ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Zagoriwood 2023 με τέσσερα εργαστήρια

Για 14η συνεχή χρονιά, το ελληνικό σινεμά σκαρφαλώνει στα βουνά της Ηπείρου για να στήσει και πάλι τη βάση του στα Κάτω Πεδινά των Ζαγοροχωρίων, όπου από τις 14 έως τις 30 Ιουλίου θα φιλοξενηθούν τα εργαστήρια κινηματογράφου και οι προβολές του Zagoriwood 2023.

«Πίσω από τις πόρτες του Παρθεναγωγείου, του ιστορικού αιωνόβιου κτιρίου όπου διεξάγονται τα εργαστήρια, πρόκειται να ξεκινήσει άλλο ένα ταξίδι στον κόσμο του κινηματογράφου, που θα αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς σπουδαστών και δασκάλων. Κυκλωμένοι από τα καταπράσινα δάση, τα πρόβατα, τις αλεπούδες, τα λιβάδια και τα ποτάμια της περιοχής, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος “δε συζητάμε απλώς για σινεμά, φτιάχνουμε ταινίες!”», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Οι εισηγητές του 14ου Zagoriwood 2023 είναι διακεκριμένοι στον χώρο τους δημιουργοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την πολύτιμη πείρα και τις γνώσεις τους σε όσους βρεθούν στα Κάτω Πεδινά. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποτελείται από ένα εργαστήριο σεναρίου με τον Γιώργο Μακρή (14-23 Ιουλίου), το εργαστήριο «Από την Ιδέα ως την Ταινία» με τους σκηνοθέτες Χρύσα Τζελέπη, Άκη Κερσανίδη, Αλέξη Αλεξίου και Στέργιο Πάσχο (16-30 Ιουλίου), εργαστήριο κινηματογραφικής μουσικής με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό (22-26 Ιουλίου) και εργαστήριο υποκριτικής στην κάμερα με τον ηθοποιό Γιάννη Τσορτέκη (25-27 Ιουλίου).
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr

Zagori Planet για δεύτερη χρονιά

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Zagoriwood επιστρέφει για δεύτερη φορά, στις 23 Ιουλίου, το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους Zagori Planet.
Πρόκειται για ένα μονοήμερο φεστιβάλ, το οποίο αναδεικνύει φιλμ ανεξαρτήτως είδους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, visual arts) από τα Βαλκάνια και την Κύπρο, τα οποία αγγίζουν θέματα γύρω από το περιβάλλον, την οικολογία και τις συναρπαστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και όλου του έμβιου κόσμου του πλανήτη. Έτσι, το Zagori Planet «ενώνει» χώρες με πλούσια φιλμογραφία, αλλά και διαφορετικούς όσο και αλληλένδετους περιβαλλοντικούς αγώνες. «Φιλοδοξία μας το Zagoriwood να δημιουργήσει έναν χώρο για το μοίρασμα ταινιών, ιδεών και προβληματισμών, ενθαρρύνοντας τις συνδέσεις και τον διάλογο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες», τονίζεται σε δελτίο τύπου.
Το κάλεσμα του Zagori Planet απευθύνεται σε ταινίες Βαλκάνιων και Κυπρίων δημιουργών, διάρκειας έως 20 λεπτών, με χρονολογία παραγωγής μετά το 2021. Οι ταινίες διαγωνίζονται για δύο βραβεία, Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Κοινού. Προσφέρεται διαμονή και διατροφή για δύο νύχτες στο Ζαγόρι, προκειμένου οι επιλεγμένοι σκηνοθέτες να παραστούν στο φεστιβάλ.
Επιλέξιμες χώρες είναι οι Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Β.Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

«Πίσω από τις Θημωνιές» και οι ταινίες του Zagori Planet

Ηπειρωτικός Αγών

Από το Positively Different Short Film Festival στο 14ο Zagoriwood

Ηπειρωτικός Αγών

To By the Lake πάει στο 14ο Zagoriwood