Τρίτη άποψη

Αιολική ενέργεια και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Στο οικονομικό κομμάτι, και συγκεκριμένα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργεί ένα νέο δυναμικό πεδίο και παρουσιάζει νέες ευκαιρίες.

Η παραγωγή ενέργειας αποτελεί έναν τομέα που έχει άμεση διασύνδεση με την οικονομία ενός τόπου αλλά και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.

Η στροφή σε νέες μορφές πράσινης ενέργειας, φιλικότερες στο περιβάλλον, – όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – έχει μεταβάλει το υπάρχον τοπίο και δημιουργεί νέες προκλήσεις, επηρεάζοντας ακόμη και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα στο οικονομικό κομμάτι, και συγκεκριμένα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιουργεί ένα νέο δυναμικό πεδίο και παρουσιάζει νέες ευκαιρίες.

Η αιολική ενέργεια έχει μπει πια δυναμικά στη ζωή μας με τα  αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά μέρη της Ελλάδας και να διευρύνουν το εργασιακό πεδίο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Σύμφωνα με  τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020 που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η αιολική ισχύς έφθασε τα 4.114 MW καθώς το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 517,5 MW. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Wind Europe, η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα  κάλυψε το  15% της συνολικής καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Ωστόσο υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Η αιολική ενέργεια έχει δημιουργήσει σαφώς περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλους κλάδους του τομέα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, και συνεχίζει να δημιουργεί νέες δουλειές με τη κατασκευή και θέση σε λειτουργία νέων αιολικών πάρκων.

Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου επηρεάζει θετικά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής όπου εγκαθίσταται. Στην περίπτωση των ορεινών περιοχών της ηπειρωτικής χώρας, η παρουσία ενός αιολικού πάρκου, αφενός, δεν επηρεάζει τις υφιστάμενες χρήσεις γης (συνήθως κτηνοτροφία) και, αφετέρου, αποτελεί μια σημαντική και εγγυημένη πηγή πόρων  για τους ΟΤΑ, στα όρια των οποίων εγκαθίσταται.

Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας τοπικά. Το προσωπικό αυτό είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του συστήματος (ανεμογεννήτριες, υποσταθμός, σύστημα συλλογής μετρήσεων και συστήματα εγκαταστημένα από τη ΔΕΗ), για την άμεση αποσύνδεση ή επανασύνδεση των Α/Π με το δίκτυο, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για τη συντήρηση όλου του εξοπλισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Το τοπικό προσωπικό δε χρειάζεται να είναι εξειδικευμένο, αλλά απλώς να διαθέτει μια στοιχειώδη τεχνική αντίληψη (π.χ. να έχει ασχοληθεί με συνεργείο αυτοκινήτων). Το προσωπικό εκπαιδεύεται κατάλληλα από τον κατασκευαστή, στη λειτουργία των ανεμογεννητριών -η οποία είναι γενικά απλή, σαν τη λειτουργία μιας κοινής γεννήτριας- και στους κανόνες ασφαλείας. Η λειτουργία, τα πρώτα χρόνια, γίνεται με την επίβλεψη του κατασκευαστή. Ακολούθως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Πέραν αυτών των μόνιμων θέσεων εργασίας, δημιουργούνται πολύ περισσότερες προσωρινές θέσεις εργασίας, αφού εργατικό δυναμικό της περιοχής εγκατάστασης χρησιμοποιείται κατά το στάδιο της κατασκευής των αιολικών πάρκων, για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής. Για την εκτέλεση των έργων υποδομής χρησιμοποιούνται συνήθως τοπικοί εργολάβοι και τεχνικές εταιρείες.

Αναμένεται, λοιπόν, ότι η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου αποτελεί έναν πόλο οικονομικής ανάπτυξης  της γύρω περιοχής.

Στη νότια Εύβοια, αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW έχουν δημιουργήσει 62 άμεσες μόνιμες τοπικές θέσεις εργασίας, δηλαδή 0,3 θέσεις/MW. Ο πρώτος σύγχρονος ιδιωτικός σταθμός φυσικού αερίου ισχύος 400MW που κατασκευάστηκε στη χώρα μας δημιούργησε περίπου 32 μόνιμες θέσεις εργασίας, δηλαδή 0,08 θέσεις/MW. Άρα, οι τοπικές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από αιολικά πάρκα είναι 4 φορές περισσότερες από τις συνολικές θέσεις που δημιουργούνται από σταθμούς φυσικού αερίου.

Οπότε για αιολικά πάρκα ισχύος 300 ΜW στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα δημιουργηθούν περί τις 90 μόνιμες τοπικές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, η αιολική ενέργεια δημιουργεί κι άλλες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με απολογιστική μέτρηση του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, τα πρώτα αιολικά πάρκα ισχύος 600 MW που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα δημιούργησαν:

  • 0,49 θέσεις πλήρους απασχόλησης/MW στους τομείς ανάπτυξης, υλοποίησης και λειτουργίας έργων σε ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες.
  • 0,32 θέσεις πλήρους απασχόλησης/MW στους τομείς πωλήσεων, συντήρησης και λειτουργίας σε προμηθευτές ανεμογεννητριών.
  • 0,19 θέσεις πλήρους απασχόλησης/MW σε άλλους τομείς, όπως η κατασκευή πυλώνων ανεμογεννητριών.

Σήμερα στην Ελλάδα κατασκευάζονται οι πυλώνες των ανεμογεννητριών που εγκαθίστανται στη χώρα μας. Βιομηχανικές μονάδες υπάρχουν στο Αλιβέρι, την Τρίπολη, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, και τη Λάρισα.

Το γεγονός αυτό μαζί με τα τοπικά έργα υποδομής και έργα πολιτικού μηχανικού συνεισφέρουν ώστε το 30%-35% της συνολικής επένδυσης εγκατάστασης μιας ανεμογεννήτριας να παραμένει ως εθνική προστιθέμενη αξία. Το αντίστοιχο για ένα συμβατικό σταθμό είναι της τάξης του 10-15%.

Σχετικά άρθρα

Χειμωνιάτικη βόλτα στο αιολικό πάρκο στην Μονή Επανωσήφη

Κωνσταντίνος Γκαράκης

Ο χάρτης της αιολικής ενέργειας

Κωνσταντίνος Γκαράκης

Εκπαιδευτικό υλικό για τους μικρούς φίλους της αιολικής ενέργειας

Κωνσταντίνος Γκαράκης