Απόψεις

Μύθοι και αλήθειες για τον χώρο του παλαιού Πανεπιστημίου

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου και για το αν αποτελεί προτεραιότητα η χρήση για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών και τις άλλες προτεινόμενες χρήσεις.

Έχει ο Δήμος εγκαταλείψει τη λύση του ΚΕΠΑΒΙ;

Η απάντηση στο ερώτημα που ετέθη (κυρίως από τον κ. Μπέγκα) είναι πως όχι, αφού επί μήνες εξελίσσεται μια συζήτηση με το Δ.Σ. του ΚΕΠΑΒΙ ΑΕ που θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει παραχώρηση του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για 50 έτη και επομένως απαιτείται η συγκατάθεση με απόφαση της Γ.Σ. της Εταιρείας ΚΕΠΑΒΙ μια διαδικασία που συναντά πολλά εμπόδια τα οποία είναι γνωστά στην απελθούσα δημοτική αρχή που τώρα επαίρεται ότι είχε δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες αλλά κατά τα ειωθότα δεν είχε ποτέ επιλύσει τα προβλήματα που ανέκυπταν.

Υπάρχει ώριμη μελέτη για το ΚΕΠΑΒΙ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μπέγκας;

Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Υπάρχει μόνο προμελέτη με τίτλο: ‘’Λειτουργική, κατασκευαστική & αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Αργυροτεχνίας’’ που έχει συνταχθεί με ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς η οποία δεν έχει παραδοθεί στο Δήμο επίσημα έως σήμερα και δεν έχει παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ασχολήθηκε η Δημοτική μας Αρχή για το κτίριο του Παλαιού Πανεπιστημίου;

Η απάντηση είναι ναι και άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων μας αφού:

  • Ήταν αίτημα που συμπεριλήφθηκε στα αιτήματα του Δήμου στον Πρωθυπουργό της χώρας κατά την επίσκεψη του στα Ιωάννινα τον Σεπτέμβριο του 2019.
  • Υπάρχει συνεχής αλληλογραφία από 11/2019 με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Βλαστό και συνεχής παρέμβαση του Δημάρχου σε όλα τα επίπεδα με αποκορύφωμα το αίτημα στον κ. Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου μετά την τιμητική του πρόσκληση στις 27/1/2021, όπου και διασφαλίσθηκε η μεταβίβαση του χώρου στο Δήμο. Το γεγονός επιβεβαίωσε με την ανακοίνωση της η ΕΤΑΔ που επισημαίνει την επικοινωνία με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Με την κοινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη επιβεβαιώθηκε η ομοθυμία, συμπαράταξη και συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας προς όφελος των πολιτών.

Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του Πανεπιστημίου;

Σύμφωνα με την απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 76/Δ/2001, η αξιοποίηση του χώρου αφορά στέγαση διοικητικών υπηρεσιών και υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη.

Προφανώς ο χώρος μπορεί –υπό προϋποθέσεις- να στεγάσει το Δημαρχείο της πόλης εάν η προσπάθεια με το ΚΕΠΑΒΙ δεν ευοδωθεί.

Εναλλακτικά η δημιουργία σχολικών μονάδων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την πόλη αφού υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα στην ποιότητα των σχολικών υποδομών.

Βέβαια σε κάθε αξιοποίηση πρέπει να ληφθεί υπόψη η μνήμη του χώρου που στέγαζε το Πανεπιστήμιο μας στα πρώτα του βήματα . Επομένως η άποψη του Πανεπιστημίου έχει πάντα βαρύνουσα σημασία για να επισημανθεί η ιστορία του κτιρίου. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πολιτιστική διάσταση του χώρου που θα μπορούσε να φιλοξενεί πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις. 

Η πρόταση μας απαξιώνει τον πολιτισμό της πόλης;

Με κανέναν τρόπο αφού είναι γνωστή η έμπρακτη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στον πολιτισμό διαχρονικά. Η πόλη έχει αρκετούς χώρους πολιτισμού, η αναβάθμιση των οποίων (όπως για παράδειγμα του Πνευματικού μας Κέντρου) έχει καθοριστική σημασία, όπως και η αξιοποίηση χώρων για την αποκέντρωση των πολιτιστικών δράσεων (π.χ. Πνευματικό Κέντρο Ανατολής / αίθουσα Πετροχείλου στο Πέραμα χώροι που είναι σε άριστη κατάσταση αλλά υπολειτουργούν).

Η πόλη έχει παράλληλα πολλά και αξιόλογα μουσεία που χρειάζονται έμπρακτα ηθική και υλική στήριξη και αυτό αποτελεί διαχρονική πρόκληση και για την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ενδεχόμενη μεταστέγαση του Δημαρχείου στον χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει με την παραχώρηση να εξεταστούν μεθοδικά χωρίς κραυγές και αναθέματα αλλά σε κλίμα συναίνεσης.

  • Κυκλοφοριακή μελέτη και ανάλογες πολεοδομικές ρυθμίσεις
  • Επιλογή τρόπου κατασκευής με ανακατασκευή ή ενίσχυση και επισκευή
  • Διαθέσιμοι χώροι Parking
  • Μοντέλο χρηματοδότησης (με ή χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα)

ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ
Δήμαρχος Ιωαννίνων

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων