Κλάδεμα του αιωνόβιου πλάτανου στη θέση σκάλα στον παραλίμνιο. Είναι μερικές εικόνες καθημερινότητας και ρουτίνας, που τις προσπερνάμε, και ξεχνάμε πόσα πράγματα μέσα στη μέρα χρειάζονται περιποίηση και νοικοκύρεμα. Όμορφο στιγμιότυπο μιας κατά τ’ άλλα κοπιαστικής και απαιτητικής δουλειάς. (Φωτογραφία: Δημήτρης Ξιούρας)
Απόψεις

Σύντομα ανακοινώσεις

Με το Άσυλο Ανιάτων και τις προτάσεις αξιοποίησής του από τη δημοτική αρχή, την εισαγωγή τοπικών προϊόντων στο... μενού του πανεπιστημιακού, την πρωτοβουλία της διοίκησής του να μάθει για τα παράπονα των ασθενών - συνοδών, την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ελένης Λάππα και μια ακύρωση προβολής ταινίας ασχολείται η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει ένας αιωνόβιος πλάτανος.

Σημαντικό το ζήτημα του παλιού Ασύλου Ανιάτων, που έθεσε η παράταξη του κ. Ελισάφ και ορθές οι προτάσεις, όμως να μην αδικούμε και μια μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να ωριμάσουν και να εγκριθούν μελέτες για τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου για το Παιδί, με χώρους άθλησης και αναψυχής για παιδιά με αναπηρία και χωρίς. Μπορεί πράγματι να υπάρχουν καθυστερήσεις και ενδεχομένως να μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις για την αισθητική περιποίηση του χώρου όλο αυτό το διάστημα, αλλά δε σημαίνει ότι υπάρχει εγκατάλειψη ή αδιαφορία από τη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του χώρου, τη στιγμή που «έτρεχαν» οι διαδικασίες. Και απ’ ότι πληροφορούμαστε, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ενδεχομένως και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Γ.Χ.

Δεν έμεινε στις διαπιστώσεις

Ενδιαφέρουσα στιγμή του απολογισμού του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολόγιου αξιολόγησης, που συμπλήρωσαν 1460 πολίτες-ασθενείς, μέχρι στιγμής. Και είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις ότι τέτοιες έρευνες δε γίνονται απλώς για να γίνονται, αλλά με στόχο να αναδειχθούν πραγματικά προβλήματα, που πολλές φορές οι διοικήσεις ή οι εργαζόμενοι μιας δομής δεν τις αντιλαμβάνονται στο βαθμό που το κάνουν οι εξυπηρετούμενοι. Στα σημαντικότερα παράπονα συγκαταλέγονται η ποιότητα του φαγητού και τα κλινοσκεπάσματα και στρώματα των κλινών νοσηλείας. Τα αποτελέσματα αξιοποιήθηκαν, οδηγώντας τη διοίκηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του εξοπλισμού και του προσωπικού στην κουζίνα για τη βελτίωση του μενού, αλλά και να προωθήσει την αντικατάσταση των πλυντηρίων και του μεγαλύτερου μέρους των κλινών νοσηλείας.

Γ.Χ.

Συνέργειες με πολλαπλά οφέλη

Η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει κάτι ακόμα πρωτοπόρο, σε ό,τι αφορά τη διατροφή των ασθενών. Ενισχύοντας την εξωστρέφεια, αλλά και την καλή διατροφή, σχεδιάζει να εισάγει τα τοπικά προϊόντα στην κουζίνα του νοσοκομείου. Έτσι, στις 17 Απριλίου προγραμματίζεται ημερίδα ενημέρωσης των παραγωγών για τα είδη που χρησιμοποιεί το νοσοκομείο, τις ποσότητες που χρειάζεται, τη διαδικασία προμηθειών κ.λπ. Η ημερίδα έχει ως θέμα την προοπτική βελτίωσης της διατροφικής φροντίδας των νοσηλευομένων με τη χρήση τοπικών προϊόντων και βοτάνων. «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να εισάγουμε τα τοπικά προϊόντα στην κουζίνα του νοσοκομείου», είπε ο Β. Τσίκαρης και πράγματι έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα το καταφέρει, καθώς μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες δημόσιες δομές.

Γ.Χ.

Χρειάζονται και κίνητρα

Το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, όπως και το ΣΒΑΚ και κάθε ολιστική μελέτη, τα θεωρούμε σημαντικά ως εργαλεία για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη διατύπωση προτάσεων, ανεξαρτήτως αν θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους ή όχι. Βέβαια, με το ΣΔΒΕ η ένσταση δεν έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που θα κάνει ο δήμος Ιωαννιτών στα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, τον φωτισμό και τα οχήματα. Εξάλλου, μόνο το 5,4% των εκπομπών CO2 προέρχεται από αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, οι οδικές μεταφορές και ο οικιακός τομέας, από τους οποίους πηγάζει το 60% και πλέον των εκπομπών, είναι το ζήτημα και πολύ φοβόμαστε ότι δεν αρκούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης. Μακάρι να καταφέρει ο δήμος να έχει αποτελέσματα με αυτές τις δράσεις, αλλά το σημαντικότερο για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή είναι η παροχή κινήτρων.

Γ.Χ.

Από το νησί ορμώμενη

Αρκετά χρόνια πριν με το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας, το γνωστό τότε ως ΕΛΚΕΠΑ, είχαμε βρεθεί στις Βρυξέλλες και είχαμε συνάντηση με τους Γιαννιώτες του Βελγίου. Τότε μια Γιαννιώτισσα,
που εργαζόταν ως καθηγήτρια φιλόλογος σε γυμνάσιο εκεί, ονόματι Ελένη Λάππα από το νησί Ιωαννίνων, μας πλησίασε και μας συστήθηκε ως συμπατριώτισσα βεβαίως, αλλά και ως μέλος της συντακτικής
επιτροπής της ομογενειακής εφημερίδας «Ευρωηπειρωτική». Με μια δεύτερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της βράβευσης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», πάλι μπροστά μας η Ελένη.
Τότε, κάνοντας αρκετή παρέα μαζί της, τη γνωρίσαμε καλύτερα και ιδιαίτερα πήραμε μια γεύση της μεγάλης αγάπης της για τα Γιάννενα, αλλά και της έφεσης που είχε για την ποίηση και τη συγγραφή, κάτι που κληροδότησε και στον γιο της, συγγραφέα επίσης, Δημήτρη Οικονόμου. Μετά το πρώτο της βιβλίο,
τη συλλογή διηγημάτων «Εντολή άνωθεν», κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της στα γράμματα με το μυθιστόρημα «Πλατεία Ambiorix». Θα την περιμένουμε την άλλη Τετάρτη το απόγευμα στην ΕΗΜ, όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της. Εμείς της ευχόμαστε καλοτάξιδο και αυτό το πόνημά της.
Λ.Τ.

«Πέραν του πραγματικού»

Κι εκεί που περιμέναμε την περασμένη Τρίτη να δούμε την ταινία «Ο νεκρός» του Τζιμ Τζάρμους στην αίθουσα Δημ. Χατζή στα Παλιά Σφαγεία, χάλασαν τα μηχανήματα και τη χάσαμε την ταινία, που την περιμέναμε πώς και τι. Αντ’ αυτής όμως οι φοιτητές της ΚΟΠΙ εκείνο το βράδυ αποζημίωσαν τους θεατές προβάλλοντας μικρές ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ Δράμας.

Αν και περιμέναμε να δούμε «πέραν του πραγματικού» στο πανί, είδαμε την πραγματικότητα μπροστά μας με τον άπλετο φωτισμό σε όλο τον δρόμο και πέρα από το Πνευματικό Κέντρο. Και δεν το πιστεύαμε. Ελπίζουμε να φωτιστεί καλύτερα και πιο πέρα ο δρόμος της Αγίας Μαρίνας.
Λ.Τ.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος