (εντός), Πανσερραϊκό (εκτός), Κηφισιά (εκτός), Βόλο (εντός).
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας για την τύχη του ΠΑΣ, αυτός είναι υποχρεωμένος να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, διεκδικώντας τις όποιες ελπίδες έχει για την παραμονή, έστω και αν αυτό το εγχείρημα μοιάζει με θαύμα. Και το ζητούμενο είναι να βλέπει κάθε παιχνίδι χωριστά, σκεπτόμενοι οι παίκτες μόνο το ματς που έρχεται και πώς θα το κερδίσουν. Από εκεί και μετά, αφού ολοκληρωθούν οι αγώνες και κριθούν οι στόχοι, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην ανεύρεση νέου επενδυτή για να χαράξει μια νέα εποχή. Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την τοπική ομάδα σε περίπτωση υποβιβασμού στη Β’ Εθνική. Τώρα τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν το 2010 και το 2019, όπου η ομάδα υποβιβάστηκε αλλά είχε βάσεις και την επόμενη χρονιά επέστρεψε θριαμβευτικά στη μεγάλη κατηγορία. Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, χωρίς τον πολύπειρο Γιώργο Χριστοβασίλη, με την αποχώρηση των επιγόνων του και με αναζήτηση νέου μεγαλομετόχου για την επόμενη ημέρα.
Να ευχηθούμε όλοι ο….καλός Θεός του ΠΑΣ Γιάννινα να κάνει πάλι το θαύμα του και να παραμείνει η ομάδα στη Σούπερ Λιγκ. Διαφορετικά θα έρθουν δύσκολα χρόνια που θα θυμίζουν παλιότερες δεκαετίες, αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει την ομάδα. Αλλά ας σταματήσουμε εδώ τις μαύρες σκέψεις μας, θα έχουμε καιρό να τα πούμε και προσεχώς. Επαναλαμβάνουμε, ότι από τη στιγμή που μαθηματικά δεν έχει κριθεί τίποτα, ο ΠΑΣ με τη στήριξη των φιλάθλων θα πρέπει να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος. Προέχει το αυριανό παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, αφού και ο ΟΦΗ θέλει βαθμούς και δεν έχει εξασφαλισμένη ακόμα την παραμονή του. Θα είναι πραγματικό ντέρμπι. Και για να έχει ο ΠΑΣ ελπίδες νικηφόρου αποτελέσματος, θα πρέπει να αλλάξει αγωνιστική συμπεριφορά και κυρίως να βρει τρόπο να βάζει γκολ και να κρατά καλά πίσω. Σε πολλά παιχνίδια, ειδικά μέσα στα Γιάννινα, προηγήθηκε στο σκορ και δεν το κράτησε στην επανάληψη.
Η 3η αγωνιστική που θα γίνει αύριο Σάββατο 6 Απριλίου έχει κρίσιμα παιχνίδια, όπως Αστέρας Τρίπολης – Κηφισιά, ΟΦΗ – ΠΑΣ και Παναιτωλικός – Βόλος. Το άλλο ματς Ατρόμητος – Πανσερραϊκός δεν έχει βαθμολογική σημασία και με μια ισοπαλία θα είναι και οι δύο ικανοποιημένοι. Καθώς περνούν οι αγωνιστικές, τελειώνει ο χρόνος, σφίγγει συνεχώς και περισσότερο ο κλοιός στις ομάδες που κινδυνεύουν. Υπενθυμίζουμε ότι Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης έχουν από 31 βαθμούς, ο Πανσερραϊκός 30, ο ΟΦΗ 27, ο Βόλος 25, ο Παναιτωλικός 24, η Κηφισιά 22 και ο ΠΑΣ Γιάννινα 19. Το όριο παραμονής αναμένεται να κυμανθεί στους 29 με 30 βαθμούς. Πάνω από 29 δεν ανέβηκε ποτέ τα πέντε τελευταία χρόνια που γίνεται αυτή η διαδικασία των πλέι άουτ με τον ίδιο αριθμό ομάδων και ίδιους κανόνες διεξαγωγής αγώνων. Πέρυσι (2022-23) ήταν 28, πρόπερσι (2021-22) ήταν 27 και πιο πριν ήταν 25 τη σεζόν 2019-20 και 29 τη σεζόν 2020-21. Ο μέσος όρος του ορίου παραμονής είναι 27,3 βαθμοί, άντε να πάει φέτος μέχρι 30. Λογικά, κάπου 29 με 30 θα είναι η βαθμολογική δικλείδα ασφαλείας. Άρα ο ΠΑΣ στα πέντε εναπομείναντα παιχνίδια θέλει 10 με 11 βαθμούς. Τρεις τουλάχιστον νίκες και δύο ισοπαλίες. Και όταν λέμε ότι μια ομάδα έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τον στόχο της, σημαίνει ότι έχει τόσους βαθμούς ώστε να μην αλλάξει η κατάσταση ακόμα και αν αυτή χάσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και τα κερδίσουν οι αντίπαλοί της.

ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΣ

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης με 31 βαθμούς και Πανσερραϊκός με 30 βαθμούς, έχουν ήδη εξασφαλισμένη την παραμονή στη Σούπερ Λιγκ. Η δική τους αγωνιστική συμπεριφορά στη συνέχεια θα κρίνει εν μέρει και τη μάχη παραμονής των υπόλοιπων. Ο ΟΦΗ με 27 βαθμούς θέλει ακόμα 3 τουλάχιστον βαθμούς για να σφραγίσει την παραμονή. Αν κερδίσει αύριο στο «Γεντί Κουλέ» τον ΠΑΣ, ουσιαστικά κλειδώνει νωρίς και αυτός τον στόχο της παραμονής. Από εκεί και μετά, ο Βόλος θέλει ακόμα 4 με 5 βαθμούς, ο Παναιτωλικός 5 με 6, η Κηφισιά 7 με 8 και ο ΠΑΣ 10 με 11 βαθμούς, αν επαναληφθεί τα όσα έγιναν προηγούμενα χρόνια και το όριο δεν ξεπεράσει τους 29 με 30 βαθμούς.
Στην πιο δύσκολη κατάσταση απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ενώ τον τελευταίο καιρό έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική εικόνα του, παίζει καλό ποδόσφαιρο, κάνει φάσεις, βάζει γκολ, αλλά κάτι στραβώνει και τρώει εύκολα γκολ. Κατά τη δική μας εκτίμηση το πρόβλημα δεν είναι αν έκανε νωρίς ή όχι τις αλλαγές ο προπονητής, ούτε αν φταίει ο άλφα ή βήτα ποδοσφαιριστής. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι λείπουν από την ομάδα κάποιοι παίκτες κλειδιά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στηρίγματα και να βοηθήσουν όλους τους υπόλοιπους. Υπάρχουν στην ομάδα και καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά όχι σε πλήρη υπεροπλία για να καλύπτουν τα κενά σε όλες τις θέσεις και να υπάρχει ποιοτικό βάθος στον πάγκο για να μπορεί να κάνει ο προπονητής καλύτερα τη διαχείριση των αγώνων. Όσοι καταφέρονται κατά συγκεκριμένων προσώπων βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος του κακού σχεδιασμού από το περασμένο καλοκαίρι. Όταν δεν έχει βάθος στον πάγκο για να φρεσκάρει την ομάδα ο προπονητής με τους κατάλληλους παίκτες και όταν δεν έχεις ως ομάδα στηρίγματα για να κρατήσεις τον αντίπαλο ψηλά, τότε από την πίεση θα γίνει και το λάθος που θα προέλθει το γκολ, σκηνικό που είδαμε φέτος σε πολλά παιχνίδια του ΠΑΣ. Οι παίκτες προσπαθούν, βγάζουν φιλότιμο, γυαλίζει το μάτι τους, αλλά όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν μέχρι ενός σημείου. Παρακολουθούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση τις προπονήσεις και βλέπουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν το τεχνικό τιμ και οι παίκτες για να βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα. Επί εποχής Γρηγορίου υπάρχει μια πολύ καλύτερη εικόνα στις προπονήσεις. Απλά δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που έπρεπε που είναι η συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως και της τύχης.
Ας ελπίσουμε να γίνει έστω και στο τέλος το θαύμα της παραμονής, αφού βρεθεί το μαγικό κουμπί που θα αναστρέψει την κατάσταση.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (5/4/2024)

Σχετικά άρθρα

Το παρελθόν δείχνει το…μέλλον στον ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίσημη ένταξη του ΠΑΣ στη Β’ Εθνική

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Ο πιο φτηνός και προβλέψιμος υποβιβασμός στην Ιστορία του ΠΑΣ