Απόψεις

Ένα υποθετικό σενάριο

Ας υποθέσουμε π.χ. ότι θα καταστρεφόταν από πυρκαγιά η ανωδομή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης. Νομίζουμε ότι όλοι με σχετική ακρίβεια μπορούμε να φανταστούμε τις αντιδράσεις.

Η πυρκαγιά που κατάστρεψε τη στέγη και μέρος της οροφής της Παναγίας των Παρισίων ανέδειξε κάτι στο οποίο πρέπει να ενσκήψουμε και να μας προβληματίσει: Την ενότητα που επέδειξαν οι Γάλλοι απέναντι στη συμφορά που τραυμάτισε το μνημείο-σύμβολο της χώρας τους. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε με μια ζηλευτή ομοφωνία. Κανένας δεν εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή, για να ρίξει κάποιες αόριστες ευθύνες στον άλλο, και τούτο παρά το ότι σε ένα και κάτι μήνα έχουν κι εκείνοι ευρωεκλογές. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, η πνευματική, επιστημονική, θρησκευτική ηγεσία του τόπου, τα σωματεία, οι σύλλογοι και λοιποί φορείς ομόφωνα και κατηγορηματικά δήλωσαν το ίδιο πράγμα: Τη θέληση όλων των Γάλλων να ξαναφτιαχτεί το μνημείο, όπως ακριβώς ήταν.

Από την επόμενη μέρα άρχισαν οι οικονομικές προσφορές από μεγιστάνες, έως απλούς πολίτες. Μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν ποσά που για τα συνήθη μέτρα θεωρούνται ιλιγγιώδη. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσαν την άμεση διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τον τρόπο αποκατάστασης των ζημιών και για την προσέλευση ειδικών τεχνιτών απ’ όλο τον κόσμο.

Με απλά λόγια, οι Γάλλοι δεν κάθισαν να μοιρολογήσουν στ’ αποκαΐδια, ούτε οι πολιτικοί να βγάλουν τα κομματικά απωθημένα τους, αλλά, όλοι με μια φωνή διατρανώσανε τη θέλησή τους ν’ αποκαταστήσουν το μνημείο το συντομότερο δυνατό. Αυτά συμβαίνουν στη φίλη Γαλλία.

Ας κάνουμε όμως ένα υποθετικό σενάριο. Ας σκεφτούμε ότι με τον ίδιο τρόπο θα καταστρεφόταν ένα δικό μας, αντίστοιχης σημασίας, εμβληματικό μνημείο. Και δεν θα αναφερθούμε στον Παρθενώνα, όχι μόνο γιατί τα μάρμαρα δεν παίρνουν φωτιά, αλλά γιατί η σκέψη και μόνο μας τρομάζει. Ας υποθέσουμε π.χ. ότι θα καταστρεφόταν από πυρκαγιά η ανωδομή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης. Νομίζουμε ότι όλοι με σχετική ακρίβεια μπορούμε να φανταστούμε τις αντιδράσεις.

Τα ιδιωτικά κανάλια θάδειχναν και θα ξανάδειχναν τις εικόνες της καταστροφής και θα μιλούσαν για πλήρη απουσία του κράτους να την εμποδίσει. Οι ρεπόρτερ τους θάβγαιναν στον δρόμο και θα συνέλεγαν αντιδράσεις από όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μια… οικοκυρά θα έλεγε ότι η πυροσβεστική άργησε να έρθει και ήταν μόνο πέντε οχήματα. Κάποιος… φούρναρης, ας πούμε, θα επισήμανε ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής δεν έγινε από τη σωστή πλευρά και θα διαμαρτυρόταν γιατί τα καναντέρ να ρίξουν νερό.

Στην ΕΡΤ, η συντονίστρια απογευματινού μαγκαζίνο (εκείνη που μας δημιουργεί συνειρμούς με τα κέντρα διασκέδασης, όπου τραγουδούσε ο αξέχαστος Νίκος Μπισδάκης) θα μιλούσε για άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού και αυτοθυσία των διοικούντων. Και ο βραδύνους σχολιαστής της θα έκανε ιστορική, ιδεολογικο-πολιτική ανάλυση του συμβάντος!

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μιλούσε για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που διέλυσε την πυροσβεστική με τις κομματικές επιλογές των επικεφαλής της, και για την ανικανότητα του υπουργού προστασίας του πολίτη, που δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα απέδιδε τις ευθύνες αποκλειστικά στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια και δεν φρόντισαν να «οχυρώσουν» το μουσείο (το οποίο –σημειωτέον- είναι λίγα χρόνια που λειτούργησε).

Ο κ. Πολλάκης, σε μήνυμά του στο twitter, θα μιλούσε για «γκροπούσκουλα της δεξιάς», που έχουν το θράσος και μιλάνε και θα κατέληγε με τη φράση «άι στα τσακίδια, λαμόγια». Ο κ. Πάνος Καμμένος θα άφησε υπονοούμενα για drones που ψέκασαν με εύφλεκτο υλικό και για τις ευθύνες του κ. Μαρινάκη.

Κι ο κ. Τσακαλώτος, προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημείο, θα αύξανε το ΦΠΑ κατά… 4%. Και στη συνέχεια θα δήλωνε ότι η αύξηση αυτή είναι αντίθετη προς την ιδεολογία του, τον υποχρέωσαν όμως οι «θεσμοί».

Όσο για το πόσοι και ποιοι θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη για το μνημείο, ας μην ανοίξουμε τέτοιες πληγές. Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι υπερβάλλουμε;

Σχετικά άρθρα

Φωτιά σε στέγη κατοικίας στο Κάστρο

Επιχειρεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο στον λόφο Καστρίτσας

Γεωργία Χαλάτση

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά

Γεωργία Χαλάτση