Απόψεις

Περί Φαραώ 2019

Οι αντιδράσεις σχετικά με το έργο κατασκευής της οδού Νιάρχου νομίζουμε ότι, ως έναν βαθμό, ξέφυγαν προς την υπερβολή. Μεταξύ άλλων, οι αντιδρώντες όμοροι της οδού ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων επαναλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό του έργου ως «φαραωνικού» και επιμένουν ουσιαστικά στη ματαίωσή του.

Σεβαστές οι απόψεις τους, σεβαστή και η υποστήριξη του δικού τους μικρόκοσμου, όπως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το δικό τους καλό, αλλά είναι λάθος σήμερα για το γενικότερο καλό η συνέχιση της αντίδρασης, γιατί η ματαίωση κατασκευής μιας βασικής οδικής αρτηρίας, απαραίτητης για όλη την περιοχή, θα είναι καταστροφή και θα την πληρώσουν και οι επερχόμενες γενεές.

Όπως έγινε με την περίφημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων στο τέλος της δεκατίας του ‘50 και τη ματαίωση της διαπλάτυνσης της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα, με την «αιτιολογία» του δημάρχου Ιωαννίνων Γρηγορίου Σακκά ότι δεν ήταν απαραίτητη περίπου, γιατί «μόνο τα γαϊδούρια για το Σταυράκι θα εξυπηρετούσε». Βέβαια, τότε η συγκοινωνία με το Σταυράκι γινόταν με γαϊδούρια ή με το πόδια. Εκεί θα μείνουμε;

Θα μας πουν οι αντιδρώντες ότι δεν επιθυμούν τη ματαίωση, αλλά την κατασκευή δρόμου μικρότερου -αυτή είναι η διαφωνία τους, άλλωστε γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός του έργου ως φαραωνικού, δηλαδή μεγάλου σαν τις πυραμίδες ας πούμε! Ένας μικρός δρόμος, μετά από χρόνια, δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης πόλης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο έχουμε πληρώσει τα ημίμετρα. Έτσι, ακόμη και αν το έργο φαίνεται σήμερα φαραωνικό, αύριο θα είναι συμβατό με τις επικρατούσες τότε συνθήκες. Το «προνοείν» σώζει από λάθη που στο μέλλον δεν θα διορθώνονται. Να μην θυμούνται οι μεταγενέστεροι και άλλους Σακκάδες.

Σχετικά άρθρα

Αλλαγές στην κυκλοφορία οχημάτων επί της οδού Νιάρχου

Δεν το βάζουν κάτω για το έργο της Νιάρχου

Οδός Νιάρχου- Το βλέμμα στους ρυθμούς των εργασιών

Αποστόλης Τζελέτας