Απόψεις

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Γράφει ο Θωμάς Μπέγκας, υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων, επικεφαλής παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Σε προεκλογικές περιόδους είθισται να εκφράζονται μεγαλοστομίες, πολλές φορές με τις καλύτερες των προθέσεων, θολώνοντας το όριο ανάμεσα στους ευσεβείς πόθους και τον σχεδιασμό. Έχει σημασία επομένως να ξεκαθαρίσουμε τις βασικές αρχές, που μια δημοτική αρχή καλείται να υπηρετήσει: Την προστασία και αξιοποίηση της υλικής ιδιοκτησίας του Δήμου και την αποτελεσματική διαχείριση του άυλου αποθέματος της πόλης, ως ενός συνόλου ανθρωπίνων σχέσεων και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Το πρωταρχικό κύτταρο, όπου εντοπίζουμε ολοκάθαρα αυτούς τους άξονες, είναι η γειτονιά. Στα Γιάννενα, μια πόλη πλούσια σε ιστορικές συνοικίες, η γειτονιά μπορεί να αποτελέσει το αντιπροσωπευτικότερο πεδίο εφαρμογής των βασικών αρχών μιας επιτυχημένης δημοτικής αρχής όπου οι αυτονόητες υλικές και άυλες εξυπηρετήσεις της καθημερινότητας δε θα θεωρούνται πολυτέλεια.

Όταν ο εξοπλισμός πάρκων και παιδικών χαρών παρέμεινε επί μια τετραετία ασυντήρητος, όταν η αλλαγή καμένων λαμπτήρων είναι άγνωστη λέξη, όταν η ανταπόκριση για υπερχειλισμένους κάδους και ογκώδη απορρίμματα είναι ανύπαρκτη, όταν δεν εξασφαλίζονται βασικές προϋποθέσεις ασφαλούς έστω διαβίωσης στη γειτονιά, οφείλουμε να ανασυνταχτούμε και να αναρωτηθούμε: Είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβάσουμε τις προσδοκίες μας για την καθημερινότητα με βάση την σημερινή απόδοση του δημοτικού μηχανισμού; Αλήθεια, αν βρισκόμασταν ως επισκέπτες στα Γιάννενα, δε θα φεύγαμε με την εντύπωση ότι «κρίμα που ένας τόπος τέτοιας φυσικής και πολιτισμικής ομορφιάς έχει αφεθεί στη μοίρα του»;

Δεν αναφέρομαι στην αδιαπραγμάτευτη, κατ’ εμέ, αγάπη για τον τόπο, ούτε στις ευγενείς εν γένει προθέσεις όλων των υποψηφίων. Ούτε υποστηρίζω αφελώς ότι τα πράγματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν σε μια μέρα. Αναφέρομαι στην ικανότητα διαχείρισης τομέων πολύτιμων για την καθημερινότητα και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων και των εμβληματικών έργων.

Ο δημόσιος χώρος και ο χρόνος που περνάμε σε αυτόν, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά σε δύσκολες εποχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί μεγαλώνουμε οι ίδιοι, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, πλάθοντας αναμνήσεις συνυφασμένες με πλατείες, πάρκα, παιχνίδι και συλλογικούς εορτασμούς. Η ποιότητα της καθημερινότητας των οικογενειών με μωρά, των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ηλικιωμένων, εξαρτάται άμεσα από τις δυνατότητες υπαίθριας εκτόνωσης σε ακτίνα συνοικίας. Ένα καλοσυντηρημένο καθιστικό κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ένα απλό παιδικό παιχνίδι και η σταθερή λειτουργία φωτισμού τη νύχτα, όσο βασικά κι αν ακούγονται, μπορούν να διαμορφώσουν έναν φιλόξενο και οικείο χώρο για όλες τις ηλικίες, μια ανάσα ευεξίας με τα ελάχιστα μέσα.

Η έγνοια για τη δημοτική περιουσία αντικατοπτρίζει τις προθέσεις και ικανότητες μιας δημοτικής αρχής και μαρτυρά τη συλλογική κουλτούρα των δημοτών. Η απαξίωση του χώρου που φιλοξενεί τον δημόσιο βίο μας, βαραίνει πρωταρχικά τις δημοτικές αρχές και δευτερευόντως τους δημότες. Στους ήδη διαμορφωμένους δημόσιους χώρους, ευθύνη του Δήμου αποτελεί η σταθερή συντήρηση του αστικού εξοπλισμού, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας, η καθαριότητα των υποδομών, καθώς και ο κατάλληλος φωτισμός.

Οι μόνιμα σκοτεινές συνοικίες των τελευταίων ετών αποκαλύπτουν ότι ο πραγματικός σεβασμός στο δικαίωμα των δημοτών για ποιοτικό δημόσιο βίο, δεν υλοποιείται ούτε στα βασικά. Ταυτόχρονα, αδικείται το τουριστικό πρόσημο των Ιωαννίνων, μιας και το πλήρες σκότος του Παραλιμνίου μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχει επιτρέψει σε επισκέπτες και κατοίκους τη βραδινή περιήγηση δίπλα στη Λίμνη, μια δηλαδή από τις ελκυστικότερες εμπειρίες που προσφέρουν τα Γιάννενα και η Παμβώτιδα.

Οι περιποιημένοι δημόσιοι χώροι αποτελούν ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας, συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο το επίπεδο της παιδείας των κατοίκων και λειτουργούν ως ο πιο ισχυρός πρεσβευτής της πόλης μας στους επισκέπτες.

Στην «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δημιουργούμε μέλλον με συνέπεια. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Δήμου, πρώτο μας μέλημα αποτελεί το νοικοκύρεμα και η συντήρηση του υπάρχοντος υλικού αποθέματος σε κάθε γωνιά της πόλης. Συνεφέρουμε τις πολύπαθες παιδικές χαρές, φροντίζουμε τα πάρκα μας, αντικαθιστούμε τον διαλυμένο εξοπλισμό, οργανώνουμε ρεαλιστικά την καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα, με συνοδοιπόρους τους ίδιους τους συνδημότες μας, αφού πρώτα, με ειλικρίνεια και σταθερότητα, ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους στον θεσμό του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών