Ηλιόλουστο το χθεσινό μεσημέρι και καλή ευκαιρία για μια μικρή απόλαυση. Έναν καφέ.
Απόψεις

Ξενοδοχείον «Η Ωραία Δουρούτη»

Η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα "τσίμπησε" το νοσοκομείο-ξενοδοχείο της πόλης, το νέο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας, την απαξίωση της διοίκησης της ΕΛΕΠΑΠ, τον δυνατό αέρα της Τετάρτης και τη λαϊκή ανάλυση ενός συνταξιούχου καθηγητή. Τη συνοδεύει... ένα καφεδάκι στη λίμνη.

Η απόφαση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα να απαγορευτούν οι επισκέψεις ως το τέλος Μαρτίου είναι εξαιρετική και προστατεύει τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αναμένουμε ανάλογη οδηγία και στο άλλο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο μαθαίνουμε ότι λειτουργεί μάλλον με τη λογική ξενοδοχείου για τους συνοδούς. Στην Καρδιολογική Κλινική, για παράδειγμα, οι συνοδοί ασθενούς μπορεί να φτάνουν και τους τρεις (3), κάποιοι μάλιστα πηγαίνουν και τη βόλτα τους στην πόλη το βράδυ και επιστρέφουν άνετοι (και χωρίς να τους πει κανείς τίποτε), όταν ολοκληρωθεί η έξοδός τους. Να μην ξεχάσουμε να το συμπεριλάβουμε στην επόμενη διαφημιστική καμπάνια για την τουριστική προβολή
της πόλης.

Τ.Τ.

Το νέο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας μας

Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε πόσες και ποιες είναι οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας (αυτής που απόμεινε, τέλος πάντων, ήτοι 7-8 νοματαίοι όλοι κι όλοι); Διαβάστε ενδεικτικά μερικές: ελέγχει την τήρηση όρων για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων (πάρκων, αλσών, κήπων, παιδικών χαρών κ.λπ.), τη λειτουργία υπαίθριων δραστηριοτήτων (δημοτικών, κοινοτικών, λαϊκών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών κ.λπ.), την τήρηση μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, την εφαρμογή των μέτρων για δραστηριότητες και καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων και άλλα πολλά. Εν ολίγοις, η δημοτική αστυνομία είναι εκείνη που θα έρθει αν η από πάνω πετάξει νερά στο μπαλκόνι σας, ο απέναντι δεν έχει φτιάξει το κομμάτι σοβά που κρέμεται επικινδύνως, ο διπλανός καπνίζει το τσιγάρο του σε δημόσιο εσωτερικό χώρο, ο παραπέρα αφήσει έναν λούτρινο αρκούδο σε ένα παγκάκι. Μικρές (αλλά πολλές και συχνές) καθημερινές ιστορίες, που απασχολούν (και ταλαιπωρούν), ωστόσο, αρκετούς πολίτες. Μέσα σε όλα αυτά τα καθήκοντά της, λοιπόν –αμιγώς, απ’ ό,τι φαίνεται, ελεγκτικού χαρακτήρα- αναρωτιόμαστε τι θέση έχει η πρόσφατη επιφόρτισή της και με την έκδοση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας, μια μάλλον διοικητική διαδικασία που πολύ απέχει από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της. Εκτός κι αν δεν έχει πια αντικείμενο και όλα όσα καλείται να ελέγξει τα έχουμε από καιρό τακτοποιημένα και δεν χρειάζεται να επανέρχεται. Μακάρι.

Τ.Τ.

Της γύρισαν την πλάτη

Μόλις τρεις δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων να τους παρουσιάσει το έργο των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο δήμος Ιωαννιτών, διά του δημάρχου Θ. Μπέγκα μάλιστα, και οι δήμοι Ζίτσας και Πωγωνίου. Οι άλλοι προφανώς θεώρησαν πως δεν είχε νόημα η επίσκεψη ή πως αυτή την περίοδο προέχει η άγρα ψήφων. Ακόμη κι έτσι να ήταν, όμως, ας έμπαιναν στον κόπο να απαντήσουν στην πρόσκληση, βρίσκοντας μια δικαιολογία. Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι και άδικο να απαξιώνεται και να πικραίνεται η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα, η οποία κάνει αγώνα ζωής και έχει αφιερωθεί σε αυτή την υπόθεση.

Α.Τ.

Χωρίς ουσία

Η προβολή των δραστηριοτήτων των υποψηφίων μέσα από την αποστολή δελτίων τύπου στα ΜΜΕ, είναι κάτι το σύνηθες στις προεκλογικές περιόδους. Ωστόσο, καλό θα είναι να μπουν στον κόπο τα επιτελεία τους να προβάλουν και κάτι ουσιώδες, πέρα από το ποιος πήγε πού, ποιοι τον συνόδευαν και με ποιους αντάλλαξε χειραψίες. Ούτε περιμένουμε από τους υποψήφιους να μας πουν τα αιτήματα αυτών με τους οποίους συναντήθηκαν, αλλά να προτείνουν λύσεις και να αναλάβουν δεσμεύσεις. Διαφορετικά, μάλλον τσάμπα κόπος είναι, εκτός κι αν το μόνο τους άγχος είναι να βλέπουν το όνομά τους και τις φάτσες τους σε εφημερίδες και site.

A.T.

Ρούχα απλωμένα

Όσοι τόλμησαν να πάνε κάτω στον μόλο την Τετάρτη το βράδυ, ήταν ολίγον τι ήρωες. Γιατί ούτε την πόρτα του αυτοκινήτου δεν μπορούσαν να κλείσουν από το δυνατό αέρα. Χώρια που και ως πεζοί  που διέσχιζαν το δρόμο, έτρεμαν μην τους πέσει κάποιο κλαδί στο κεφάλι. Το δημοτικό πάρκινγκ ήταν γεμάτο το βράδυ του παγωμένου αέρα, ενώ μια παρουσίαση βιβλίου με λίγα άτομα γινόταν στην αίθουσα Δημήτρης Χατζής.

Τότε ήταν που προσέξαμε την απλώστρα πάνω στα κάγκελα του πάρκινγκ. Ρούχα παλιά που πλύθηκαν κι είχανε γίνει ροζ… Τα τρία από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ανήκαν σε ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν ως σπίτια τους κάθε βράδυ. Εκμεταλλευόμενοι οι συνάνθρωποί μας το άπλετο φως του χώρου, ζουν εκεί κάτω από τις γνωστές συνθήκες. Μήπως θα πρέπει να νοιαστούμε για κείνους, αλλά και για το χώρο που χρησιμοποιούν, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις;

Λ.Τ.

Μια λαϊκή ανάλυση

«Εντάξει, τον καταλαβαίνω. Τι να κάνει, αφού χάνει την μπάλα; Και άμα χάνεις την μπάλα, κάνεις πολλά. Εδώ ο Πετράκης είπε στον Κρίζμαν να κλωτσήσει την μπάλα από τον πάγκο να πάρει κόκκινη, γιατί αυτό συνέφερε. Δηλαδή, θέλω να πω, πως άμα είσαι στριμωγμένος στον τοίχο και δεν έχεις διέξοδο, λες ό,τι σου κατέβει, δηλαδή, ό,τι νομίζεις πως θα πιάσει. Τι είπε ο Τσίπρας; Να νομοθετηθεί το λαϊκό δημοψήφισμα –λες και τα άλλα δεν είναι λαϊκά- και η λαϊκή, νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό, ναι, θέλει μετάφραση, δε λέω, αλλά ακούγεται καλά στα εξωκοινοβουλευτικά, αριστερά αυτιά. Ξέρουν αυτοί, έχουν τους κώδικές τους και ο Τσίπρας τους ξέρει καλά αυτούς τους κώδικες. Εσύ που το ακούς δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Σωστά; Ε, εσύ δεν καταλαβαίνεις, που δεν σε αφορά ο Τσίπρας, και αυτά που λέει κατά καιρούς τα κοροϊδεύεις. Δεν είναι έτσι, όμως. Έξω από τη Βουλή υπάρχουν σε κυκλοφορία αρκετοί αριστεροί και άστεγοι ψήφοι. Μην μου πεις όχι». Αυτά μου είπε ο συνταξιούχος καθηγητής και τα μεταφέρω. Απλή, λαϊκή ανάλυση.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

Απολογείται για τις κλήσεις ο Δήμος

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη