Απόψεις

Τις πταίει για τις εκατόμβες;

Ο Σπύρος Γόγολος αποδομεί τα τρία συνήθη επιχειρήματα που επικαλούμαστε, καθώς βλέπουμε τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία να γίνεται τριψήφιος.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ευνομούμενων πολιτειών είναι η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών, κάτι παντελώς άγνωστο στη χώρα μας, η οποία μάλλον υπάρχει και πορεύεται λόγω θεϊκής βούλησης και σχεδίου.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν η χώρα μας χάνει περίπου 100 ανθρώπους ημερησίως.

Τα συνήθη επιχειρήματα είναι ότι φταίνε οι ανεμβολίαστοι, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ΜΕΘ για τον καθένα και πως «αν κυβερνούσε ο Αλέξης θα ήταν καλύτερα».

Θα προσπαθήσω να τα αποδομήσω και τα τρία, θεωρώντας τα εντελώς ανώριμα.

1ον: Οι ανεμβολίαστοι. Μεγάλο ποσοστό τους είναι αντιεμβολιαστές, οπισθοδρομικοί, φανατικοί αναχρονιστικοί, θρησκόληπτοι και εμμονικοί. Δεν πρόκειται λοιπόν να κάνουν ποτέ το εμβόλιο, ακόμη και αν πεθάνουν. «Ήταν θέλημα Θεού», είπε η μάνα ανεμβολίαστου θύματος. Ασχολούμαστε με αυτούς; Όχι. Είναι μάταιο, όπως το να ασχοληθείς με τους αναρχικούς που καίνε την Αθήνα, τους οποίους ποτέ το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να τους μαζέψει.

2ον: Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ΜΕΘ για τον καθένα. Φυσικά δεν είναι δυνατόν. Δεν επιτρέπεται όμως μπαίνοντας στον 3ο χρόνο της πανδημίας να μην έχεις προνοήσει για αυξημένες ανάγκες. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί τον αριθμό των θυμάτων, να υπολογίσουν και τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και να φτιάξουν ΜΕΘ! Είμαστε σε πόλεμο. Οι μισοί από τα θύματα θα είχαν σωθεί, αν δεν είχαμε ράντζα στους διαδρόμους. Εκτός και αν το κράτος λειτουργεί τιμωρητικά ως προς τους ανεμβολίαστους ή τους άτυχους εμβολιασμένους που νόσησαν και νοσηλεύονται. Πέρα όμως από τους άφρονες ανεμβολίαστους και άτυχους εμβολιασμένους, ας σκεφθεί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει φτάσει στα όρια του.

3ον: Δεν κυβερνά ο Αλέξης, αλλά ο Κυριάκος. Όταν κυβερνούσε ο Αλέξης, κρίναμε τον Αλέξη. Ο σημερινός λοιπόν πρωθυπουργός έκανε τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, τα οποία τώρα πληρώνουμε. Κατ’ αρχάς, επένδυσε και στήριξε όλες του τις ελπίδες στο εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι απολύτως απαραίτητο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε η μόνη συνθήκη. Το αναφέρουν πλέον όλοι οι επιστήμονες. Άρα εντελώς βιαστικό και επιπόλαιο το «παίρνουμε τις ζωές μας πίσω» και φιάσκο η επιχείρηση Ελευθερία που μας έταξαν. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Δεν είμαι ειδικός, θέλω να πιστεύω ότι είμαι λογικός. Δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκε έτσι. Αντιμετωπίστηκε μονόπλευρα και μονοδιάστατα και σήμερα η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στον αριθμό των νεκρών αναλογικά με τον πληθυσμό! Κατά πως φαίνεται λοιπόν, αν είχαμε προετοιμαστεί αλλιώς, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Και χρόνος και χρήμα υπήρχε!

Σχετικά άρθρα

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Ιχνηλάτηση τέλος, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις

Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό από την Πρωτομαγιά