Υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες στην πόλη, που μένουν αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο. Η θεά της από τους Λιγκιάδες, το καραβάκι που πηγαινοφέρνει επιβάτες στο Νησί, ο αμαξάς στον Μόλο. Και η πλημμυρισμένη μετά από μόλις δέκα λεπτά βροχής Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Απόψεις

Τσάμπα το μοίρασμα

Πολλά και διάφορα είδε και σχολίασε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα: από το μάταιο μοίρασμα της πρόσκλησης στην ομιλία του πρωθυπουργού που δεν έγινε, μέχρι -το προσφιλές της θέμα- τις πλάκες των πεζοδρομίων. Τη συνοδεύει ένα αυτοκίνητο... ναυαγισμένο.

Κάμπους και ραχούλες γύρισαν την τελευταία εβδομάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσουν εκλογικό υλικό του κόμματος, με το οποίο προσκαλούσαν τον κόσμο στην προγραμματισμένη για χθες ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που ως γνωστόν αναβλήθηκε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Μέχρι και σε φανάρια στήθηκαν για να διανείμουν επί ώρες φυλλάδια- προσκλήσεις. Και όλη η προσπάθεια πήγε τελικά στράφι. Αν γίνει τελικά η ομιλία του Τσίπρα στα Γιάννενα τις επόμενες ημέρες –πιθανότερη ημερομηνία η Κυριακή- δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογη εξόρμηση στον χρόνο που απομένει.

Α.Τ.

Δική του πορεία

Είναι πραγματικά συγκινητική, πάντως, η προσπάθεια που κάνουν οι βουλευτές και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν το κυβερνητικό έργο στην περιοχή. Επισκέψεις, συναντήσεις, συνεντεύξεις και μαζώξεις είναι στο καθημερινό πρόγραμμα. Η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μοιάζει να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στα Γιάννενα και έχει πάρει αμπάριζα τους φορείς της εκπαίδευσης. Ο Γιάννης Στέφος πρέπει να έχει λιώσει δυο ζευγάρια παπούτσια σε έναν μήνα οργώνοντας χωριά και γειτονιές της πόλης. Ακόμη και ο Χρήστος Μαντάς, που μαύρα μάτια κάναμε να τον δούμε στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, έχει πυκνώσει τις παρουσίες του στα Γιάννενα. Ο μόνος που ακολουθεί σταθερά το δικό του πρόγραμμα, αποφεύγοντας να είναι εκεί που βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι, είναι ο Γιάννης Καραγιάννης. Ο οποίος, αφού το έριξε το προηγούμενο διάστημα στη συγγραφή, τώρα κινείται για την προώθηση του βιβλίου του «Zastava. Με Σπασμένα Φρένα». Και μακριά από το άγχος των υπολοίπων, το Σάββατο θα το παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Α.Τ.

Ένας ακόμη Γιαννιώτης

Όταν οι ευρωεκλογές γινόταν με λίστα, κάναμε αμάν και πώς να δούμε σε κάποιο ψηφοδέλτιο γιαννιώτη υποψήφιο. Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε στη ζωή μας ο σταυρός, όλο και πληθαίνουν οι υποψηφιότητες, καθώς οι επιλογές γίνονται και με γεωγραφικά κριτήρια. Τελευταία προσθήκη ο Ρήγας Τσιακίρης, το όνομα του οποίου βρίσκεται μεταξύ των 39 υποψηφίων ευρωβουλευτών του ψηφοδελτίου που κατέθεσαν οι  Οικολόγοι Πράσινοι στον Άρειο Πάγο.

Α.Τ.

Ανεξέλεγκτοι οι εργολάβοι

Με πόσο πρόχειρα υλικά στρώνονται τα πεζοδρόμια σήμερα το διαπιστώνουν οι πολίτες καθημερινά, αν κάποιο πλακάκι σπάσει μπροστά από το σπίτι τους. Στην οδό Οπλαρχηγού Πουτέτση εδώ και δυο μήνες αλλάχτηκαν πλάκες, οι οποίες με την πρώτη βροχή  άρχισαν να κουνιούνται. Ακόμη και το τσιμέντο ανάμεσά τους έχει διαλυθεί. Επίσης, η προχειρότητα με την οποία ο εργολάβος τοποθέτησε τις λεπτότατες πλάκες στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μητροπόλεως φαίνεται από κείνες, που έσπασαν, και κάποιος τις τοποθέτησε γύρω από τον στύλο, για να καλυφθούν άλλες φθορές. Όσο και να ομορφαίνει το πεζοδρόμιο το σχέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από τις πλάκες, οι κακοτεχνίες φαίνονται. Κάποιος πρέπει να ελέγχει τους εργολάβους που αναλαμβάνουν παρόμοια έργα.

Λ.Τ.

Επί Κολωνώ

Όταν μπαίνουμε σε μια κλειστή αίθουσα, πάντοτε ελέγχουμε τις εισόδους διαφυγής που πρέπει να υπάρχουν σε περίπτωση κινδύνου. Πρόσφατα βρεθήκαμε σε μια αίθουσα στον Κολωνό στην Αθήνα, όπου παίζεται για πέντε χρόνια το εξαιρετικό έργο του Γιάννη Τσίρου «Άγριος σπόρος». Ένα παλιό κτίριο στεγάζει το θέατρο «Επί Κολωνώ», στο οποίο ανεβαίνουν κι άλλες παραστάσεις, εκτός από αυτή στην κεντρική σκηνή. Καθώς ανεβαίνουμε τα σκαλιά για να πάμε στον πρώτο όροφο, μας πιάνει τρόμος στη σκέψη ότι από εκεί επάνω αν τύχει μια πυρκαγιά, δεν τη γλιτώνουμε. Δεν ξέρουμε  πόσοι και ποιοι έλεγχοι γίνονται σε κάποια θέατρα στην Αθήνα, εμείς εδώ στα Γιάννενα νιώθουμε ασφαλείς στις αίθουσες που λειτουργούν  όχι μόνο στο Καμπέρειο, αλλά και στην Έκφραση, την Εξαύδα. Καλό θα είναι βέβαια να γίνονται παντού και συνεχείς έλεγχοι.

Λ.Τ.

Εκ του πονηρού

Το θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι αν και γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε ολιγοήμερες διακοπές σε θαλαμηγό εφοπλιστή ή οποιουδήποτε άλλου ή αν χρησιμοποιεί εξοχική οικεία κάποιου για να τον ίδιο σκοπό ή αν κάποιοι, επιφανείς και με επιχειρηματικές βλέψεις, τον εξυπηρετούν στις ολιγοήμερες αποδράσεις του μακριά από το άχθος της πολιτικής και τις σκοτούρες τις κομματικές ή την ταραχή που του γεννά ο αθυρόστομος Πολάκης και αναγκάζεται να τον καλύπτει κάθε τόσο. Το θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι αν τελικά ο πρωθυπουργός μας ξεκουράζεται. Αν, όταν κλείνει για λίγο, την πόρτα στην καθημερινή ρουτίνα του –δουλειά σπίτι, σπίτι δουλειά καθαρίζει το μυαλό του και επιστρέφει πίσω στα καθήκοντά του ορεξάτος και δημιουργικός, ώστε να μην μας βρίσκει η ανασφάλεια της ακυβερνησίας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Π.Ζ.

Ο κώδικας

Ο κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών ορίζει συγκεκριμένα πως οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα χρηματικής αξίας μεγαλύτερης των 200 ευρώ, γιατί τότε θεωρείται κατά τεκμήριο και, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πράξη ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας. Κάθονται τώρα μερικοί και μας λένε τι λέει αυτός ο κώδικας. Ωραία. Βάζει πλαφόν τα 200 ευρώ. Και ποιος σας λέει εσάς πως στοίχισε περισσότερο η απόδραση με τη θαλαμηγό της Παναγοπούλου; Δικιά της είναι η θαλαμηγός, όσο θέλει κοστολογεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση κοστολόγησε κάτω από το ποσό αυτό. Αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά, γιατί αντιπολίτευση ασκούν οι εμπαθείς και οι ζηλιάρηδες.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Μητσοτάκης και Τσίπρας στην ίδια πόλη τη Δευτέρα

Αποστόλης Τζελέτας