Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Δεν υιοθετούν την πρόταση για lockdown

Δε θα συμμετέχει στο «εθελούσιο» lockdown της εστίασης το Σωματείο Καφέ- Μπαρ Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις», εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη και ευελπιστώντας σε ουσιαστική στήριξη του κλάδου.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης που έχει αναγγείλει το εθελοντικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του κλάδου, με το τοπικό Σωματείο, μαζί με περίπου 150 ακόμη από όλη τη χώρα, εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, που είναι ο επίσημος θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της εστίασης, μέλος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΠΟΕΣΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης, αναμένει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στο φόρουμ της ΔΕΘ και κατόπιν θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου και της οικονομίας ευρύτερα.

Παρόλα αυτά, τα αιτήματα του κλάδου, όπως και τα προβλήματα είναι ενιαία, με τους επιχειρηματίες να ζητούν από την πολιτεία ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο κλάδος απαιτεί, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο ποσοστό, άμεση χρηματοδότηση του κλάδου με μορφή επιδότησης αναλογική με τον τζίρο του 2019, 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση 40% του ενοικίου μέχρι το τέλος του 2020, ένταξη του κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, αναστολή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας από τον Ιανουάριο του 2021.

Ως ενδεχόμενο, το εθελοντικό κλείσιμο, σαν μια μορφή διαμαρτυρίας, δεν αποκλείεται ούτε από την ΠΟΕΣΕ, καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα στα ταμεία του κράτους, ωστόσο είναι κάτι που δεν έχει τεθεί σε συζήτηση προς το παρόν, αναμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Αυτή τη στιγμή επιδοτούμε τα μαγαζιά μας και αυτό κάποια στιγμή θα είναι αδύνατο και θα μας φέρει στο λουκέτο. Ήδη κάποια καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο πανελλαδικά. Εδώ στα Γιάννενα είμαστε λίγο τυχεροί ακόμη, γιατί τα καταστήματά μας λειτουργούν με τα μέτρα μεν, αλλά δεν έχουμε πρόσθετους περιορισμούς, όπως σε άλλες πόλεις», σημείωσε ο κ. Τάτσης.

Μάλιστα, στα Γιάννενα φαίνεται πως υπάρχει και σχεδόν καθολική τήρηση των μέτρων, αφού καθ’ όλο το διάστημα εφαρμογής των, ελάχιστες ήταν οι παραβάσεις που διαπίστωσαν οι αρχές. Παράλληλα, και οι πελάτες έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται, με τους καταστηματάρχες βέβαια να καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του ελεγκτή και αστυνόμου.«Είναι μια μόνιμη αστυνόμευση, αλλά θέλοντας και μη το έχουμε καταφέρει», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Σκηνικό για ταινία Bollywood τα Γιάννενα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο