ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ζούσε τη ζωή της» στις προβολές της Εξαύδα

Με την προβολή της ταινίας «Ζούσε τη ζωή της» (Vivre sa vie,1962, 85’) συνεχίζεται το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα» στον μεγάλο σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας μια πλούσια παρακαταθήκη στην Έβδομη Τέχνη.

Η κάμερα εξερευνά προφίλ, ανφάς και πάλι προφίλ το πρόσωπο μιας γυναίκας. Στο ανφάς η γυναίκα κοιτάζει κατάματα την κάμερα. Όχι για πολύ. Πάνω στα μάτια της πέφτουν οι τίτλοι της ταινίας. Το αριστουργηματικό εμμονικό μουσικό θέμα του Μισέλ Λεγκράν σταματά ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να συνεχίσει και ξεκινά ξανά τη στιγμή που θα έπρεπε να σταματήσει. Ο χρόνος σταματά, ο ήχος συνεχίζει, πάνω στην οθόνη εμφανίζονται οι λέξεις ενός γνωμικού του Μοντέν, τελευταίου ουμανιστή της Γαλλικής Αναγέννησης: «Πρέπει να προσφέρεσαι στους άλλους και να προσφέρεις στον εαυτό σου».
Η γυναίκα είναι η Νανά, που θα εγκαταλείψει τον Πολ και το παιδί τους για να ακολουθήσει το όνειρο της και να γίνει σταρ του θεάτρου ή, γιατί όχι, και του σινεμά. Η προσφορά της στους άλλους θα είναι η μοναδική οδός για την ανεξαρτησία, για να μπορέσει να προσφέρει στον εαυτό της, πριν από οτιδήποτε την ελευθερία και στη συνέχεια την ίδια της τη ζωή. Η Νανά, που λέει τις φράσεις ξανά και ξανά, σαν να κάνει πρόβα για να βρει τον σωστό τόνο, όχι επειδή, όπως την κατηγορούν, νομίζει πως όλα είναι θέατρο αλλά γιατί όταν προφέρεις σωστά αυτά που λες οι άλλοι σε ακούνε, σε καταλαβαίνουν. Η Νανά, που θα κλάψει βλέποντας την Φαλκονέτι να καίγεται στην «Ζαν Ντ’Αρκ» του Καρλ Ντράγιερ, επειδή δεν μπορεί να αντέξει ούτε τόση ομορφιά εκεί ψηλά στη μεγάλη οθόνη, ούτε τη θυσία μιας γυναίκας ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα. Η Νανά που θα φιλοσοφήσει τη ζωή, σε φωνή off, χορεύοντας rock ’n’ roll, αλλά και στο ίδιο τραπέζι με τον υπαρξιστή Μπράις Παρέν, διασχίζοντας το Παρίσι σαν να είναι η πιο τιμητική κάτοικός του και εξόριστη μαζί, μια φιγούρα στο πλήθος που θα κάνει αισθητή την παρουσία της, διεκδικώντας το κομμάτι ζωής που της ανήκει.
Πρωταγωνιστούν οι Ανα Καρίνα, Αντρέ Λαμπάρτ, Σαντί Ρεμπό, Ζεράρ Οφμάν, Γκιλέν Σλουμπεργκέρ.
Η ταινία «Ζούσε τη ζωή της» θα προβληθεί την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31). Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών «Η περιφρόνηση» (Le mepris) στις 11-12 Δεκεμβρίου και «Ο τρελός Πιερό (Pierrot le fou) στις 18-19 Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»