Τρίτη άποψη

Η Επόμενη μέρα

Μερικές σκέψεις με ηρεμία και καθαρό μυαλό, ελπίζω, μετά τις δημοτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου και την εκλογή στη θέση του δημάρχου Ιωαννίνων του κ. Ελισάφ Μωυσή.

Ξεκινώντας από τον νικητή, τη Νέα Εποχή, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί μία νέα παράταξη, με νέα στελέχη στον μεγαλύτερο βαθμό στο ψηφοδέλτιό της, κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και φυσικά πολλά συγχαρητήρια στον καθηγητή κ. Ελισάφ, γιατί τη δεύτερη Κυριακή κάλυψε μία μεγάλη διαφορά επτά μονάδων και ήταν ο νικητής.

Ως προς την παράταξη Ενότητα Πολιτών και τον δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα αξίζουν επίσης συγχαρητήρια, γιατί την πρώτη Κυριακή σχεδόν κράτησε τις δυνάμεις του 2014 (30,5 αντί 33,5) παρότι υπάρχει μια φθορά μετά την πενταετή διοίκηση, αλλά και απώλειες σημαντικών στελεχών που το 2014 βοήθησαν (κ. Κολόκας, κ. Γκόλας, κ. Μανταλόβας). Τη δεύτερη Κυριακή, όμως, έχασαν ένα «παιχνίδι στην έδρα τους».

Ως προς τις άλλες παρατάξεις, νομίζω ότι, με ειλικρίνεια κρίνοντας, έχασαν λιγότερο ή περισσότερο σε σχέση με τους προεκλογικούς τους στόχους και σίγουρα η «ήττα τους» αυτή θα συζητηθεί και θα αναλυθεί στο εσωτερικό τους.

Τώρα όμως είναι μπροστά μας η 1η Σεπτεμβρίου και η ανάγκη της διοίκησης του δήμου για πρώτη φορά με τον νόμο του Κλεισθένη και τους αριθμούς που παράγει η απλή αναλογική. (Ελισάφ 11, Μπέγκας 14, Καλογιάννη 9, Γκόντας 5, Νάτσης 2, Μπαρτζώκας 2, Τσουμάνη 1, Πατσούρας 1).

Όσο δύσκολο και να φαίνεται το «σταυρόλεξο», πιστεύω ότι υπάρχει λύση και αυτή θα είναι προς το καλό της πόλης και της επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων της. Υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Ελισάφ να χρησιμοποιήσει από τους 45 δημοτικούς συμβούλους, τους καλύτερους και ικανότερους, με κριτήρια που ο ίδιος θα επιλέξει έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση.

Μία διοίκηση που θα συνεργαστεί και θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει νοοτροπίες και να τα βάλει με τα κακώς κείμενα. Μία διοίκηση που θα σταματήσει τις πελατειακές σχέσεις, που θα κάνει το υπηρεσιακό δυναμικό του δήμου να αποδώσει και να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, που θα αλλάξει το οργανόγραμμα των υπηρεσιών και θα το κάνει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, που θα βελτιώσει τα σημαντικά θέματα των πολιτών (ΔΕΥΑΙ, κυκλοφοριακό, καθαριότητα) με μεταρρυθμίσεις, που θα κάνει μια «ομογενοποίηση» πλέον του δήμου μας (να μην νιώθουν οι κοινότητες και οι δημοτικές ενότητες  παραμελημένες αλλά και να υπάρξουν συγκλίσεις των δημοτικών τελών και των τιμών του νερού με κατηγορίες και αντικειμενικά κριτήρια) και που θα κάνει τα Γιάννενά μας ένα brand name στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φυσικά προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί και στη σωτηρία της λίμνης Παμβώτιδας που αργοπεθαίνει, όπως και μια μεγαλύτερη σχέση του δήμου με το πανεπιστήμιο μας.

Πιστεύω ότι ο καθηγητής και νέος δήμαρχος κ. Ελισάφ, με την οργάνωση, τη μεθοδικότητα και την επιτυχημένη επαγγελματική του διαδρομή στην Ιατρική Σχολή και το Νοσοκομείο Δουρούτης, έχει την ικανότητα αλλά και την διάθεση να έρθει σε ρήξεις με «παλιές νοοτροπίες» και «ισορροπίες και τακτικισμούς». Η φαινομενική δυσκολία μπορεί να γίνει χρυσή ευκαιρία, ο νέος δήμαρχος μπορεί να διαλέξει τους καλύτερους από τους 45 , ενώ ο κάθε προηγούμενος δήμαρχος μπορούσε μόνο από τη δική του ομάδα.

Η επόμενη μέρα για τα Γιάννενα μας μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερη!

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών