Πολιτισμός

Κι ένα δάκρυ να τρεμοσβήνει στου ματιού την άκρη…

Πήγαμε στην παράσταση «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων» σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ρηνιώς Κυριαζή και γράψαμε δυο λόγια, φτωχά και λίγα για να περιγράψουν όσα είδαμε και νιώσαμε.

Μας συμβαίνει κάθε φορά που βλέπουμε μια αψεγάδιαστη παράσταση. Δεν βρίσκουμε λόγια να την περιγράψουμε κι ούτε φτάνουν οι λέξεις για να εκφράσουμε όσα μας έκανε να νιώσουμε. Το να βλέπει κανείς δραματοποιημένο τον δύσκολο, ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού είναι ένα σπάνιο ευτύχημα από μόνο του. Να συγκλονίζεται όμως με χιλιοακουσμένους στίχους και να τραντάζεται μαζί με τους επί σκηνής ερμηνευτές είναι μια απρόσμενη, σχεδόν απόκοσμη εμπειρία, που μόνο όσοι έχουν παιδέψει τα κείμενα και μάθει να διαβάζουν τα κρυμμένα τους, μπορούν να προσφέρουν.

Κι αυτό το ταλέντο το έχει σε όλες τις δουλειές της η Ρηνιώ Κυριαζή. Ακούει τις σιωπές του λόγου και τις μετουσιώνει σε κίνηση, αναδεικνύει την κρυφή μουσική του και την κάνει καταλύτη, απορροφά μοναδικά τους κραδασμούς του, αλλά δεν τους κοπάζει- αντίθετα τους επιστρέφει στη σκηνή καθόλου κραυγαλέα ή άγαρμπα, σχεδόν συγκαταβατικά και ήπια. Αυτό που κάνει με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού είναι συγκλονιστικό. Είναι μια σύγχρονη, νέα ανάγνωση ενός φαινομενικά παλιοκαιρίτικου λόγου, που αναβιώνει περίτεχνα στο παρόν. Σαν μια φωνή που έρχεται από το παρελθόν και αντιλαλεί στο μέλλον. Με μια εσωτερικότητα αναδυόμενη από σιωπές και επαναλήψεις και έναν αμείωτο ρυθμό που δεν χάνεται στιγμή, χωρίς ωστόσο να γίνεται καταιγιστικός ή προβλέψιμα κλιμακούμενος, ο θεατής βρίσκεται σε μια διαρκή δίνη, καθόλου όμως ιλιγγιώδη –κάθε άλλο. Και πόσο βαθιά στην ουσία και την ιστορία των λέξεων έχει καταδυθεί κάποιος για να μπορεί να τις ερμηνεύει χωρίς να τις απαγγέλει, να τις ψέλνει χωρίς να τις τραγουδά, να τις δοξάζει χωρίς να τις αγιοποιεί; Κι εκείνο το δάκρυ να τρεμοσβήνει στην άκρη του ματιού, χωρίς να λέει να κυλήσει, να λυτρώσει και να λυτρωθεί… Μαγεία, φτιαγμένη όλη από τις ερμηνείες και τη δραματουργία, χωρίς καμώματα, βοηθήματα ή υπερβολές. Ασύλληπτη εμπειρία.

Απόψε και αύριο μπορείτε να δείτε την παράσταση «Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων» σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ρηνιώς Κυριαζή στη Σκηνή 125 της Θεατρικής Συμπαιγνίας, κάτω στο ΚΕΠΑΒΙ. Τέτοιες ολοκληρωμένες δουλειές, τόσο παιδεμένες και αφτιασίδωτες, σπάνια βλέπουμε στην πόλη. Μην την προσπεράσετε. Θα αργήσει να μας επισκεφτεί κάτι ανάλογο. Και σίγουρα, όσο καλό κι αν είναι, δεν θα είναι όμοιό της.

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή
Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Μιχάλης Κουτσκουδής και Ρηνιώ Κυριαζή
Διάρκεια παράστασης: μία ώρα
Πότε: Τετάρτη 28/12/22 & Πέμπτη 29/12/2022 στις 21:00
Πού: Σκηνή 125 – ΚΕΠΑΒΙ
Εισιτήριο: 12 ευρώ (ταμείο) και 10 ευρώ (προπώληση). Τηλέφωνα κρατήσεων 2651312830 και 6983749922.

Σχετικά άρθρα

Όταν αυτοί δεν ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα

Τιτίκα Τζάλλα

Επτά σκοτεινά λαϊκά παραμύθια σε μια παράσταση

«Καημός», μια παράσταση με σκοτεινά παραμύθια