Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Τόσα μας έδωσαν, με τόσα θα πορευτούμε»

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 της περιφέρειας Ηπείρου, που αγγίζει τα 100 εκ ευρώ, ενώ η περιφερειακή αρχή δέχθηκε «βολές» από την αντιπολίτευση ότι πρόκειται για έναν «προεκλογικό» προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 98.494.929,54 ευρώ με τα έσοδα να υπολογίζονται σε 82.753.851,21 ευρώ και η διαφορά να καλύπτεται από ταμειακά διαθέσιμα.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε διεξοδικά σε έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της περιφέρειας, για να προσθέσει ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να πάει μπροστά, αν δεν υπάρχει παραγωγικότητα και πυξίδα. «Χρειάζεται ένα σωστό παραγωγικό μοντέλο. Να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υποδομές, να στοιχηθούμε όλοι για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σας ευχαριστώ γιατί έμμεσα στηρίξατε την προσπάθεια. Δεν έψαξα για υπεκφυγές, λέγοντας ότι μας έκοψαν τον προϋπολογισμό κατά 50%. Τόσα μας έδωσαν με τόσα θα πορευτούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που αφορούν τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα αλλά και την έρευνα και καινοτομία, που στηρίζει η περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, και η οποία πρέπει, όπως είπε, να αποτελέσει εργαλείο για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Οικονομικού της περιφέρειας Δ. Κλούμπας, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάγιας, που ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η περιφέρεια Ηπείρου, παρά τη μείωση των πόρων παρέχει την ίδια ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών στους πολίτες.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, υπήρξαν αιτιάσεις για υποβάθμιση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου στον σχεδιασμό έργων και δράσεων, εκτεταμένες αναθέσεις, αλλά και για ταξικό προσανατολισμό, από την πλευρά των παρατάξεων που πρόσκεινται στην αριστερά.

Ο επικεφαλής και εισηγητής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας έκανε λόγο για πελατειακή λογική, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «γνώμονας του προϋπολογισμού είναι οι πελατειακές εξυπηρετήσεις», ενώ «προεκλογικό» τον χαρακτήρισε ο Β. Τσίκαρης.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Ηπειρωτών, ο εισηγητής Δ. Χαμπίμπης σημείωσε ότι δε διαφέρει από τους προηγούμενος και ότι δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική, ενώ χωρίς αμφιβολία «προεκλογικό» τον χαρακτήρισε ο Γ. Ζάψας, ο οποίος επέκρινε την οικονομική στοχοθεσία. «Η πολιτική απόφαση προηγείται της όποιας οικονομικής στόχευσης. Εμείς έχουμε πει ότι δε θα περιμένουμε όλα να μας τα χαρίσουν, αλλά θα τα διεκδικήσουμε», σημείωσε κάνοντας αναφορά στις υποδομές και ιδιαίτερα τη σιδηροδρομική σύνδεση.

Για ένα ταξικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο Κώστας Κωτσαντής από την «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών.

Τέλος, ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» σημείωσε ότι όλα τα χρόνια με την ψήφιση των προϋπολογισμών «οι πλούσιοι γίνανε πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», ενώ δεν εξυπηρετήθηκαν καθόλου τα συμφέροντα των αγροκτηνοτρόφων, αλλά υπάρχει σαφής κατεύθυνση στήριξης των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος μέσα από την Οικονομική Επιτροπή. «Κάνετε συχνά πυκνά χρήση του κατεπείγοντος, με σκοπό να δίνετε χρήματα σε επιχειρηματίες της αρεσκείας σας και αυτή η συμπεριφορά μας γυρίζει πίσω, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και πρέπει να καταδικαστεί», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Προϋπολογισμός ανάγκης» στην εξάντληση των χρονικών περιθωρίων

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά

«Αγώνας ταχύτητας» για την δημοπράτηση