Ενώ στο σημείο, που σήμερα εικονίζεται ένα λευκό όχημα, υπάρχει εσοχή η οποία προσφέρεται για την τοποθέτηση κάδων (και το σπίτι από πάνω είναι χρόνια ακατοίκητο), ο κάδος ανακύκλωσης και ο άλλος σύμμεικτων απορριμμάτων αρχικά μεταφέρθηκαν απέναντι. Τον τελευταίο καιρό, όμως, εξαφανίστηκαν κι από' κει. Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Ελένης Ζωγράφου, γιατί πρέπει να περπατήσουν αρκετά (συχνά με όγκο σκουπιδιών στα χέρια) μέχρι τους πλησιέστερους κάδους. Δεν γίνεται να επανέλθουν στην αρχική τους θέση;
Απόψεις

Μια υπόκλιση με σημασία

Η Λουκία Τζάλλα σήμερα σχολιάζει τη συναυλία του ωδείου «Φίλιππος Νάκας», την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπράτη, την έλλειψη αντισηπτικών στην αγορά και τις φόλες, που έριξαν ασυνείδητοι σε ζώα -αδέσποτα και δεσποζόμενα- στα Λακκώματα. Τα σχόλιά της συνοδεύει μια φωτογραφία από σημείο επί της Ελένης Ζωγράφου, όπου άλλοτε υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων, αλλά τελευταία εξαφανίστηκαν.

Το Σάββατο το πρωί κατά τις 11 γέμισε ήχους από πιάνο η αίθουσα της Ακαδημίας. Αιτία ήταν η ετήσια μαθητική συναυλία, που έδωσαν οι μαθητές του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας». Για μας που παρακολουθούμε κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη συναυλία, καθώς παρατηρούμε τους μικρούς πιανίστες να χαϊδεύουν τα πλήκτρα του πιάνου, γυρνάμε πίσω και έχουμε τη εικόνα τους εκείνη που πρωτάρχιζαν μικρούλια να εμφανίζονται δειλά-δειλά στη σκηνή. Βλέπουμε την Άρια, τη Μελίνα, τη Μυρτώ που έγιναν μεγάλες πια κοπέλες, αλλά και τον Παύλο, τον έφηβο πλέον, που υποκλίνονται μπροστά στο κοινό τους με ελπίδες ότι μια μέρα θα γίνουν σαν τις δασκάλες τους, την Πηνελόπη Λιαροστάθη και τη Φένια Τσαρσιλή. Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια πιο όμορφη εικόνα από εκείνη που έπιασε η ματιά μας αυτό το πρωί. Μια εικόνα που φανέρωνε δυο πράγματα. Την αγωνία και εν τέλει την ικανοποίηση των δασκάλων, που στέκονται δίπλα από τον μαθητή τους, και την περηφάνια των μαθητών ότι τα κατάφεραν. Υποκλινόμαστε στην τελειότητα.

Λίμνη και άνθρωποι

Σε όλες τις εκδηλώσεις, που γίνονται στην πόλη, είναι πάντα παρών. Το παρατηρήσαμε και το Σαββατοκύριακο, που μας πέρασε. Ο Γιάννης Μπράτης είναι ένας ανήσυχος καλλιτέχνης φωτογράφος, που δεν βρίσκεται απλά στις εκδηλώσεις για να φωτογραφίσει, αλλά έχουμε προσέξει ότι παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα. Δεν καταγράφει κατά κάποιο τρόπο με τον φακό του τα γεγονότα, αλλά κάνει και ρεπορτάζ πάνω σ’ αυτά, βάζοντας την ψυχή του στις εικόνες του. Αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντός του είναι οι εκθέσεις φωτογραφιών του, που φιλοξενούνται κατά καιρούς σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της πόλης. Αυτή την εποχή το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή έχει αναλάβει το έργο της παρουσίασης του νέου κύκλου, που φέρει τον τίτλο: «Παμβώτιδα. Λίμνη και άνθρωποι». Αξίζει να την δείτε την έκθεση ως τις 30 Μαρτίου.

Εξαφανίστηκαν τα αντισηπτικά

Οι συμπολίτες μας δείχνουν ότι άρχισαν να φοβούνται τον ιό, που ήρθε ξαφνικά στον κόσμο και αλλάζει καθημερινά τη ζωή μας. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το Dettol είναι σε έλλειψη στα σούπερ μάρκετ, αυτό αποδεικνύει πως μάλλον θορυβηθήκαμε και συμμορφωνόμαστε οι περισσότεροι με τις ιατρικές οδηγίες. Κι αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια, όχι με υπερβολή, αλλά με σύνεση. Πάντως τώρα σε φαρμακεία πωλούνται και χύμα αντισηπτικά, ένα μπουκαλάκι του τσίπουρου τέσσερα ευρώ!

Με ένα χρυσάνθεμο

Μέσα σε όλη αυτό τον τρόμο, που δημιουργεί η εμφάνιση του κορωνοϊού, είναι απορίας άξιο πώς βρίσκουν το κουράγιο κάποιοι συμπολίτες και ρίχνουν φόλες σκοτώνοντας αθώα ζωάκια, αναρωτιόταν χθες αναγνώστρια, που είδε τις γάτες της να χάνονται η μια μετά την άλλη με αυτό τον άνανδρο και φρικτό τρόπο σε κήπο στα Λακώματα. Στο άκουσμα αυτής της πληροφορίας, ήρθε στη σκέψη μας το ντοκιμαντέρ «Sans Soleil» του Κρις Μαρκέρ, που προβλήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στον κινηματογραφικό κύκλο «Άλλη Οθόνη».

Έδειχνε τους κατοίκους μιας πόλης της Γουινέας να τιμούν περισσότερο τη μνήμη μιας γάτας, παρά τη μνήμη του πρωθυπουργού τους. Με ένα χρυσάνθεμο εκατοντάδες άνθρωποι αποχαιρετούσαν μια γάτα, που χάθηκε εξαιτίας καιρικού φαινομένου! Κι ήταν αληθινό γεγονός.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Μια έκθεση για τα Λακκώματα και τους ανθρώπους τους

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός