ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα πρεμιέρας για «Το τέλος της μικρής μας πόλης» (κλήρωση προσκλήσεων)

Ως ένα μπρεχτικό μιούζικαλ χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς της η παράσταση  «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», που αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του σπουδαίου γιαννιώτη συγγραφέα και αντιστασιακού Δημήτρη Χατζή και το οποίο ανεβάζει η θερινή σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Η πρεμιέρα του έργου, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιούλιου, στις 9.30 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, σε μια σημαδιακή ημερομηνία, μία μόλις μέρα πριν τη συμπλήρωση 42 χρόνων από τον θάνατό του στις 20 Ιουλίου 1981, και το παρών αναμένεται να δώσει και η σύζυγός του Καίτη.

«Με τη μεταφορά στη σκηνή της συλλογής διηγημάτων “Το τέλος της μικρής μας πόλης” τιμούμε τη μνήμη του Δημήτρη Χατζή, ο οποίος αποτελεί μια ιστορική, εμβληματική προσωπικότητα των Ιωαννίνων, και γίνεται με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του», τόνισε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, κάνοντας λόγο για μια σημαντική και αξιόλογη δουλειά.

Επίσης, ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και τον πρόεδρό της Χρήστο Ντακαλέτση για τη στήριξη, χάρη στην οποία η παράσταση θα ταξιδέψει σε αρκετά χωριά και πόλεις της Ηπείρου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Για μια θεατρική διασκευή, που έχει άρωμα γιαννιώτικό, όχι μόνο του Δημήτρη Χατζή, αλλά και των συντελεστών της, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Χάρης Πεχλιβανίδης.

Συγκινημένος για την επιστροφή του στα Γιάννενα και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης Ορέστης Τάτσης, εκφράζοντας επίσης τη συγκίνησή του, γιατί καταπιάστηκε με ένα κείμενο που αγαπά πάρα πολύ και έναν από τους συγγραφείς, που θεωρεί από τους σπουδαιότερους της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως και για το ότι η παράσταση συμβαίνει στον τόπο για τον οποίο γράφτηκε.

Μιλώντας για τη ματιά του στο έργο, ανέφερε πως ο Δημήτρης Χατζής έγραψε το έργο του για τις αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα όντας αλλού (εξόριστος στην Ουγγαρία). «Σε αυτό το “αλλού” πατήσαμε κι εμείς για να αντιμετωπίσουμε με μπρεχτικό τρόπο την αφήγηση του διηγήματος “Ο τάφος”. Φτιάξαμε έναν θίασο, που αφηγείται την ιστορία δύο αντίζηλων σε μια ποταμιά των Ιωαννίνων, του “ξενομερίτη και μυστήριου” Σπούργου και του “ντόπιου και ευυπόληπτου πολίτη” Τσιάγαλου. Με τα λιγότερα μέσα, αλλά με όπλα μας μια δυνατή ιστορία, ένα δυνατό κείμενο, υπέροχη μουσική, πολύ όμορφα τραγούδια, μπορούμε να φτιάξουμε φαραωνικά σκηνικά», τόνισε ο Ορέστης Τάτσης, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνογραφία.

Στη μουσική προσέγγιση της παράστασης αναφέρθηκε ο Θέμος Σκανδάμης, ο οποίος έκανε τη μουσική σύνθεση και επεξεργάστηκε τους στίχους της Έλσας Ανδριανού, που έκανε και τη διασκευή του έργου. «Φτιάχτηκε μια μουσική, που χρησιμοποιεί την ελαφράδα και το χιούμορ για να μας συνδέσει με την ιστορία και τους χαρακτήρες, αλλά και για να μας συνδέσει με τον εαυτό μας. Χρησιμοποιούνται μοτίβα και αναφορές από τη δημοτική παράδοση, τη λαϊκή παράδοση, αλλά και από τραγούδια του ραδιοφώνου της παλαιότερης εποχής», τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν και στοιχεία από παραστάσεις Καραγκιόζη. Ειδική μνεία έκανε στη βοήθεια του Βασίλη Λαγδά, ο οποίος θα παίζει μουσική επί σκηνής.

Τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την «περιπέτεια» μιας καλοκαιρινής περιοδείας  εξέφρασε ο Στάθης Κόκκορης, που ερμηνεύει τον Τσιάγαλο, ενώ ο Άρης Τσαμπαλίκας (Αφηγητής / Μηχανικός) χαρακτήρισε το έργο ως μια ανάμνηση των πραγμάτων σε σχέση με το σήμερα, «ένα σκκορποχώρο αναμνήσεων, που ο Χατζής προσπάθησε να φτιάξει μικρές ιστορίες, συνθέτοντας το παζλ».

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιάννης Κοτσαρίνης (Σπούργος), Γιάννης Κοντός (Δήμαρχος / Πολίτης) και Αντώνης Χρήστου (Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης). Τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης και βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Άννια Μπούτνιοκ, ενώ την οργάνωση της παραγωγής έχει ο Χρήστος Χρήστου.

Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι και άτομα άνω των 65 ετών), 3 ευρώ (Κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ). Προπώληση εισιτηρίων από το Ticketsioannina και ηλεκτρονικά από το Viva.gr.

Κλήρωση προσκλήσεων

O Η.Α. κληρώνει δύο διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης».  Στέλνετε e-mail στο eisitirio@agon.gr με τα στοιχεία σας, γράφετε «για Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» στο θέμα του mail, μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν στο mail με το οποίο συμμετείχαν στην κλήρωση, για το πώς θα παραλάβουν τις προσκλήσεις τους.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο