Άνω Βαθειά Ευβοίας
Τρίτη άποψη

Τα αιολικά πάρκα στην μάχη της πυροπροστασίας των δασών

Η εταιρεία GaiaComm εξηγεί την καθοριστική συμβολή των αιολικών πάρκων στην αντιπυρική προστασία των δασών.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, το οποίο ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί όσο πρέπει, είναι αυτό της συμβολής τους στην αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής εγκατάστασής τους.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία σχετικών έργων καθώς συνοδό έργο ενός αιολικού σταθμού αποτελεί η διάνοιξη νέων οδών πρόσβασης για την προσπέλαση των ανεμογεννητριών καθώς επίσης και η βελτίωση υφιστάμενων οδών για τον ίδιο λόγο.

Έτσι σε δύσβατες γενικά περιοχές όπου προ της υλοποίησης ενός έργου αιολικής ενέργειας, η πρόσβαση για την πυρόσβεση δεν ήταν εφικτή παρά μόνο με εναέρια μέσα (π.χ. ελικόπτερο), η διάνοιξη της νέας οδοποιίας παρέχει τη δυνατότητα πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτηθεί, με συνέπεια την εξασφάλιση της προστασίας της δασικής βλάστησης.

Παράλληλα, η καθημερινή παρουσία εργαζομένων που απασχολούνται στη λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας σε 24ωρη βάση και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση περιστατικού πυρκαγιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο εξάπλωσης της.

Τα παραπάνω συχνά -τεχνηέντως- αμελούνται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους αλλά και φορείς περιοχών εγκατάστασης αιολικών πάρκων οι οποίοι άλλοτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοτε λόγω ελλιπούς ή εσφαλμένης ενημέρωσης κι άλλοτε εξυπηρετώντας τοπικά μικροσυμφέροντα «βάλλουν» εναντίον των συγκεκριμένων έργων, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη επενδύσεων «καθαρής ενέργειας» και παρεμποδίζοντας κατά συνέπεια και την διάνοιξη αντιπυρικών οδών η αναγκαιότητα των οποίων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Στα πολλά σχετικά παραδείγματα το πιο πρόσφατο αποτελεί ότι οι δρόμοι για τα αιολικά πάρκα προστάτευσαν τον Ελικώνα από την πυρκαγιά. Με ενημέρωσή του, ο Δήμος Θηβαίων ενημέρωσε τους δημότες του και τα τοπικά μέσα για την επιτυχή αντιμετώπιση της φωτιάς που ξέσπασε την 11η Ιουνίου 2020, στον Ελικώνα, στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνθηκε η διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: 

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της 11ης Ιουνίου στην περιοχή Πέντε Πηγάδια της Κοινότητας Δομβραίνας Δήμου Θηβαίων, ψηλά στον Ελικώνα.

Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Στο σημείο έσπευσαν περίπου 8 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 1 καναντέρ και 1 ελικόπτερο erickson, που πραγματοποιούσαν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και 2 πεζοπόρα τμήματα της 7ης ΕΜΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διευκολύνθηκε  η διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής μέσω του δικτύου οδών που είχαν διανοιχτεί για την πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες οδοί λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες για το βουνό.  

Άμεσα, επίσης, ενεργοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Θηβαίων με μία μεγάλη υδροφόρα και 1 σκαπτικό μηχάνημα καθώς και η Πολιτική Προστασία Π. Ε. Βοιωτίας Στ. Ελλάδας με 2 καταβρεχτήρες και 3 unimog, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν.

Η φωτιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση, παρά τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, περιορίστηκε και δεν επεκτάθηκε σε παρακείμενο δάσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιχείρηση της ΠΥ παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Θίσβης Αναστάσιος Καμούτσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δομβραίνας Κώστας Μπούγιας, ο Αντιπρόεδρος Μπάμπης Αγγελίνας, το μέλος του συμβουλίου Γιώργος Κορογιάννος και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Για τον λόγο αυτό τεχνολογίες «καθαρής ενέργειας» όπως τα αιολικά πάρκα θα πρέπει να στηρίζονται από το κράτος αλλά και την κοινωνία έτσι ώστε να αποδίδουν τα οφέλη που φέρουν, όπως αυτό της συμβολή τους στην αντιπυρική προστασία.

Έχουν αναλογιστεί όλοι αυτοί που προσφεύγουν εύκολα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αδειών που έχει χορηγήσει η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απαραίτητες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, πόσα ζώα και πόσες φωλιές πουλιών έχουν καεί από τις πυρκαγιές;

Η Ελλάδα χρειάζεται αντιπυρική προστασία και η φωτιές που κατακαίγουν τη χώρα κάθε χρόνο, με εκκενώσεις οικισμών, καταστροφή δασών αλλά και ανθρώπινες απώλειες θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν αποδοτικότερα, αν υπήρχαν πρόσθετοι δρόμοι πυροπροστασίας από αιολικά πάρκα.

Η Πολιτεία λοιπόν θα πρέπει στη ζυγαριά της δικαιοσύνης να βάλει όλες τις παραμέτρους και τότε είναι σίγουρο ότι η ζυγαριά θα γείρει προς την πλευρά των αιολικών πάρκων, προς την καθαρή ενέργεια, προς τον πολέμιο της κλιματικής αλλαγής, προς την πραγματική προστασία των δασών μας.

Σχετικά άρθρα

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων