ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μάρτυς Κατηγορίας» στις προβολές της «Εξαύδα»

Με την ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Μάρτυς Κατηγορίας» ((Witness for the Prosecution, 1957, 116’) ξεκινά το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο δικαστικό δράμα, που θα παρουσιάσει το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα το επόμενο διάστημα.

Η Έμιλυ Φρεντς, μια πλούσια και εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη και όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενο της Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο δικηγόρος, που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.
Η ταινία, που είναι και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου της Αγκάθα Κρίστι, υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις δέκα καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Αντρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.
O δημοφιλέστατος εκείνη την εποχή σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ συνέγραψε, επίσης, το σενάριο της ταινίας. Προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, αλλά έχασε από τον Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη της ταινίας «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι».
Πρωταγωνιστούν οι Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Ελσα Λάντσεστερ. Η Γερμανίδα Μάρλεν Ντίτριχ ήταν από την αρχή μία από τις δυο επικρατέστερες για τον ρόλο. Η άλλη ήταν η Βίβιαν Λη. Η Ντίτριχ θεώρησε εγγύηση την παρουσία του Μπίλι Γουάιλντερ και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει.
Η ταινία «Μάρτυς Κατηγορίας» θα προβληθεί την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, με ώρα έναρξης 8.15 το βράδυ, στον χώρο του θεάτρου (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα (12-13/3) θα προβληθεί η ταινία «Σκιές και Σιωπή» (1962) του Ρόμπερτ Μάλιγκεν και θα ακολουθήσουν «Οι Δώδεκα Ένορκοι» (1957) στις 19-20 Μαρτίου, «Η Ανατομία ενός Εγκλήματος» (1959) στις 26-27 Μαρτίου, «Η Ετυμηγορία» (1982) στις 2-3 Απριλίου και «Σύντροφοι του Κακού» (1959) στις 9-10 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ανατομία ενός Εγκλήματος» στις προβολές της «Εξαύδα»

Ηπειρωτικός Αγών