Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στον πεζόδρομο της οδού Μουλαϊμίδου ο οδηγός δεν λέει να φύγει από το σημείο στη μέση του δρόμου, όπου είναι παράνομα παρκαρισμένο το αυτοκίνητό του. Παρά τις συστάσεις των περαστικών, εκείνος εξακολουθεί να μιλά στο κινητό του. Όχι μόνο είναι παράνομα παρκαρισμένος, αλλά απολαμβάνει και την παρανομία του, μας γράφει αναγνώστρια, που τράβηξε και τη φωτογραφία.
Απόψεις

Μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους

Τα παλιά σπίτια και τους εγκαταλελειμμένους χώρους, που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους ή ρημάζουν εν γνώσει μας, τη φωταγώγηση του δημαρχείου της πόλης και τη συρρικνωμένη πλατεία Πάργης, το ταρτάν στους «Ζωσιμάδες» και τα ακατάλληλα προπονητήρια των παιδιών, αλλά και την επανέναρξη των δρομολογίων ανάμεσα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη Λάρνακα σχολιάζει η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει η φωτογραφία ημέρας.

Είναι ένας ακατοίκητος ιδιωτικός χώρος σε ένα μικρό πέρασμα στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης κι εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, για να πετάξουν ό,τι σκουπίδι κρατούν στα χέρια τους οι λίγοι περαστικοί. Ως και μια σακούλα μαύρη υπάρχει κι είναι γεμάτη. Κι άχρηστα καδρόνια υπάρχουν επίσης. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στον συγκεκριμένο δρόμο. Παντού στην πόλη, όπου υπάρχει κλειστό σπίτι, αυτό μετατρέπεται αυτομάτως σε σκουπιδότοπο. Από έναν άλλο χώρο στην οδό Παύλου Μελά -όπως προχθές μας κατήγγειλαν περίοικοι- διαχεόταν στην ατμόσφαιρα άσχημη μυρωδιά, η οποία γινόταν αφόρητη λόγω υγρασίας. Πιθανόν να ανήκει η αυλή αυτή στο σπίτι της αείμνηστης Ισμήνης Τζαβέλλα, γιατί ο χώρος βρίσκεται δίπλα του. Κι ύστερα λέμε ότι φταίνε οι διοικούντες για το ότι δεν έχουμε
καθαρή πόλη.
Λ.Τ.

Εικαστική πρόταση;

Στην Αθήνα ιδιώτης πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει την όψη της συνοικίας του, της Κυψέλης, δημιουργώντας μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών. Κατάφερε να κάνει λαμπερά πολλά
παλιά σπίτια επιχειρώντας να φωτίσει τις εισόδους τους. Στην ομάδα του τώρα συμμετέχουν και γνωστοί αρχιτέκτονες και προχωρούν σε άλλες καινοτομίες.
Στα Γιάννενά μας, αντί να αναπαλαιωθούν και να φωτιστούν όμορφα όσα παλιά σπίτια μας έχουν απομείνει, τα καταδικάζουμε οι ίδιοι οι πολίτες στη μοναξιά, την απομόνωση και την ασχήμια. Περνώντας από ένα παλιό σπίτι στην οδό Ζυγομάλλη, σκεφτήκαμε αν είναι εικαστική πρόταση, που έχει γεμίσει ο χώρος της αυλής του με ένα σωρό πολύχρωμα άδεια κουτιά από αναψυκτικά και μπύρες. Να σημειώσουμε ότι το σπίτι αυτό με τα σκουπίδια βρίσκεται δίπλα από εικαστικό χώρο.
Λ.Τ.

Εκτός από τη φωταγώγηση

Χαιρόμαστε πολύ και επικροτούμε όλες τις πρωτοβουλίες –ακόμη κι αυτές με συμβολικό χαρακτήρα- που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Και πολύ καλά κάναμε που φωταγωγήσαμε προχθές το βράδυ το δημαρχείο με μπλε και πορτοκαλί χρώματα, για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου. Θα είχε, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον (και ουσιαστικό αποτέλεσμα) αν φροντίζαμε και για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η προστασία της υγείας όλων μας δεν γίνεται μόνο με φωτοχυσίες και ευχολόγια. Θέλει και πράξεις, που δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος ή τη χαλασμένη βολή γνωστών και φίλων. Κινούμαστε, ασφαλώς, προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Ελπίζουμε να τον καλύψουμε σύντομα.

Τ.Τ.

Η μικρή πλατεία Πάργης

Η πλατεία Πάργης επέστρεψε στους κατοίκους της πόλης εδώ και αρκετές μέρες, παρόλο που πήρε λίγο χρόνο παραπάνω η ανάπλασή της και ο αποκλεισμός των περαστικών κόστισε ελαφρώς στους
καταστηματάρχες πέριξ αυτής. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που τώρα διαμαρτύρονται και κάνουν
λόγο για συρρίκνωση της πλατείας, προκειμένου οι παρακείμενες καφετέριες να βγάλουν περισσότερα
τραπέζια έξω. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο διαθέσιμος για παιχνίδι χώρος μίκρυνε, αλλά αυτό φαίνεται ότι ελάχιστα ενοχλεί τους θαμώνες των καφετερίων, όπου, κυρίως πρωινά Σαββάτου, γίνεται το αδιαχώρητο.
Τ.Τ.

Οφθαλμαπάτες

Αντιγράφουμε από ανάρτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου στο facebook: «Ο αθλητικός σύλλογος ΕΚΑ Δωδώνη έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, μαζί με όλη την αθλητική του οικογένεια. Πέρυσι τους είχα πει, κατά τον σύντομο χαιρετισμό μου, πως δε θα είμαι μαζί τους αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες στον πλαστικό τάπητα (ταρτάν), στο εθνικό στάδιο Ιωαννίνων, οι “Ζωσιμάδες”. Ήμουν σίγουρος για την πρόοδο και ολοκλήρωση των εργασιών αυτών». Εμείς τώρα τι να σχολιάσουμε; Θα αρκεστούμε να πούμε πως μάλλον κάποιοι του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες, για να μην πούμε ότι δεν ξέρει τι του γίνεται. Μακάρι να είχε τελειώσει το ταρτάν στους «Ζωσιμάδες», αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Εκτός κι αν εννοούσε μόνο την επίστρωση, που δεν αρκεί από μόνη της ούτε για σωστές προπονήσεις, ούτε για αγώνες.

Α.Τ.

Συγκρίσεις

Έφτασαν στα ΜΜΕ κάποιες φωτογραφίες από το προπονητήριο των ακαδημιών μπάσκετ του Προμηθέα Πατρών και τρίβαμε τα μάτια μας. Αυτό που έχουν για προπονητήριο για τα παιδιά του δημοτικού, είναι καλύτερο από το νέο κλειστό των Ιωαννίνων, για το οποίο καυχιόμαστε. Ειλικρινά απορούμε με τι καρδιά αποφάσισαν οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να επιστρέψουν στα Γιάννενα, όπου οι προπονήσεις γίνονται σε σχολικά γυμναστήρια, χωρίς θέρμανση, με υγρασία να καλύπτει τα ακατάλληλα δάπεδα και τις μπασκέτες να απέχουν μόλις λίγα εκατοστά από τον τοίχο.

Α.Τ.

Ενός καλού… πολλοί προορισμοί

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε την επανέναρξη των δρομολογίων ανάμεσα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη Λάρνακα η δημοτική αρχή και πλέον γίνεται μια ακόμη προσπάθεια για την αύξηση των προορισμών στο εξωτερικό.

Με την Tus εξάλλου υπήρχαν, πριν την αναδιοργάνωση της εταιρίας, προχωρημένες συζητήσεις για απευθείας πτήση με το Τελ Αβίβ, αλλά και για να καταστεί η πόλη των Ιωαννίνων ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στη Λάρνακα και τη Ρώμη, συνδέοντας έτσι τα Γιάννενα και με την Ιταλία. Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις και στην αεροπορική σύνδεση με το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με φορείς του οποίου είχαν γίνει επίσης συζητήσεις και υπήρχε και μεγάλο ενδιαφέρον από ομογενείς. Όλα αυτά ξαναμπαίνουν στο «τραπέζι» των επαφών με την Tus, παράλληλα όμως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως την Cyprus Airways.

Γ.Χ.

Σχετικά άρθρα

Εργασίες και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η ταλαιπωρία πρόσκαιρη, τα έργα… μόνιμα

Ηπειρωτικός Αγών

Πιέζει για low cost εταιρεία η Ένωση Ξενοδόχων