Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Ένα διήμερο γεμάτο λαϊκό πολιτισμό στους Καλαρρύτες

Ο λαϊκός πολιτισμός των Καλαρρυτών, ενός παραδοσιακού ορεινού οικισμού, με πλούσια ιστορία και παράδοση, πρόκειται να ξεδιπλωθεί στην διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Καλαρρυτών «Η Πίνδος, την Περιφέρεια Ηπείρου κ αι τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στους Καλαρρύτες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου με μια εσπερίδα που αφορά στην πλούσια χορευτική παράδοση αλλά και στα κοσμήματα των τοπικών ενδυμασιών, ενώ την Κυριακή, στις 11 το πρωί θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Κατσίκη «Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία», η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η μεταλαμπάδευση της παράδοσης αυτού του «ορεινού, αλλά προικισμένου» τόπου, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Σταυρούλα Τσιάρα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τους διοργανωτές και τον συγγραφέα.

Για ένα διήμερο που θα συνδυάσει τη γνώση με την βιωματική εμπειρία την περιήγηση στο χωριό έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καλαρρυτών Μαργαρίτα Γκογκάκη, ενώ στο πρόγραμμα της εκδήλωσης και τους εκλεκτούς ομιλητές αναφέρθηκε ο χοροδιδάσκαλος του Συνδέσμου Γρηγόρης Κάκος.

Τέλος, ο κ. Κατσίκης σημείωσε πως το έναυσμα για την συγγραφή του βιβλίου ήταν το ενδιαφέρον του για την πλούσια παράδοση των Καλαρρυτών και των Ιωαννίνων στην τέχνη της αργυροτεχνίας, ενδιαφέρον που ενισχύθηκε από την λειτουργία των αντίστοιχων Μουσείων Αργυροτεχνίας.

Ευχόμενος την συνολική αναβάθμιση της τέχνης αυτής, ώστε να βρει ξανά την αίγλη των προηγούμενων δεκαετιών, ο κ. Κατσίκης σημείωσε πως παρά την μεγάλη παράδοση, η βιβλιογραφία για την τέχνη αυτή είναι εξαιρετικά ισχνή. «Αυτό ήταν μια πρόκληση. Το βιβλίο αυτό εμπλουτίζει την ισχνή βιβλιογραφία και κυρίως συμπληρώνει τον κατάλογο των καλαρρυτινών αργυροτεχνιτών και τα έργα που δημιούργησαν, που βρίσκονται διάσπαρτα και κοσμούν εκκλησίες, μοναστήρια, σπίτια και ιδρύματα απανταχού στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στον Βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο», σημείωσε, αναφερόμενος στους γνωστούς Οίκους Βούλγαρη και Νέσση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το Σάββατο στις 5 το απόγευμα, με τον λαογράφο Γιώργο Μελίκη να έχει τον συντονισμό, θα μιλήσουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Παπακώστας με θέμα «Παραδοσιακός χορός – Πέρα από την αυθεντικότητα», ο πολιτισμολόγος – παραγωγός ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας με θέμα «Η ανανέωση της μουσικοχορευτικής πράξης στην Ήπειρο και η ενσωμάτωσή της στα τοπικά χορευτικά δρώμενα», η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νάντια Μαχά Μπιζούμη με θέμα «Τα κοσμήματα των ελληνικών τοπικών ενδυμασιών ως ιστορικά τεκμήρια» και ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλος του Π.Σ. Καλαρρυτών Γρηγόρης Κάκος με θέμα «Χορολογικές προσεγγίσεις των Καλαρρυτών». Συμμετέχουν Καλαρρυτινοί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι στην ιστορική πλατεία των Καλαρρυτών. Στο κλαρίνο ο Χρήστος Ντούλιας, στο βιολί ο Λάμπρος Τζόκας, στο λαούτο ο Τάσος Τζοβάρας, στο ντέφι ο Χρήστος Λώλης και στο τραγούδι ο Πέτρος Μόκας.

Το πρόγραμμα της Κυριακής, που θα συντονίζει η κ. Γκογκάκη, ξεκινά στις 11 με την παρουσίαση του βιβλίου «Η Καλαρρυτινή Αργυροτεχνία», για το οποίο θα μιλήσουν ο λαογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής «Ο τόπος και το τραγούδι του» της ΕΤ3 Γιώργος Μελίκης, η πρώην Πρόεδρος Π.Σ. Καλαρρυτών «Η Πίνδος» Λιάνα Ζέρβα και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Για την μετακίνηση των επισκεπτών κατά την πρώτη ημέρα, το Σάββατο, ο Σ΄υνδεσμος θα διαθέσει λεωφορείο που θα εκκινήσει μπροστά από το κτίριο της Πυροσβεστικής, στην οδό Μακαρίου, στις 2 το μεσημέρι. Τηλ.επικοινωνίας 6942858408.

 

Σχετικά άρθρα

«Διά χειρός Καλαρρυτιώτου…»

Λουκία Τζάλλα

Πρόταση για εναλλακτική σύνδεση Συρράκου – Καλαρρυτών με τελεφερίκ

Αποστόλης Τζελέτας

Ένα φίλεμα με ηχοχρώματα