Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Έστειλαν μήνυμα οι εργαζόμενοι

Με ικανοποιητική για τα δεδομένα των τελευταίων ετών συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και στα Γιάννενα οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και αναμένεται να ψηφιστεί μετά την τριήμερη συζήτηση.

Η πορεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ είχαν ως αφετηρία τη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Γιοσέφ Ελιγιά, και ουσιαστικά χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδήλωσαν σε μια ενιαία σχεδόν πορεία, που συνεχίστηκε μέχρι το κέντρο της πόλης. Η πορεία του Εργατικού Κέντρου συνεχίστηκε προς την οδό Πυρσινέλλα και το εμπορικό κέντρο, πριν διαλυθεί.
Η πορεία είχε παλμό και συνθήματα, με κύριο μήνυμα την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων.
Γύρω στις 10.30 το πρωί ξεκίνησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων, καλώντας σε συνεχή αγώνα, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Έξαρχος τόνισε πως η μεγάλη συγκέντρωση αποτελεί μια πρώτη απάντηση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να βάλουν «ταφόπλακα» στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ενώ άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. «Παλεύουμε για να ζήσει ο άνθρωπος σαν άνθρωπος, αυτό είναι το σύνθημά μας. Δεν μπορεί σε μια περίοδο που η επιστήμη, η τεχνολογία, η παραγωγικότητα έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, ο εργατικός κόσμος να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και το επόμενο διάστημα θα είμαστε εδώ, στον δρόμο, στον αγώνα να μην περάσουν οι αντιλαϊκές, αντεργατικές επιδιώξεις και αυτής της κυβέρνησης», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, παγιώνοντας όλες τις μνημονιακές περικοπές και τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι παλεύουμε για ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, για θέσπιση νέων ορίων ηλικίας για εργαζόμενους σε ΒΑΕ. Ταυτόχρονα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που ήταν τα μόνιμα θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας να συνεχίζουν να πληρώνουν το μάρμαρο», σημείωσε.
Για επιχείρηση στοχοποίησης των συνδικαλιστών από κύκλους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΕΑΚ του Εργατικού Κέντρου Αλέκος Μπαλακέρας. «Το νέο ασφαλιστικό είναι συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου και, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα διορθώσει τις στρεβλώσεις, αυτές επιδεινώνονται παραπέρα. Επιχειρείται η παράδοση της δημόσιας ασφάλισης στους ιδιώτες. Είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας είναι θιασώτης αυτής της πολιτικής και εκεί θέλει να μας οδηγήσει», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες

Ν. Έξαρχος – Επισφαλείς οι συνθήκες της παιδιατρικής περίθαλψης στην Ήπειρο

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο