Πρέπει να το ομολογήσουμε ότι το πεζοδρόμιο στο σημείο αυτό της εικόνας στις αρχές της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα, ανακαινίσθηκε πλήρως.  Από αυτή την καινούρια εμφάνισή του, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι διαφημιστικές πινακίδες, έτσι για να αναδειχθεί πιο πολύ η καλαισθησία του. Με αυτό τον τρόπο όμως, ναι μεν διαφημίζονται η πιτσαρία από τη μια πλευρά και το ηλεκτρονικό κατάστημα από την άλλη, αλλά δυσκολεύονται οι πεζοί να περπατήσουν.       
Απόψεις

Να την αξιοποιήσει

Με μια παρουσίαση βιβλίου, το χαράτσι του Ιατρικού Συλλόγου, τη βάση αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, τα υπό εξαφάνιση γάντια των διασωστών του ΕΚΑΒ, την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ήπειρο ασχολείται η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει μία διαφημιστική πινακίδα πάνω σε ένα ολοκαίνουριο πεζοδρόμιο.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος χώρος για να γίνει μια εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χριστομάνου «Το ανάκτορο του Αχιλλέα στην Κέρκυρα», από εκείνον της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, που στεγάζει τη μόνιμη έκθεση των έργων του ζωγράφου Κώστα Μαλάμου. Στην ουσία δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος τόπος για να στεγάσει την ενέργεια, τη γνώση και την επιστημοσύνη της Γιαννιώτισσας ιστορικού τέχνης Ελένης Μάργαρη, που δεν  είναι μόνο η μεταφράστρια του βιβλίου, αλλά έβαλε και τη δική της ψυχή μέσα σ’ αυτό, όπως τονίστηκε από την κ. Κατερίνη Λιάμπη και από τον κ. Κώστα Σουέρεφ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο βιβλίο η πρώτη και στο Αχίλλειο ο δεύτερος. Την Τετάρτη το απόγευμα όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού χώρου,  άκουσαν χρήσιμες πληροφορίες από τους ομιλητές, όχι μόνο για το ανάκτορο του Αχιλλέα, τη θλιμμένη αυτοκράτειρα Σίσσυ, αλλά και επαίνους για την κ. Μάργαρη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να την αξιοποιήσει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Λ.Τ.

Ιατρικό χαράτσι

Τώρα βγήκε νέα μόδα με ιατρικό περιεχόμενο. Εάν ένας γιατρός θέλει να μετακομίσει το ιατρείο του, γιατί δεν τον συμφέρει να πληρώνει μεγάλο ενοίκιο, ή αν επιθυμεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του, πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ στον Ιατρικό σύλλογο. Κι αν θέλει να αλλάξει και πάλι χώρο, άλλα διακόσια έτσι ξεκάρφωτα. Πού στηρίζεται αυτό το χαράτσι, αναρωτιούνται οι γιατροί. Κι εμείς μεταφέρουμε την απορία τους, όπου δει.

Λ.Τ.

Για καλό

Γνωστό μέσες-άκρες έγινε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ήπειρο το Σαββατοκύριακο. Το μοναδικό θολό σημείο είναι αν τελικά θα επισκεφθεί και το αεροδρόμιο του Ακτίου, προκειμένου να εγκαινιάσει τη βάση αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις, επομένως δεν πρέπει να υπάρχουν και σημαντικές εκκρεμότητες. Ελπίζουμε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα να συμβάλει να επιλυθούν και αυτές, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Α.Τ.

Χωρίς γάντια

Την ώρα, που στο ΕΚΑΒ επιτυγχάνουν μεγάλους στόχους, υπάρχει πρόβλημα με τα μικρά. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, τους τελευταίους δύο μήνες είναι είδος υπό εξαφάνιση τα γάντια, τα οποία αποτελούν το βασικότερο μέσο προστασίας των διασωστών αλλά και των ασθενών, από μικρόβια και μεταδοτικές ασθένειες. Φανταζόμαστε πως δε λείπουν τα χρήματα, αλλά κάποια γραφειοκρατική εμπλοκή υπάρχει, που φρενάρει την προμήθεια και οι αποθήκες μένουν άδειες. Ας ελπίσουμε να δοθεί άμεσα λύση, γιατί ούτε λογικό είναι να παίζουν την υγεία τους και την υγεία των ασθενών κορώνα-γράμματα οι διασώστες, ούτε να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τα αγοράσουν.

Α.Τ.

Απολογισμός

Ενάμιση χρόνο μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιφέρεια έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά θα ήταν ίσως περισσότερο ουσιαστική αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος.

Η κατάσταση είναι πλέον αρκετά πολωμένη, πανελλαδικά και εδώ βέβαια, και δύσκολα κανείς εστιάζει στα σημαντικά. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε τι είχε ειπωθεί τότε, ποιες δεσμεύσεις προχώρησαν και ποιες όχι και σε τι φάση βρισκόμαστε.

Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός θα κάνει μια τέτοιου είδους ανάλυση, αλλά ευελπιστούμε πως στην ομιλία του, όπως και όλων των πολιτικών αρχηγών, θα υπάρξει μια «επικαιροποίηση» του σχεδιασμού, που θα θέσει τις νέες διεκδικήσεις της περιοχής.

Γ.Χ.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Ο ενιαίος συντονισμός έχει και απαιτήσεις

Γεωργία Χαλάτση

Και εντός και εκτός πόλης το ΕΚΑΒ

«Επικίνδυνες οι λύσεις της ΝΔ για το ΕΚΑΒ»