ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Θεσμοφοριάζουσες» με Γ. Μπέζο και Βλ. Κυριακίδη

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, θα ανέβει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», που σκηνοθετεί φέτος το καλοκαίρι ο Γιάννης Μπέζος, σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου) και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά.

Στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου (Μνησίλοχος) θα βρεθούν επί σκηνής οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Ευριπίδης), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Κρίτυλλα), Λαέρτης Μαλκότσης (Αγάθωνας/Τοξότης), Παναγιώτης Κατσώλης (Κλεισθένης), Αλέξης Βιδαλάκης (Υπηρέτης), Σταύρος Μαρκάλας (Πρύτανης) και στον Χορό οι Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου.
Ο Γιώργος Γαβαλάς έχει αναλάβει τα σκηνικά, η Βασιλική Σύρμα τα κοστούμια, η Σεσίλ Μικρούτσικου την κίνηση και ο Χρήστος Τζιόγκας τους φωτισμούς.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» είναι ένα από τα τρία γυναικεία έργα του Αριστοφάνη, μαζί με τις «Εκκλησιάζουσες» και τη «Λυσιστράτη» (στις «Εκκλησιάζουσες» παραδίδεται η διακυβέρνηση στις γυναίκες και στη «Λυσιστράτη» οι γυναίκες αμπαρώνονται στην Ακρόπολη και αρνούνται στους άντρες το σεξ για να επιτευχθεί ειρήνη). Στην κωμωδία που γράφτηκε και παραστάθηκε το 411 π.Χ. πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια, ο μεγάλος κωμωδιογράφος παρωδεί τον Ευριπίδη και τα έργα του, αξιοποιώντας τον «μισογυνισμό» του τραγικού ποιητή, με φόντο την αποκλειστική γιορτή των Αθηναίων γυναικών, τα Θεσμοφόρια.

Ο Ευριπίδης ζητά από έναν γέρο συγγενή του, τον Μνησίλοχο να μεταμφιεστεί σε γυναίκα με τη βοήθεια του ποιητή Αγάθωνα και να παρεισφρήσει στη γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας, όπου έχει ως αποστολή να στρέψει τις γυναίκες, οι οποίες τον συκοφαντούν απηυδισμένες από όλα όσα λέει για αυτές στις τραγωδίες του, υπέρ του. Έτσι, δημιουργείται ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης και θεάτρου εν θεάτρω, μέσα από το οποίο φιλτράρεται η αέναη μάχη των δύο φύλων και ο πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός αριστοφανικός λόγος, που «μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του».

Εισιτήρια από 15 ευρώ. Προπώληση στο Ticketsioannina, στο βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» και ηλεκτρονικά από το Viva.gr.

Σχετικά άρθρα

«Σφήκες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Σοκαρισμένοι ναι, προσβεβλημένοι καθόλου

Τιτίκα Τζάλλα

«Οθέλλος» με βαρύ καστ στον Φρόντζο

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος