Ο δημοτικός δρόμος στην Πεδινή το απόγευμα της Δευτέρας λίγες ώρες πριν αποχιονιστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου με τη βοήθεια πυροσβεστών. Ο Δήμος Ιωαννιτών έκρινε ότι ο δρόμος ήταν προσβάσιμος και αρνήθηκε να προχωρήσει στον αποχιονισμό του. (Φωτογραφία: Α. Παπανικολάου)
Posts

Ζήτησα αποχιονιστικό. Ήταν σαν να κάλεσα ταξί!

Όταν διάβασα στον Ηπειρωτικό Αγώνα τη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ότι «Δεν υπήρξε αίτημα δήμου, φορέων ή πολίτη, που να μην απαντηθεί και να μην αναζητηθεί λύση», χαμογέλασα ελαφρά. Ήξερα τι εννοούσε.

Ο καινούργιος χρόνος μας υποδέχθηκε με μία εντυπωσιακή χιονόπτωση. Δεν έκανε εξαιρέσεις. Χάρισε σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας αρκετό χιόνι για να χαρούν και να παίξουν. Ωστόσο, όπως πολλά πράγματα που έρχονται ξαφνικά και σε μεγάλες δόσεις, δημιούργησε και αρκετές δυσκολίες. Σε μας που κατοικούμε πιο πέρα από το πανεπιστήμιο της πόλης, στην Πεδινή, οι δυσκολίες πολλές φορές είναι πιο έντονες και οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, είναι συνήθως μεγάλες.

Όταν χρειάζεται αποχιονισμό ολόκληρος ο δήμος είναι κατανοητό οι υπηρεσίες του να δώσουν προτεραιότητα στα σημεία όπου η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μεγάλη και όπου υπάρχουν κρίσιμες υποδομές. Έτσι, όταν χιόνισε την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσαμε ότι το αργότερο σε δύο ημέρες θα έρθει η σειρά του δημοτικού δρόμου όπου κατοικούμε για να αποχιονιστεί. Ωστόσο, όταν πέρασε και το Σαββατοκύριακο θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ειδοποιήσουμε τις υπηρεσίες του δήμου. Το απόγευμα της Δευτέρας ενημέρωσα τον εντεταλμένο σύμβουλο Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτριο Νάστο ότι ο δρόμος μας ήταν άβατος. Μου εξήγησε ότι ο δήμος είχε φροντίσει για τον πλήρη αποχιονισμό όλων των δρόμων και, επομένως, δεν μπορούσε να κάνει κάτι.

Τελικά, ο αποχιονισμός πραγματοποιήθηκε από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Επικοινώνησα μαζί τους και μου υπέδειξαν ευγενικά ότι το έργο αποχιονισμού του δρόμου μας ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών. Όταν τους εξήγησα την κατάσταση, με έφεραν σε επαφή με τον προϊστάμενό τους Δημήτριο Μαυρογιώργο. Νόμισα ότι θα ήταν δύσκολο να ακουστεί το αίτημά μου. Ωστόσο, ο κ. Μαυρογιώργος, αντί να ζητήσει περισσότερες εξηγήσεις, μου ζήτησε απλώς να μην κλείσω το τηλέφωνο μέχρι να βρει διαθέσιμο μηχάνημα και να το στείλει. Ήταν σαν να είχα καλέσει για ταξί. Τόσο απλό για μένα. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν τόσο απλά για το προσωπικό της περιφέρειας. Ενημερώθηκα ότι το αποχιονιστικό μηχάνημα συνάντησε πεσμένα δένδρα και δεν μπορούσε να προχωρήσει. Ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που του άνοιξε τον δρόμο. Η επιχείρηση αποχιονισμού διήρκεσε περίπου 2 ώρες και -αν είδα σωστά μέσα στο σκοτάδι- εργάστηκαν συνολικά πέντε άτομα.

Έτσι, την Τετάρτη, όταν διάβασα στον Ηπειρωτικό Αγώνα τη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ότι «Δεν υπήρξε αίτημα δήμου, φορέων ή πολίτη, που να μην απαντηθεί και να μην αναζητηθεί λύση», χαμογέλασα ελαφρά. Ήξερα τι εννοούσε. Τέτοια δήλωση δε θα ήταν αληθής αν την έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο περιφερειάρχης και το προσωπικό του είχαν κερδίσει, ίσως εν αγνοία τους, μία άτυπη κούρσα ακριβώς έξω από την πόρτα μας μέσα στο παγερό σκοτάδι. Δεν υπήρχαν θεατές, μόνον προσωπικό και πυροσβέστες σε εργασία. Το έπαθλο δεν ήταν ο εντυπωσιασμός των πολιτών αλλά η ουσιαστική βοήθεια σε μία στιγμή που αυτή ήταν απαραίτητη.

Δε θα θεωρούσα σοφό να χαρακτηριστεί η πορεία μίας δημοτικής ή περιφερειακής αρχής αποκλειστικά και μόνον από μία λανθασμένη συμπεριφορά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με σωστή κρίση, που είναι έτοιμοι να ακούσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

 

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφει ως Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας ο Δ. Μαυρογιώργος

Βήμα σημειωτόν για το Ιωάννινα – Κακαβιά

«Αγώνας ταχύτητας» για την δημοπράτηση