Πολιτισμός

Κ. Μπιμπής: «Ερχόμαστε να σας γυρίσουμε πίσω στους εφηβικούς σας έρωτες»

Πριν καλά-καλά πατήσουν στα Γιάννενα, «Οι κάτω απ΄ τα’ αστέρια» κάνουν μια μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Έκφραση, τις πρώτες ημέρες του 2019.

Οι δύο παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί, έγιναν τελικά τρεις, καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Έτσι, εκτός από την αποψινή παράσταση, αύριο Παρασκευή, θα ανέβει διπλή παράσταση, με τη δεύτερη να ξεκινά στις 10.45 το βράδυ.
Μια παράσταση, που ταξιδεύει τους θεατές στα χρόνια του εφηβικού έρωτα, προκαλεί νοσταλγία, συγκίνηση, γέλιο, αλλά και σκέψη. Το θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα τοποθετεί τους δύο ήρωες, τη Μενίτα και τον Νικολή, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε ένα νησί. Από το σχολείο μαζί, ερωτεύονται, μεγαλώνουν, συγκρούονται, χωρίζουν, σημαδεύουν ο ένας τη ζωή του άλλου. Όλα όσα έζησαν και σκέφτηκαν, «ζωντανεύουν» μπροστά στους θεατές.
Στη σκηνή, τους ρόλους ερμηνεύουν η ηθοποιός Λίλα Μπακλέση, που το ευρύ κοινό γνώρισε από την τηλεοπτική σειρά Ταμάμ, και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, βραβευμένος με το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» το 2014. Οι δυο τους σκηνοθετούν την παράσταση, μαζί με την Άρτεμη Γρύμπλα.
Λίγες ώρες πριν την πρώτη παράσταση στα Γιάννενα, ο Κωσταντίνος Μπιμπής μίλησε στον Η.Α. για τους λόγους, που τον οδήγησαν να συμμετέχει στην παράσταση, για το κείμενο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού.
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, ταλαντούχος και πολυπράγμων, έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Το δέντρο του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, ενώ διασκεύασε και σκηνοθέτησε το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» και έχει σκηνοθετήσει τα έργα «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», μεταξύ άλλων.

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» έρχεστε στα Γιάννενα, στην αρχή του 2019, για να μας γυρίσετε αρκετά χρόνια πίσω, στην περίοδο του εφηβικού έρωτα (για όσους είναι σήμερα 30 και κάτι).
Ερχόμαστε για να σας γυρίσουμε πίσω στους εφηβικούς σας έρωτες, οποιαδήποτε κι αν είναι η ηλικία σας! Το έργο μιλάει για τον έρωτα στα βότσαλα, στις βουτιές, στις παραλίες, στα σουβλατζίδικα, στα σοκάκια. Για τον ελληνικό αιγαιοπελαγίτικο έρωτα, με λίγα λόγια. Κι αυτός ο έρωτας είναι άχρονος και αρχαίος και ιερός.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για να συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση;
Το έργο του Τηλέμαχου και η Λίλα. Δεν είχα αναμετρηθεί ποτέ μ’ ένα τόσο ρεαλιστικό και, ταυτόχρονα, ποιητικό κείμενο. Όποιος μ’ έχει δει στον Ρωμαίο ή στον Οιδίποδα, δεν περιμένει να με δει σ’ έναν τέτοιο ρόλο. Η Λίλα ήταν ο ιδανικός συνεργάτης γι’ αυτό το έργο και για τον ρόλο της Μενίτας και ήξερα από την αρχή πως θα ήταν τύχη και ευτυχία να δουλέψω μαζί της. Όπως και έγινε.

Μιας και οι δύο συνεργαστήκατε για τη σκηνοθεσία της παράστασης, πώς καταφέρνετε να μεταφέρετε τους θεατές σε εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του ’90, που ξεκινά η ιστορία των δύο νέων αλλά και να διηγηθείτε την πορεία τους;
Παλέψαμε από την αρχή να καταφέρουμε την αίσθηση της κλειδαρότρυπας. Το κοινό αισθάνεται πως βρίσκεται κατά λάθος δίπλα μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο θεατρικό κόλπο απ’ αυτό, κατά τη γνώμη μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο θεατής αισθάνεται μια ένοχη ηδονή, εικονοποιεί ασταμάτητα, σχολιάζει μέσα του, παίρνει θέση.

Βλέπετε στο κείμενο του Τ. Τσαρδάκα κομμάτια του εαυτού σας, καταστάσεις που έχετε ζήσει και σκέψεις που έχετε κάνει στο πλαίσιο ενός έρωτα ή μιας σχέσης;
Είναι αναπόφευκτο. Όλοι βλέπουν. Σε κάθε παράσταση. Έχουμε την ευτυχία να γίνεται όλο το θέατρο μια αγκαλιά, να γελάμε όλοι μαζί, να θυμόμαστε όλοι μαζί, να κλαίμε όλοι μαζί.

Η παράσταση ανέβηκε από τον Μάρτιο του 2018 και πρόσφατα παίχτηκε με επιτυχία σε Αθήνα, Πάτρα και άλλες πόλεις. Πώς είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση και με το θέμα το έργου; Τι σας λένε στο τέλος της παράστασης;
Ο κόσμος ανταποκρίνεται με τρόπο συγκινητικό για μας. Ακόμη και τώρα, στα υπέροχα Γιάννενα ξεπουλήθηκαν σε δύο βδομάδες τα εισιτήρια και προσθέσαμε έξτρα παράσταση για την Παρασκευή, στις 22:45. Οι θεατές μας περιμένουν πάντα. Έχουν ανάγκη να μας μιλήσουν. Να μοιραστούν μαζί μας τη συγκίνηση και τις εμπειρίες τους, άλλοι απλώς να μας πάρουν μια αγκαλιά. Είναι η ευλογία κάθε ηθοποιού.

Info

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14)
Διάρκεια: 70 λεπτά.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ) και 15 ευρώ το κανονικό. Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Θεάτρου Έκφραση και στο Sherlock coffeemaker (Αραβαντινού 14). Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2651554505 και 6907500710.

Σχετικά άρθρα

Θέατρο Έκφραση- Υποδέχεται και πάλι τους σπουδαστές του

Ηπειρωτικός Αγών

Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Πέφτει η αυλαία για τον «Ρομπέν των Δασών»