ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ροζέτα» των αδελφών Νταρντέν στις προβολές της «Εξαύδα»

Την ταινία των Λικ και Ζαν-Πιέρ Νταρντέν «Ροζέτα» (Rosetta, Βέλγιο-Γαλλία, 1999, 95’) θα προβάλλει το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της, στην οδό Κουντουριώτη 31.

Η έφηβη Ροζέτα ζει σε προάστιο, σε μια περιοχή με ενοικιαζόμενα τροχόσπιτα. Πατέρας δεν υπάρχει και ούτε γίνεται όποια αναφορά σ’ αυτόν. Ζει με την αλκοολική μητέρα της, που εξασφαλίζει το αλκοόλ πουλώντας το κορμί της-ερείπιο σε όποιον τύχει, κυρίως στους γείτονες διπλανών τροχόσπιτων. Τη Ροζέτα τη γνωρίζουμε από την πρώτη σκηνή να παλεύει με νύχια και με δόντια για μια σταθερή δουλειά, που θα της εξασφαλίσει μια ανθρώπινη στέγη, μια ανθρώπινη επιβίωση. Πιάνεται στα χέρια γι’ αυτή τη δουλειά. Αναγκάζονται να τη βγάλουν σηκωτή από τον χώρο εργασίας, που τον θεωρεί κατάκτηση και κατοχύρωσή της ταυτόχρονα.
Κάθε μέρα κρύβει τις γαλότσες της και φορά τα καθαρά μποτάκια της, διασχίζει τη λεωφόρο και αρχίζει το κυνήγι για δουλειά, για μια οποιαδήποτε δουλειά. Βάζει δολώματα σ’ ένα βάλτο και πιάνει ψάρια χωρίς να σηματοδοτείται πουθενά στην ταινία αν τα ψάρια είναι για διατροφικές ανάγκες. Συχνά διπλώνεται στα δυο από πόνους στην κοιλιακή χώρα. Σου δημιουργείται αρχικά η αίσθηση πως είναι πόνοι δυσμηνόρροιας μιας και ζεσταίνει την κοιλιά της με σεσουάρ για να ανακουφιστεί.
Και τρέχει. Τρέχει όλη την ημέρα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμα και μεταπουλώντας ρούχα, να εξασφαλίσει κάποια χρήματα. Ό,τι κάνει, το κάνει με μια μανία, με έναν συνεχή πυρετό στις κινήσεις. Είναι τόση η ένταση, που σε όλη την ταινία το πρόσωπό της είναι κατακόκκινο και δεν είναι από τη νεανική φρεσκάδα. Η στάση της σε μια καντίνα με βάφλες γίνεται αφορμή να γνωριστεί με τον νεαρό πωλητή και μέσω αυτού να γνωρίσει και το αφεντικό του.
Και της προσφέρει δουλειά στο παρασκευαστήριο της επιχείρησης. Αντρική δουλειά. Σηκώνει τόνους με τσουβάλια αλεύρι, με τον τρόπο που το αφεντικό της δείχνει για να επιμερίζει το βάρος. Αρχίζει να κάνει όνειρα. Έρχεται πιο κοντά με τον νεαρό πωλητή. Της δείχνει ένα σπίτι, που με λίγη δουλειά και χαμηλό ενοίκιο μπορεί να γίνει το σπίτι που αποζητά.
Πρωταγωνιστούν οι Εμιλί Ντεκέν, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε, Αν Ιερνό, Ολιβιέ Γκουρμέ.
Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Η «Ροζέτα» των αδερφών Νταρντέν στις «Κυριακές στο Πανί»

«Το παιδί με το ποδήλατο» στις Κυριακές στο Πανί

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο γιος» των αδελφών Νταρντεν στις Κυριακές στο Πανί