ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια συναυλία αυθεντικής ηπειρώτικης μουσικής στο Μονοδένδρι

Τριάντα νέοι οργανοπαίκτες και 20 τραγουδιστές ανταμώνουν στο Μονοδένδρι αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου, σε μια συναυλία όπουθα παρουσιαστεί στο κοινό μια μοναδική συλλογή από 92 τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο από τους ίδιους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για μια συναυλία αυθεντικής ηπειρώτικης μουσικής, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής (ΔΙΚΗΜ), στις 8.30 το βράδυ, στο εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και των Πολιτιστικών Συλλόγων Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια» και Τσεπελόβου «Αν. Τσούφλης».
Το μεγάλο αυτό αντάμωμα θα συμπεριλάβει σκοπούς και τραγούδια 16 ιδιωμάτων ολόκληρης της Ηπείρου, καθώς και πολυφωνικά τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Πωγωνίου.
«Η συλλογή, που έχει ήδη ηχογραφηθεί, περιλαμβάνει 81 τραγούδια από όλα τα ιδιώματα και περιοχές της Ηπείρου, από νέους μουσικούς που συνοδεύονται και από μεγαλύτερους. Πραγματικά είναι μια μοναδική συγκέντρωση όλου αυτού του πλούτου της παραδοσιακής μουσικής και θεωρούμε ότι θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όσους παραβρεθούν», σημείωσε ο ένας εκ των διαχειριστών του ΔΙΚΗΜ Στέφανος Καραπέτσης. Ο ίδιος τόνισε πως η διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και η προβολή της έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα πολλά νέα παιδιά αγκαλιάζουν αυτή την παράδοση και αποτελούν τους συνεχιστές της.
Στόχος του ΔΙΚΗΜ, εξάλλου, είναι η διάσωση, διατήρηση και συνέχεια της παραδοσιακής μουσικής, και, γι’ αυτόν το λόγο, στηρίζει τη συμμετοχή νέων σε ηλικία μουσικών, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη των μεγαλύτερων μουσικών οικογενειών του τόπου μας, που όλα αυτά τα χρόνια διατήρησαν με σεβασμό και μεράκι την μουσική ιστορία μας.
Το ΔΙΚΗΜ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 με κύριο αντικείμενο του τη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, μιας μουσικής που χάνεται στο πέρασμα των αιώνων και εξιστορεί μέσα από τους σκοπούς και τα τραγούδια της την μεγάλη ιστορία του τόπου μας.
Η διοργάνωση αποτελεί ένα αποτέλεσμα συνεργασίας, όπως ανέφερε ο συνιδρυτής και συνδιαχειριστής του ΔΙΚΗΜ και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναστάσιος Τσούφλης» Δημήτρης Ιωαννίδης. «Αυτό που έχει σημασία, είναι η ευκαιρία που δίνουμε σε νέους ανθρώπους, μετά από μια μεγάλη περίοδο απραξίας, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, να δουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το έργο τους χωρίς να έχουν άλλες βλέψεις. Αυτό που προσφέρει το ΔΙΚΗΜ είναι μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, να τη συνεχίσουν με σεβασμό στην παράδοση, αυθεντικότητα και εξέλιξη στην Ήπειρο», σημείωσε.
Στόχος του ΔΙΚΗΜ είναι να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη εκδήλωση στα Γιάννενα και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης χορηγών, όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας πως όσοι συμμετείχαν στην ηχογράφηση και την εκδήλωση, αμείβονται επαγγελματικά.
Στις 10 από τις 16 μουσικές ενότητες της εκδήλωσης θα συμμετέχουν τα τμήματα εμφανίσεων, αλλά και τα εφηβικά και το παιδικό τμήμα τα «Σαρακατσανάκια» του Λυκείου Ελληνίδων, με αυθεντικές παραδοσιακές στολές. «Είναι τιμή μας, μιας και κλείνουμε και τα 100 χρόνια ζωής του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, που θα συμμετέχουμε με φορεσιές από την πολύτιμη ιματιοθήκη μας σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση», ανέφερε η έφορος χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Μάχη Μπούνα Βάιλα.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Ριζάρειο Ίδρυμα, οι εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φουγάρο Art Center, Tritoxo Project Management, Mellon Technologies, Natech καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων «Η Μπάγια». Υποστηρικτές είναι το νερό Ζαγόρι, η κοινότητα Μονοδενδρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αδελφοί Ριζάρη».

Σχετικά άρθρα

Απέκτησε στέγη το Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής

Γεωργία Χαλάτση