ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«The Truth is in the Soil» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Με την έκθεση φωτογραφίας «The Truth is in the Soil» της Ιωάννας Σακελλαράκη, που οργανώνεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας σε συνεργασία με το 15ο Photometria International Photography Festival, συμμετέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχει θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα».

Η έκθεση τονίζει τις παραστατικές και φανταστικές πτυχές του μοιρολογιού ως επάγγελμα. Η φωτογράφος, έπειτα από τη διαμονή της στις παραδοσιακές κοινότητες των γυναικών-μοιρολογιστρών της Μάνης και εμπνεόμενη από τους αρχαίους ελληνικούς θρήνους, αναζητά ίχνη πένθους και θλίψης.
«Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, πριν από έξι χρόνια, ο οποίος ξύπνησε μνήμες για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο θάνατος στην Ελλάδα, επέστρεψα στην πατρίδα μου και ξεκίνησα τη διερεύνηση παραδοσιακών ταφικών τελετουργιών. {…} Προσθέτοντας συνειδητά μια νέα οπτική παρέμβαση σε αυτό που έχει τεκμηριωθεί ως πραγματικό, οι εικόνες μου λειτουργούν ως οχήματα πένθους για τα χαμένα ιδεώδη της ζωτικότητας, της ευημερίας και του ανήκειν προσπαθώντας να προβάλουν κάτι περισσότερο από τα θέματά τους, δημιουργώντας έναν χώρο ανάδειξης και υπεροχής του θανάτου», σημειώνει η φωτογράφος, η οποία έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, στα Sony World Photography Awards 2020.
Η έκθεση, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη, θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας είναι καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (έως 15/10) και έως τις 5 το απόγευμα (από 16/10-11/12).
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Το ίδιο διάστημα οι επισκέπτες θα έχουν έκπτωση 10% στα είδη των πωλητηρίων.

Σχετικά άρθρα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σωτηρόπουλου στο PPC

Τα Γιάννενα μέσα από τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη