Τρίτη άποψη

Δεν είναι το Πολυτεχνείο αλλά τα εκλογικά ακροατήρια

Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης γράφει για την εργαλειοποίηση της επετείου του Πολυτεχνείου εκ μέρους της κυβέρνησης για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και για να κλείσει το μάτι στο δεξιό και ακροδεξιό τμήμα του εκλογικού της ακροατηρίου.

Σε μια πανθομολογουμένως δύσκολη υγειονομικά εποχή με χιλιάδες κρούσματα και καθημερινούς θανάτους δεν θα ήταν λογικό σε καμία των περιπτώσεων να πραγματοποιηθούν οι πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Όμως είναι σωστή η διαχείριση του ζητήματος από την πλευρά της κυβέρνησης με τον τρόπο που επέλεξε να απαγορεύσει τον εορτασμό της επετείου;

Προφανώς και όχι, γιατί για μια ακόμη φορά η ΝΔ, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και για να κλείσει το μάτι στο δεξιό και ακροδεξιό τμήμα του εκλογικού της ακροατηρίου, επέλεξε σε μια δύσκολη εποχή τη σύγκρουση, εργαλειοποιώντας την υπόθεση του Πολυτεχνείου.

Έτσι βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, αντί να έχει ως μοναδικό γνώμονα τη δημόσια υγεία, τη διαχειρίζεται με βάση τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες, αφού οι αποφάσεις και τα μέτρα, που αφορούν την υγειονομική κρίση, είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα και στοχεύουν σε διαφορετικά ακροατήρια.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, παρατηρούμε ότι άλλος ήταν ο τρόπος που επιλέχτηκε για να μην εορτασθούν το Πάσχα και οι εθνικές επέτειοι. Ακόμη και στις 23 Οκτωβρίου –ημέρα απόφασης για τη ΧΑ- σε μια πολύ δύσκολη από υγειονομικής άποψης εποχή, όταν οι δείκτες σε πολλές πόλεις βρίσκονταν λίγο πριν ή ακόμη και στο κόκκινο, η κυβέρνηση προέβη σε μια απλή σύσταση, προκειμένου να μην οργανωθούν μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Όπως φάνηκε και λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τη ΧΑ, η κυβέρνηση επέλεξε με μια επικοινωνιακή τακτική, καλά οργανωμένη, να δρέψει καρπούς, προβάλλοντας ως δικό της έργο την αρχική σύλληψη των Χρυσαυγιτών κατά την πρώτη φάση πρωθυπουργίας Σαμαρά, έως και την τελική απόφαση του δικαστηρίου, βάλλοντας απέναντι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορήθηκε ότι πέντε χρόνια δεν έπραξε αυτονόητα πράγματα -την εξέλιξη της υπόθεσης και άρα την καταδίκη της ΧΑ.

Επιχείρησε, δηλαδή, να προσεγγίσει με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να υπολογίσει την πανδημία, ένα πολιτικό ακροατήριο που επιθυμούσε διακαώς την άμεση λήψη απόφασης για τον χαρακτηρισμό της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και την παραδειγματική της τιμωρία -ένα ακροατήριο έξω από τον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ.

Παράλληλα επιχείρησε να καθησυχάσει τους μετριοπαθείς οπαδούς της, προσπαθώντας να κάνει σαφές ότι η ΝΔ είναι μακριά από χρυσαυγίτικες αντιλήψεις και πρακτικές και προβάλλοντας τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της.

Η απαγόρευση, όμως, των εκδηλώσεων του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου γίνεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, που, αν τον δούμε με καθαρή σκέψη και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, κάνει το Σύνταγμα ακορντεόν, για να χωρέσει στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας η διασφάλιση και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενώ θα μπορούσε, όπως το Πάσχα και στις εθνικές επετείους, να κάνει την αντίστοιχη σύσταση και να έχει θετικά αποτελέσματα, ωστόσο επέλεξε να ξαναμιλήσει σε ένα άλλο ακροατήριο διαφορετικό από αυτό της απόφασης της ΧΑ, προκειμένου να το εξευμενίσει αλλά και να συγκρουσθεί εν μέσω πανδημίας με την ακραία αριστερά.

Γνωρίζοντας βέβαια ότι θα οδηγηθεί και σε μια σύγκρουση με τη μετριοπαθή αριστερά, η οποία μετά βεβαιότητας θα αντιδρούσε προσεγγίζοντας έτσι όλους αυτούς που ήταν ιδεολογικά πολέμιοι με αυτό που εξέπεμπε διαχρονικά το Πολυτεχνείο και που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν εργαλειοποίησε και την επέτειο του Πολυτεχνείου, δείχνοντας ως ανεύθυνους τους αριστερούς για τη μη προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι βέβαια στη δική της «υπευθυνότητα», που ήδη μετά τα μέσα Οκτωβρίου και την άνοδο κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος αμφισβητείται όχι μόνο από πολίτες και κόμματα αντιπολίτευσης, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ.

Μένουμε ασφαλείς, μένουμε προσηλωμένοι στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός