Τρίτη άποψη

Μια εκδρομή στο Μαρμάρι και την Κάρυστο Ευβοίας

Γράφει ο Εμμανουήλ Ορφανάκης, Χημικός, ΜSc, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης – Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας υλικών, που επισκέφτηκε τα αιολικά πάρκα στο Μαρμάρι και στην Κάρυστο Ευβοίας.

Η Νότια Εύβοια λόγω της μικρής απόστασης από την Αττική και την ευκολία πρόσβασης με πλοίο αλλά και οδικά αποτελεί μια καλή επιλογή για απόδραση το Σαββατοκύριακο ή σε κάποιο τριήμερο όπως αυτού του Αγ. Πνεύματος.

Ο συγγραφέας με την οικογένειά του επισκέφθηκαν το Μαρμάρι και την Κάρυστο στην Εύβοια, το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες από τα αιολικά πάρκα που συνάντησαν στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν θα σχολιάσουμε τις τραγελαφικές απόψεις πέρα από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και τα ψεύδη που αναφέρουν αυτοανακηρυγμένοι ειδικοί, και επαγγελματίες «αγωνιστές» για τα αιολικά πάρκα (κρυμμένοι πίσω από τίτλους όπως Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικά όργανα, οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας, ομάδες διαλόγου για τις ΑΠΕ), απλά παραθέτουμε φωτογραφίες από τα γειτονικά αιολικά πάρκα στους οικισμούς του Μαρμαρίου και της Καρύστου. 

Λόγω συμβατικού αυτοκινήτου δεν κινηθήκαμε σε χωματόδρομους, παρά μόνο στην άσφαλτο.

Η περιοχή συνεχίζει να έχει αύξηση της τουριστικής κίνησης, ο Δήμος Καρύστου λαμβάνει υψηλά ποσά από την λειτουργία των αιολικών πάρκων (2,1 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2015-9) [1], οι δημότες έχουν μείωση των λογαριασμών ρεύματος (σύμφωνα με τη Νομοθεσία), ενώ στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος έργων από τις εταιρείες των αιολικών πάρκων ως μέρος της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.

Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι έχουν μισθώσει σε εταιρείες αιολικών πάρκων αγροτεμάχια τους και λαμβάνουν μίσθια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα link1, link2, link3 και link4.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την περιοχή, να απολαύσετε την θάλασσα και να γευτείτε τις τοπικές γεύσεις. Επιπλέον, να επισκεφθείτε και τα αιολικά πάρκα από κοντά, ώστε να έχετε ίδια άποψη.

Ακολουθούν οι σχετικές φωτογραφίες:

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα