Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Bάζει δύσκολα η ποσόστωση

Σε «γόρδιο δεσμό» κινδυνεύει να εξελιχθεί για το Κίνημα Αλλαγής το ψηφοδέλτιο του νομού Ιωαννίνων, στην περίπτωση που ισχύσει η ποσόστωση φύλου στο 40% ανά περιφερειακή ενότητα, όπως ήδη έγινε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε μια τέτοια περίπτωση, τρεις από τις επτά θέσεις του ψηφοδελτίου θα πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως ήδη έχουν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι πέντε άνδρες: οι Μιχάλης Κασσής, Κώστας Γάτσιος, Θανάσης Μανταλόβας, Νίκος Γκόλας και Σωτήρης Ζαρπαλάς. Μάλιστα, το πρόβλημα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν είχε αποσυρθεί αυτοβούλως ο Βασίλης Μασσαλάς, μετά την αποπομπή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι προφανές ότι βιάστηκε. Πιστεύοντας πως η ποσόστωση θα ισχύσει στο σύνολο της επικράτειας ή έστω ανά περιφέρεια, έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου και στους επτά υποψηφίους μαζί, θέλοντας να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες στον προεκλογικό αγώνα.

Και τώρα είναι πολύ πιθανόν να κληθεί να «κόψει» έναν υποψήφιο. Απόφαση που θα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς και οι πέντε υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα και έχουν αξιώσεις, θεωρώντας πως κανείς δεν έχει τον τίτλο του φαβορί και όλα είναι ανοιχτά για να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Με δεδομένο πως πολλοί προεξοφλούν πως η ποσόστωση θα προχωρήσει με τον τρόπο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργήσει ζήτημα στο ΚΙΝ.ΑΛ., που βιάστηκε να ανακοινώσει υποψηφίους, πολλοί κρίνουν σκόπιμο να γίνει από τώρα το «ξεκαθάρισμα», θεωρώντας πως δεν είναι και σωστό για τους ίδιους τους υποψηφίους να συνεχίσουν να εκτίθενται και στο τέλος κάποιος να μείνει στα… κρύα του λουτρού. Ωστόσο, το κόμμα δεν προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, κάτι που μπορεί να μην είναι απαραίτητα επιλογή, αλλά να αποτυπώνει και τη δυσκολία να ληφθεί μια απόφαση.
Είναι κοινό μυστικό πως τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ. ανά τη χώρα συγκροτήθηκαν στη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών. Έτσι, και στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων αντιπροσωπεύονται οι ισχυροί πόλοι του κόμματος, κάτι που εμποδίζει να ληφθούν ελαφρά τη καρδία αποφάσεις για «εξοστρακισμό» κάποιου υποψήφιου.

Ο Μιχάλης Κασσής, πέρα από πρώην βουλευτής, είναι ο άνθρωπος της Φώφης Γεννηματά στα Γιάννενα. Ο Κώστας Γάτσιος, ως υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» τη θέση. Ο Σωτήρης Ζαρπαλάς είναι ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, του δεύτερου ισχυρού πόλου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Νίκος Γκόλας είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων που χρεώνεται στον Γιώργο Καμίνη (μαζί με τον Στέφανο Παραστατίδη στο Κιλκλις). Και ο Θανάσης Μανταλόβας ανήκει επίσης στο «προεδρικό μπλοκ» και θεωρείται επίσης μια ισχυρή υποψηφιότητα, που θα λείψει από το ψηφοδέλτιο. Συνεπώς, όλοι εμφανίζονται αμετακίνητοι.

Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει η επιλογή. Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των υποψηφίων διαμορφώνονται δύο τάσεις. Νίκος Γκόλας και Κώστας Γάτσιος έχουν δηλώσει πως τα όργανα του κόμματος είναι αυτά, που πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις, με δεδομένο πως θα κρίνουν τι είναι καλύτερο για το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και λόγω του ότι με αυτόν τον τρόπο έγινε αρχικά η επιλογή, όταν δηλαδή είχαν κατατεθεί περισσότερες προτάσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Στον αντίποδα, Μιχάλης Κασσής και Σωτήρης Ζαρπαλάς προκρίνουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, εκτιμώντας προφανώς πως έχουν μεγαλύτερη δύναμη στον κομματικό μηχανισμό. Ο Θανάσης Μανταλόβας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, λέγοντας, ωστόσο, και ο ίδιος πως θα πρέπει άμεσα να κλείσει το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Τα Γιάννενα αρχίζουν να γίνονται… «έξυπνα»

Με προτάσεις για την αμπελουργική ζώνη ο Κ. Γάτσιος

Εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ. για τις ευρωεκλογές