ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Blade Runner» στις Κυριακές στο Πανί

Την ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Blade Runner» (1982, 117΄) προβάλλουν οι «Κυριακές στο πανί», στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Η ταινία παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Η χρήση τους στη Γη απαγορεύεται, και ρυθμίζονται αποκλειστικά για επικίνδυνες ή ιατρικές εργασίες, σε αποικίες του εξώκοσμου. Οι ρέπλικες που αψηφούν την απαγόρευση και επιστρέφουν στη Γη καταζητούνται και θανατώνονται («αποσύρονται») από ειδικούς εργαζόμενους της αστυνομίας, γνωστούς ως «Blade Runners». Η ταινία εστιάζει στην ομάδα από ρέπλικες που δραπέτευσαν πρόσφατα και κρύβονται στο Λος Άντζελες και στον έμπειρο Blade Runner Rick Deckard (Χάρισον Φορντ), ο οποίος δέχεται απρόθυμα την αποστολή να τις κυνηγήσει.

Στις 7 το απόγευμα θα προηγηθούν ομιλίες από το μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Γρηγορίου, τον συγγραφέα Πέτρο Θεοδωρίδη και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τµήµατος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήµης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών Μανώλη Πατηνιώτη.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Tεκμηρίωσης και Mελέτης της Iστορίας των Kοινωνικών και Πολιτικών Iδεών, και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Επιστημονικά υπεύθυνη Αγλαΐα Μελά.

Σχετικά άρθρα

«Ξέρω ποια είσαι» στις Κυριακές στο πανί

«Μάτα Χάρι» στις Κυριακές στο Πανί

«Καλώς ορίσατε, κύριε Μάρσαλ» στις Κυριακές στο Πανί