Πολιτισμός

«Το χρήμα της οργής» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Το χρήμα της οργής» (The killing, ΗΠΑ, 1956, 83’) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φίλμ Νουάρ.

Ο πρώην κατάδικος Τζόνι Κλέι σχεδιάζει με ακριβόλογη λεπτομέρεια μια εντυπωσιακή ληστεία στον Ιππόδρομο. Όμως, μετά το πέρας της επιχείρησης, τίποτα δεν πάει όπως σχεδιάστηκε. Η πρώτη σημαντική ταινία στη φιλμογραφία του Κιούμπρικ, είναι ένα υποδειγματικό φιλμ νουάρ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης δεκάδων άλλων ανάλογων δημιουργιών.
Με ένα θέμα που θυμίζει τόσο το «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασσέν όσο και τη «Ζούγκλα της ασφάλτου» του Τζον Χιούστον, ο Κιούμπρικ κατάφερε να φτιάξει ένα υποδειγματικό θρίλερ, βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι του υποκόσμου, κακομοίρηδες που προσπαθούν να αποφασίζουν να βάλουν μπροστά το «μεγάλο κόλπο», που θα τους εξασφαλίσει μια καλή, χωρίς προβλήματα ζωή και που μοιραία οδηγούνται στην καταστροφή τους.
Ο Κιούμπρικ χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα τα διάφορα φλας-μπακ, χρησιμοποιώντας τον χρόνο άλλοτε για να επιστρέφει πίσω στο ίδιο σημείο κι άλλοτε για να προχωρεί την αφήγησή του -ένα είδος φλας-φόργουορντ πριν το χρησιμοποιήσουν πολύ αργότερα άλλοι σκηνοθέτες, στήνοντας μια ταινία πολύ χαμηλού κόστους για τα αμερικανικά δεδομένα και αποδεικνύοντας στους συναδέλφους του στο Χόλιγουντ ότι εκείνο που τελικά μετράει δεν είναι το χρήμα, αλλά η έμπνευση.
Πρωταγωνιστούν οι Στέρλινγκ Χέιντεν, Κόλιν Γκρέι, Βινς Εντουαρντς, Τζέι Σι Φλίπεν, Μαίρη Γουίντσορ, Τεντ ντε Κόρσια, Ελάισα Κουκ Τζούνιορ.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Ο Άρχων του τρόμου (Touch of evil, 1958) του Όρσον Γουέλς και «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

«SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα

«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» από την Εξαύδα