ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

Με την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Η Ετυμηγορία» (The Verdict, 1982, 129’) συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο δικαστικό δράμα, που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα.

Ένας ξοφλημένος αλκοολικός δικηγόρος, βυθισμένος σε επαγγελματικό και προσωπικό ναδίρ, επιστρέφει εκ νέου στην ενεργό δράση, αναλαμβάνοντας την υπόθεση μιας γυναίκας που βρίσκεται σε κώμα, εξαιτίας ενός εγκληματικού ιατρικού λάθους. Ο Φράνκι θα αναμετρηθεί με τον βόρβορο της δικαστικής εξουσίας και με τα ύπουλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη μεταξύ τους και απόπειρα απόκρυψης του συμβάντος. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα συναρπαστικό δικαστικό δράμα πάνω στη συγκινητική πάλη ενός απλού και μάλλον καταδικασμένου ανθρώπου ενάντια σε πανίσχυρες δυνάμεις που τον υπερβαίνουν και το αίτημά του για μια ακόμη ευκαιρία στη ζωή.
Πρωταγωνιστούν οι Πολ Νιούμαν. Τζέιμς Μέισον, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τζακ Γουόρντεν. Η ταινία απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και επίσης πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο βραβείο.
Η ταινία « Η Ετυμηγορία » θα προβληθεί την Κυριακή 2 και τη Δευτέρα 3 Απριλίου, με ώρα έναρξης 8.15 το βράδυ, στον χώρο του θεάτρου (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί στις 9-10 Απριλίου με την ταινία «Σύντροφοι του Κακού» (1959).

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ανατομία ενός Εγκλήματος» στις προβολές της «Εξαύδα»

Ηπειρωτικός Αγών

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»