Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Καιρικής δοκιμασίας συνέχεια

«Μπλακ άουτ» προκάλεσε στον νομό Ιωαννίνων η νέα χιονόπτωση, που, παρά τις περί του αντιθέτου μετεωρολογικές προγνώσεις, έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται προς το μεσημέρι, όταν η χιονόπτωση σταμάτησε και τη διαδέχθηκε η βροχή, με την ποσότητα του χιονιού, όμως, να είναι τόση, που ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί. Γρήγορα άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού στους δρόμους, πολλοί εκ των οποίων θυμίζουν ποτάμια, καθώς το χιόνι στην άκρη του δρόμου δεν επιτρέπει την απορροή των υδάτων στα δίκτυα ομβρίων.
Επί ποδός βρέθηκαν τόσο η περιφέρεια όσο και οι δήμοι, που ενεργοποίησαν μέσα και προσωπικό, ενώ υπήρξε και μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων, σε μια προσπάθεια να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.
Για έναν πολύπλευρο και δύσκολο αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις διαδοχικές χιονοπτώσεις και τον παγετό, που προκάλεσαν οι πολικές θερμοκρασίες, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, τονίζοντας πως η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, με μηχανήματα της υπηρεσίας, αλλά και με όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά, έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για τον αποχιονισμό του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, στον αποχιονισμό κεντρικών αρτηριών που οδηγούν σε νοσοκομεία και υπηρεσίες τις οποίες προσεγγίζει μεγάλος αριθμός πολιτών, έχει συνδράμει όλους ανεξαιρέτως τους δήμους και τους φορείς που έχουν υποβάλλει αιτήματα, διαθέτοντας μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.
Ενδεικτικό του ακραίου και για την Ήπειρο καιρικού φαινομένου, χιονόπτωσης και μεγάλης διάρκειας πολικών θερμοκρασιών, είναι η διάθεση μέχρι και σήμερα άνω των 4.000 τόνων αλατιού για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο εθνικό, επαρχιακό και σε βασικούς δημοτικούς οδικούς άξονες. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τόσο του περασμένου έτους, όσο και του τρέχοντος, η περιφέρεια προχώρησε χθες, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην προμήθεια άλλων 450 τόνων αλατιού από τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. Μεσολογγίου.
«Οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου και ειδικά το προσωπικό, που εργάζεται στην Πολιτική Προστασία, υπερέβαλαν εαυτούς και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολυήμερη προσπάθεια, που καταβάλλουν. Δεν υπήρξε αίτημα δήμου, φορέων ή πολίτη, που να μην απαντηθεί και να μην αναζητηθεί λύση είτε άμεσα από την περιφέρεια, είτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους. Ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες, δεν έμεινε κεντρικός δρόμος που να οδηγεί σε τοπική κοινότητα κλειστός», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ετοιμότητα και επιφυλακή θα υπάρχει και τις επόμενες ημέρες, καθώς τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να απασχολούν την Ήπειρο.

Σχετικά άρθρα

«Μάχη» με τα βράχια στην Κηπίνα

Γιατί δεν χιονίζει πιο συχνά στα Γιάννενα;

Λεπτό στρώμα πάγου στη λίμνη!