ΑπόψειςΑίθουσα Σύνταξης

Απόπασχα ενός χάνου αλλά και ενός Φαύνου

Χάνος είναι ως γνωστόν ψάρι κοινό των ελληνικών θαλασσών με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το μόνιμα ανοιχτό στόμα εξού και η ρήση «τι χάσκεις σαν χάνος». Φαύνος είναι ρωμαϊκή θεότητα κάτι αντίστοιχο με τον ελληνικό Πάνα, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους καλλιτεχνικούς κύκλους αλλά και την Καθολική εκκλησία, άγνωστο γιατί.

Τον Φαύνο μας τον έφερε στο προσκήνιο το γνωστό μουσικό έργο του Γάλλου μουσουργού Κλώντ Νταμπισύ, που ακούσαμε τελευταία « Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός Φαύνου» και μας άρεσε ως τίτλος και ως μελωδία.

Φυσικά θα αναρωτιέστε τι ήταν αυτό που μας δημιούργησε τον συνειρμό και ο παραποιημένος τίτλος του μουσικού έργου πήγε και έδεσε με τον συμπαθή κατά τα λοιπά χάνο και έγινε τίτλος του Υστερόγραφου. Άβυσσος η ψυχή του σχολιογράφου ιδιαίτερα …απόπασχα .Μετά την παραδοσιακή εκεχειρία λόγω των εορτών του Πάσχα , ιδού εμείς ψάχνουμε χάνους και φαύνους.

Οι μονομάχοι όμως στα μαρμαρένια πολιτικά αλώνια επί το έργο ψάχνουν και αυτού χάνους και …φαύνους. Τι σύμπτωση αλήθεια; Πρώτος και καλύτερος μας ήρθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αίθουσα της Ε.Η.Μ την περασμένη εβδομάδα. Ορεξάτος ο υπουργός ο οποίος όπως λένε στις παραπολιτικές στήλες τιμά πάντα τις γιαννιώτικες μπουγάτσες μας μίλησε επί παντός του επιστητού από ευρωεκλογές μέχρι ανέκδοτα , όπως συνηθίζει, σαν εκείνο μα τον συνασπιστή φοιτητή που έγραψε –λέει- παλαιά στον μαυροπίνακα λογοπαίγνιο για την Αριστερά τα μνημόνια, την οικονομία, αλλά και τον ΠΑΟΚ γεγονός που έδωσε την αφορμή στον υπουργό να πεί ότι η Αριστερά όλα τα κατάφερε προφανώς ως μάγος με κινήσεις ευκλείδιας γεωμετρίας, ίσως και ως νέος Φαύνος. Έγιναν δηλαδή όλα τέλεια και οι Έλληνες είναι πανευτυχείς. Εδώ παίζει το πρώτο συνθετικό του σημερινού μας τίτλου που αφορά το συμπαθές κατά τα λοιπά ψάρι, το οποίο αφορά όλους εμάς τους αυτόχθονες ιθαγενείς. Προφανώς ο συμπαθής κατά τα λοιπά (κι΄αυτός) Ευκλείδης πιστεύει ότι ως χάνοι μένουμε με ανοικτό το στόμα και τα καταπίνουμε όλα αμάσητα. Ούτε μπουγάτσα να ήταν Ευκλείδη.

Αυτό το απόπασχα θα έχουμε και την πρόταση μομφής του Κυριάκου για τον γραφικό και όχι μόνο Πολάκη, πρόταση που ο Αλέξης την μετέτρεψε σε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση . Για έναν Πολάκη μομφή βρε Κυριάκο να απασχολήσει την Βουλή ενώ ο κόσμος καίγεται; Για ένα Πολάκη δυσπιστία στην κυβέρνηση βρέ Αλέξη; Που απευθύνονται άραγε; Σε χάνους απόπασχα; Η νηστεία των Αγίων ημερών τους πείραξε και έπεσαν μετά μανίας να …..μας φάνε ως πασχαλιάτικο οβελία; Δεν βαρέθηκαν με τα ίδια και τα ίδια. Ο Πολάκης μας μάρανε; Δεν βαρέθηκαν να ασχολούνται με αυτόν;

Ευτυχώς που έρχεται στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός και μας τα εξηγήσει όλα με την γνωστή του έπαρση. Τι να γίνει, ατυχώς παίζει χωρίς αντίπαλο. Μπαταρισμένη η αντιπολίτευση δεν ξέρει τι ποιεί η Δεξιά και τι η Αριστερά μπλέξανε τις κνήμες τους ή τις γραμμές των οριζόντων για να το πούμε και ποιητικά. Ο ένας ασχολείται με τον Πολάκη και τις μομφές του και οι άλλοι ψάχνονται μη τους φύγουν και άλλοι και γίνουν υπουργοί …Τουρισμού του Αλέξη. Εδώ πάει το δεύτερο συνθετικό του τίτλου μας για το απόπασχα του Φαύνου. Προσοχή όμως μη γίνει το νι λάμδα και αλλάξει η λέξη. Η στήλη άλλωστε φημίζεται για την ηπιότητα του ύφους της. Αφήνουμε τον αναγνώστη να σκεφθεί. Δεν επιμένουμε στο λάμδα . Στην κρίση σας άλλωστε . Ένρινα και τα δύο σύμφωνα. Εμείς δεν κάνουμε λογοκρισία. Ο,τι θέλετε παίρνετε.-

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Μια γκλίτσα από κρανιά με… οδηγίες χρήσης

Μια από τα ίδια… για την Ήπειρο