ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μαγνητικά Πεδία» και προβολές από το Zagori Planet

Μία από τις κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων εβδομάδων θα προβληθεί σήμερα Σάββατο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών, στο πλαίσιο του Zagoriwood.

Ο λόγος για τα «Μαγνητικά Πεδία» (2021) του Γιώργου Γούση, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 20.000 εισιτήρια και πρόσφατα απέσπασαν πέντε βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ανάμεσά τους εκείνο για την καλύτερη ταινία. Το φιλμ αφορά δύο αγνώστους, μια γυναίκα (Έλενα Τοπαλίδου) και έναν άντρα (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), οι οποίοι συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.
Αύριο Κυριακή, παρουσιάζεται το παρθενικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Zagoriwood, με τίτλο Zagori Planet. Η ενότητα δίνει έμφαση σε φιλμ γυρισμένα στα Βαλκάνια που θίγουν περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα, τα οποία διεκδικούν το Σμαραγδένιο Γάιδαρο (βραβείο καλύτερης ταινίας) και το βραβείο κοινού. Οι πρώτοι διαγωνιζόμενοι τίτλοι είναι οκτώ συνολικά στον αριθμό και συγκεκριμένα οι «The Old Man and the Sea» (Εϊλούλ Γιαρκίν, Τουρκία), «Snakelet» (Κριστίνα Στογιανόβσκι, Κρστε Γκοσποντινόβσκι & Ζάρκο Ιβάνοφ, Βόρεια Μακεδονία), «The Cold» (Άνταρ Μπαράν Ντεγκέρ, Τουρκία), «The Masked Avenger» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία), «Life» (Νέναντ Τεοφίλοβιτς, Σερβία), «The Healing Farm» (Φεϊζί Μπαράν, Τουρκία), «Indigenius Loci» (Βίκυ Μαρκολέφα, Ελλάδα) και «Northern Wind Can Be Warm» (Αλεξέι Γκολόβκοβ, Μαυροβούνιο).
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.
To Zagoriwood διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με τη συνεργασία της ANEMICINEMA LAB από τη Θεσσαλονίκη, και την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή. Υποστηρικτές είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr.

Σχετικά άρθρα

«Πίσω από τις Θημωνιές» και οι ταινίες του Zagori Planet

Ηπειρωτικός Αγών

Από το Positively Different Short Film Festival στο 14ο Zagoriwood

Ηπειρωτικός Αγών

To By the Lake πάει στο 14ο Zagoriwood