Αίθουσα Σύνταξης

Από το Περιστέρι ξεκίνησαν οι κακές διαιτησίες

Με αφορμή τα όσα έγιναν στο ματς με την Ξάνθη, ο «Η.Α.» παρουσιάζει τα παιχνίδια που αδικήθηκε κατάφωρα ο ΠΑΣ

Για τη διαιτησία του αγώνα με την Ξάνθη γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, ενώ υπήρξαν και έντονα παράπονα και διαμαρτυρίες από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα. Οι διαμαρτυρίες αφορούν τις φάσεις που η μπάλα βρήκε το χέρι του Λισγάρα στη μια περίπτωση και το χέρι του Μπαξεβανίδη στην άλλη, με τους γηπεδούχους να ζητούν πέναλτι, που δεν έδωσε ο Γρατσάνης, έχοντας αντίθετη άποψη. Επίσης, τα παράπονα αφορούν και τρεις περιπτώσεις, όπου ανακόπηκαν από τον επόπτη Δημόπουλο ως οφσάιντ τρεις επικίνδυνες επιθέσεις του ΠΑΣ. Όσον αφορά τους τηλεκριτικούς, όπως γράψαμε και στο ρεπορτάζ, στα οφσάιντ συμφώνησαν ότι έκανε λάθος ο επόπτης. Στις περιπτώσεις των πέναλτι, που ζήτησε ο ΠΑΣ, ο Βαρούχας είπε ότι ήταν πέναλτι μόνο το χέρι του Λισγάρα, ενώ ο Κάκος είπε ότι και οι δύο περιπτώσεις ήταν πέναλτι και κακώς δεν δόθηκαν.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Τώρα, όμως, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στη βαθμολογία, με κίνδυνο υποβιβασμού και με τεράστιο άγχος για το αποτέλεσμα, έχει ανάγκη ακόμη και από ένα αράουτ να μην το στερηθεί από διαιτητικό λάθος. Πόσο μάλλον όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, όπως παραπάνω. Είναι δίκαια τα παράπονα των Γιαννιωτών για τη διαιτησία και δεν αφορούν μόνο το τελευταίο παιχνίδι με την Ξάνθη, γιατί και σε προηγούμενες αναμετρήσεις υπήρξαν φαλτσοσφυρίγματα. Όπως δίκαιες είναι και οι απαιτήσεις του κόσμου να μην υπάρξουν στα επόμενα επτά παιχνίδια τέτοιου είδους προβλήματα και ο ΠΑΣ να δώσει τη μάχη της παραμονής επί ίσοις όροις με τις άλλες ομάδες.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η φετινή αγωνιστική κάμψη του ΠΑΣ και η κακή χρονιά που διανύει, δεν οφείλεται στη διαιτησία. Όποιος πει κάτι τέτοιο, στρουθοκαμηλίζει και είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν του βγήκε ο σχεδιασμός, που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, δεν αναπληρώθηκαν τα κενά από την αποχώρηση σημαντικών παικτών τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περίπτωση Κόντε, που πήγε στην Αραβία, καθώς ο ισπανός φορ,  με την εκτελεστική ικανότητά του, έβγαζε το κάρο από τη λάσπη. Όμως οι κακές διαιτησίες, που συνάντησε σε πολλά ματς, επέτειναν περισσότερο το πρόβλημα και χάθηκαν πολύτιμοι βαθμοί. Με καλύτερες διαιτησίες, ο ΠΑΣ θα ήταν πολύ πιο πάνω στη βαθμολογία, έστω και αν του λείπουν κάποιοι παίκτες κλειδιά από το ρόστερ του.
Το πρόβλημα με τη διαιτησία ξεκίνησε νωρίς και όχι τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Στην 6η αγωνιστική, στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, υπήρξαν τα πρώτα λανθασμένα σφυρίγματα. Δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ σε ανατροπή του Ξύδα από τον Μπρούνο, ενώ το ματς ήταν στο 0-0. Μετά έκαναν οι γηπεδούχοι το 1-0. Αν όμως οι Ηπειρώτες έπαιρναν το πέναλτι, θα είχε και το παιχνίδι διαφορετική εξέλιξη.
Στο κρίσιμο παιχνίδι με την Ξάνθη στα Πηγάδια για την 9η αγωνιστική, ο διαιτητής Μανούχος από την Αργολίδα έδωσε πέναλτι στο 6’ σε βάρος του ΠΑΣ σε κανονικό μαρκάρισμα του Αποστολόπουλου στον Μπρίτο. Ο Βελλίδης απέκρουσε το πέναλτι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία και ούτε ελαφρύνει το διαιτητικό λάθος. Επίσης, η γηπεδούχος ομάδα πέτυχε γκολ σε φάση που ξεκίνησε από ανύπαρκτο φάουλ. Για πρώτη φορά, ο πάντα ψύχραιμος Γιάννης Πετράκης μίλησε για αλλοίωση αποτελέσματος! Στον αγώνα της 10ης αγωνιστικής μέσα στη Λάρισα, ναι μεν ο ΠΑΣ είχε κακή απόδοση, χάνοντας δίκαια με σκορ  2-0 από την ανώτερη ΑΕΛ, αλλά στο πρώτο γκολ της γηπεδούχου με τον Ζίζιτς, ο Φατιόν ήταν σε θέση οφσάιντ. Και σε μια άλλη φάση, ενόσω το αποτέλεσμα ήταν 0-0, ανακόπηκε κακώς ως οφσάιντ ο Ντόλοβατς σε αντεπίθεση με καλές προϋποθέσεις.
Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στα Γιάννινα (12η αγωνιστική), στο 53’ ο Βελλίδης έπιασε την μπάλα πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής και ο διαιτητής Λάμπρου, κάνοντας κακή εκτίμηση, έδωσε φάουλ, από το οποίο προήλθε το γκολ της κρητικής ομάδας με σουτ του Ποτουρίδη μετά από πάσα του Πλατέλα. Το χοντρό λάθος του ρέφερι έγινε μοιραίο για τον ΠΑΣ. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο ΠΑΣ έχασε στο 87’ με σκορ 2-1. Λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη. Όμως ο διαιτητής Φωτιάδης έδωσε δύο πέναλτι υπέρ του Δικέφαλου, που προκάλεσαν συζητήσεις. Το πρώτο πέναλτι στο 37’, που έγινε το 1-0 με τον Πέλκα, ήταν ανύπαρκτο και το δεύτερο στο 75’ αμφισβητούμενο (το εκτέλεσε ο Άκπομ και απέκρουσε ο Βελλίδης). Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ο ρέφερι έδωσε σφυρίγματα στους γηπεδούχους. Λίγο πιο πέρα από την Τούμπα, στο γήπεδο Χαριλάου, στην αναμέτρηση με τον Άρη (19η αγωνιστική), πάλι ο ΠΑΣ είχε θέματα με τη διαιτησία. Στο 20’ ο διαιτητής Κουμπαράκης «έπνιξε» καθαρό πέναλτι σε χέρι του Κόρχουτ, ενώ από το πρώτο ημίχρονο φόρτωσε αδικαιολόγητα με κάρτες όλους τους αμυντικούς για να ακροβατούν με αποβολή. Ο ΠΑΣ έχασε το παιχνίδι στο 77’ με σκορ 1-0 από το γκολ του Ματέο Γκαρσία. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει ποια εξέλιξη θα είχε το ματς αν έκανε ο ΠΑΣ το 0-1 με το πέναλτι που δεν του δόθηκε.
Και μετά απ’ όλα αυτά, φτάσαμε στο τελευταίο παιχνίδι με την Ξάνθη, όπου η διαιτησία Γρατσάνη σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα Γιάννινα. Επειδή από εδώ και πέρα υπάρχουν κρίσιμα και καθοριστικά παιχνίδια, θα πρέπει η ΚΕΔ/ΕΠΟ να κάνει καλύτερη αξιολόγηση των διαιτητών και να διευθύνουν τους αγώνες των ομάδων που παλεύουν για την παραμονή, διεθνείς διαιτητές  και άλλοι με μεγαλύτερη εμπειρία.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος