Σε μια μέρα ηλιόλουστη με τους επισκέπτες να έχουν κατακλύσει την πόλη και να μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αυτά τα πολύπαθα αγάλματα του Μόλου, μουντζουρωμένα, γίνονται άθελά τους η παραφωνία, παρόλο που για άλλο προορίστηκαν. Κρίμα που δεν αντέχουμε την ομορφιά τους.
Απόψεις

Η επόμενη πρόκληση

Την προσοχή της σημερινής Τσιμπίδας του Ηπειρωτικού Αγώνα τράβηξαν η επικείμενη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου στο Χατζηκώστα, η αυξημένη αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η ακύρωση της συναυλίας των Rotting Christ στην Πάτρα θεού... μη θέλοντος, η παρουσία επικεφαλής παράταξης σε παράσταση το Σάββατο το βράδυ, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο γιορτάστηκε η γυναίκα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και τα γιαννιώτικα κούλουμα στα Λιθαρίτσια. Τη συνοδεύουν μία νέα πρόταση για ανταλλαγή αγαλμάτων, αλλά και ένα άγαλμα στον Μόλο που συχνά πέφτει θύμα βανδαλισμών.

Ανεξάρτητα από το αν τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου στο «Χατζηκώστα» θα γίνουν τον Ιούνιο ή λίγο αργότερα, το σημαντικό είναι πως η προοπτική λειτουργίας του έχει μπει στο αυλάκι. Και την εξέλιξη αυτή την πιστώνεται κατά κύριο λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ευάγγελος Καρβούνης, ο οποίος ανέλαβε να λύσει εκκρεμότητες ετών και να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσεων. Όχι ότι οι προκάτοχοί του δεν το πάλεψαν, αλλά αυτός αποδείχθηκε πιο μεθοδικός και πιο επίμονος. Κλείνοντας αυτή την εκκρεμότητα, ας ελπίσουμε να ασχοληθεί με την ίδια ζέση και με την υπόθεση αξιοποίησης του παλιού «Χατζηκώστα», το οποίο αποτελεί μια πληγή σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης. Πολλά μπορούν να γίνουν και εκεί, αρκεί κάποιος να το αποφασίσει.

Α.Τ.

Θετικό πρόσημο

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση κατά το πρώτο δίμηνο του 2019 στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στα 15 αεροδρόμια με την υψηλότερη επιβατική κίνηση του συγκεκριμένου διαστήματος, κατέχοντας τη 14η θέση.

Τον Ιανουάριο μετακινήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο 7.914 επιβάτες, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 45,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 και του 2018. Για τον Φεβρουάριο, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των δύο προηγούμενων ετών. Όσον αφορά τις κινήσεις αεροσκαφών, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 152 πτήσεις, 81,5% αυξημένες σε σχέση με το 2017 και το 2018, ενώ για τον Φεβρουάριο η αύξηση ήταν της τάξης του 76,2% με 148 πτήσεις.

Η Ένωση Ξενοδόχων κρίνει ότι υπάρχει διεύρυνση του επιβατικού κοινού λόγω και της ισορρόπησης της τιμής των εισιτηρίων εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται ακόμη καλύτερη. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε προορισμούς του εξωτερικού από την σκανδιναβική Apollo, αλλά και την επανέναρξη της γραμμής Λάρνακα-Ιωάννινα από την TUS Airways.

Γ.Χ.

Το είδαμε και αυτό

Διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι ο δήμος Πάτρας ακύρωσε τη συμφωνία με εταιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων για παραχώρηση χώρου για την συναυλία των Rotting Christ, η οποία θα γίνει τελικά σε άλλο χώρο. Η αιτιολογία του δήμου ήταν ότι έχει χαλάσει ο ηλεκτρολογικός πίνακας της αίθουσας και δε διορθώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, πάντως, πληροφορίες θέλουν άτομα της οικείας Μητρόπολης να πίεσαν τον δήμο να ακυρώσει τη συναυλία «λόγω του υβριστικού ονόματος της μπάντας προς το πρόσωπο του Ιησού». Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπικό site thebest.gr , έγινε αναφορά στον εισαγγελέα με την αιτιολογία ότι «η συναυλία προσβάλει τα θεία και την Ελλάδα», ενώ υπήρξε και κινητοποίηση μέσα από το διαδίκτυο για την ακύρωση της. Οι Rotting Christ έρχονται και στα Γιάννενα, αλλά ελπίζουμε πως δε θα έχουμε και εδώ παρατράγουδα.

Γ.Χ.

Μας αρέσει

Μας αρέσει πολύ, όταν πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη, και βλέπουμε ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ανάμεσα στο κοινό. Και δεν μιλάμε για πρεμιέρες, πολυδιαφημισμένες συναυλίες και γενικότερα δρώμενα, που συγκεντρώνουν ούτως ή άλλως πλήθος κόσμου (και επισήμων). Κάθε άλλο.

Το Σάββατο το βράδυ, λοιπόν, στο Καμπέρειο, ανάμεσα στους θεατές της Φαλακρής Τραγουδίστριας, διακρίναμε τον Άρη Μπαρτζώκα, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα». Ελπίζουμε στο μέλλον να συναντάμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά (νεόκοπους και παλιούς) σε αξιόλογες δουλειές, που έρχονται ή παράγονται στην πόλη. Η αυθόρμητη παρουσία τους σε τέτοιες εκδηλώσεις, μόνο καλό σημάδι είναι. Ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και ουσιαστικότεροι.

Τ.Τ.

Μια διαφορετική γιορτή

Να γυρίσουμε λίγο πίσω στην περασμένη Παρασκευή και να επαινέσουμε την πρωτοβουλία των ανθρώπων του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών, που επέλεξαν για τη γιορτή της γυναίκας έναν διαφορετικό τρόπο να τη γιορτάσουν. Αντί για εκείνες τις ατέλειωτες ομιλίες για το κίνημα και τα δικαιώματα της γυναίκας, που πολλές φορές γίνονται για προβολή των ομιλητών, κάλεσαν γυναίκες για να τραγουδήσουν για τις γυναίκες και οι ομιλίες πήγαν περίπατο. Χαιρέτησε μόνο η υπεύθυνη της Επιτροπής Ισότητας του δήμου Αρετή Τασούλα. Το γυναικείο συγκρότημα Σμύρνα και οι τραγουδίστριες Ερωφίλη και Αφεντούλα Ραζέλη γέμισαν την αίθουσα νότες από γνωστά και άγνωστα παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Κι όταν τραγουδιέται χωρίς μικρόφωνο η ξενιτιά, είναι ακόμη πιο όμορφα και η συγκίνηση μεγαλύτερη.

Λ.Τ.

Ανταλλαγές

Σκόπιμο κρίνουμε να ενημερώσουμε την κυρία υπουργό Πολιτισμού ότι, κατόπιν της αποτυχίας ανταλλαγής του Δρομέα, εμβληματικού έργου των Αθηνών του γλύπτη Βαρώτσου, με το άγαλμα του υπερμεγέθους Μεγαλέξανδρου μετά του Βουκεφάλα της πλατείας των Σκοπίων, προτείνουμε -αντί του Δρομέα- την ανταλλαγή με τον μικρό – Μεγαλέξανδρο μετά της Ολυμπιάδος, έργο αγνώστου πατρός της πλατείας των Ιωαννίνων. Έτσι, και εμείς να γλιτώσουμε από το έργο που δεν μας ταιριάζει καλλιτεχνικά και οι Σκοπιανοί από άγαλμα που δεν τους ανήκει ιστορικά (σ.σ.: για το δικό μας έργο προφανώς και δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού κανένας δεν θα το ταυτίσει με τα ιστορικά πρόσωπα, δεδομένου ότι μάλλον ως παιδική κατασκευή σε σακουλάκι γαριδάκια δείχνει).

Σ.Κ.

Λιθαρίτσια

Κοσμοσυρροή στα «Λιθαρίτσια» για τα γιαννιώτικα κούλουμα, που οργάνωσε ο δήμος. Στην επιτυχία συνέβαλε και ο καλός καιρός. Αν είχε και στοιχειώδη οργάνωση -όπως θα έπρεπε- και η καφετέρια στο πάρκο, θα ήταν καλύτερα. Οι ενστάσεις των συμπολιτών, που ανέβηκαν στο μπαράκι της ταράτσας για έναν καφέ, αφορούσαν στο γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμοι οι υπεύθυνοι να δεχθούν κόσμο και παρέπεμπαν τους πελάτες να περάσουν… σε μισή ώρα. Τέλος πάντων, μικροπταίσματα. Ραντεβού το καλοκαίρι στην ταράτσα με την υπέροχη θέα και με τα τραπεζάκια έξω και όχι μέσα, όπως την Καθαρή Δευτέρα.

Σ.Κ.

Σχετικά άρθρα

Δράση ανάπλασης πρασίνου στα Λιθαρίτσια από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων με 24 κλίνες στο Πολυδύναμο

Σύγχρονος εξοπλισμός για το Πολυδύναμο του “Χατζηκώστα”